G4Media.ro

ANALIZĂ Mesajele letale pe care Israelul le-a trimis Iranului

Sursa foto: Photo 314701402 © Rokas Tenys | Dreamstime.com

ANALIZĂ Mesajele letale pe care Israelul le-a trimis Iranului

Atacurile în valuri pe care Israelul le-a declanșat în ultimele câteva săptămâni împotriva unor ținte legate de Iran – asasinarea la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, raidul împotriva unei fabrici de muniție a Hezbollah în Siria, exploziile pagerelor și a dispozitivelor de tip walkie-talkie utilizate de membrii grupării teroriste din Liban – sunt menite să transmită un mesaj fără echivoc regimului ayatollahului si anume că statul evreu are capacitatea de a lovi interesele iraniene în diferite țări și că nu va ezita să o facă chiar cu riscul declanșării unui conflict mai general în Orientul Mijlociu. Cum ar putea însă răspunde Iranul și aliații săi din așa-numita “Axă a Rezistenței?”

Lovituri în serie

Atacurile desfășurate în ultima perioadă împotriva unor ținte iraniene sau ale aliaților lor din regiune nu au fost confirmate în mod oficial de guvernul de la Ierusalim, dar, afirmă experții, ele poartă semnele modului de operare al israelienilor.

Loviturile au venit în contextul războiului pe care Israelul îl poartă împotriva Hamas în Fâșia Gaza, declanșat după ce gruparea teroristă palestiniană a atacat statul evreu la 7 octombrie anul trecut, a ucis peste 1.200 de persoane, a rănit alte câteva mii și a luat circa 250 de ostatici, aproape jumătate dintre ei fiind încă ținuți prizonieri în enclavă.

Eliminarea unui lider terorist. La sfârșitul lunii iulie, Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, a fost ucis într-un atac aerian, în timpul unei vizite la unul dintre cei mai importanți aliați ai grupării sale, Iranul, după ce a participat la inaugurarea noului președinte de la Teheran.

Potrivit informațiilor, Haniyeh a fost eliminat cu un dispozitiv exploziv introdus clandestin în imobilul din Teheran unde era cazat. Casa de oaspeți este administrată și protejată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și face parte dintr-un complex mare, cunoscut sub numele de Neshat, într-un cartier de lux din nordul Teheranului.

Atât Iranul, cât și Hamas au acuzat Israelul de lovitura mortală, însă oficialii de la Ierusalim nu au confirmat/infirmat că s-ar afla în spatele atacului.

Eliminarea lui Haniyeh l-a transformat pe acesta în oficialul Hamas de cel mai înalt nivel ucis de Israel de la atacul brutal împotriva statului evreu din toamna anului trecut.

Ismail Haniyeh a fost imaginea internațională a Hamas, liderul în exil al organizației, cel care a menținut legăturile grupului militant cu aliații din regiune. Aflat în fruntea ierarhiei sale politice, el a avut un rol militar minor – dar Israelul l-a transformat într-o țintă după atacurile surpriză din 7 octombrie.

Născut într-una dintre cele mai aglomerate tabere de refugiați din Gaza, Ismail Haniyeh s-a aflat în fruntea listei celor mai vânate persoane din Israel de ani de zile. Haniyeh s-a aflat la conducerea filialei politice a Hamas din mai 2017 și locuia în Turcia și Qatar, de când a plecat voluntar în exil în decembrie 2019.

Haniyeh a obținut o diplomă în literatură arabă înainte de a se alătura Hamas în 1988. El a petrecut câțiva ani în închisorile israeliene la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, când autoritățile israeliene l-au acuzat că se află la conducerea aripii de securitate a grupului. Haniyeh s-a întors în Gaza în 1993 și a fost numit decan al Universității Islamice din Gaza.

După ce în 1997 Israelul l-a eliberat din închisoare pe unul dintre fondatorii Hamas, șeicul Ahmed Yassin, Haniyeh a fost ales să-i conducă biroul. El a promovat treptat, până când a devenit prim-ministru al unui guvern de unitate palestinian în 2006.

În 2007, după ce Hamas a preluat controlul Fâșiei Gaza, Haniyeh a fost destituit de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Considerat un pragmatic, Haniyeh a cerut în repetate rânduri reconcilierea cu Fatah, un partid naționalist palestinian rival care îl sprijină pe Abbas, fără însă niciun rezultat. (Autoritatea Palestiniană a administrat Gaza înainte de a pierde alegerile din 2006. Ciocnirile violente dintre Hamas și Fatah, partidul politic care controlează Autoritatea Palestiniană, au dus la retragerea completă a AP din Fâșia Gaza în 2007. Din acel moment, enclava a fost condusă de Hamas).

Ministrul israelian al Apărării din acea perioadă, Shaul Mofaz, a amenințat că îl va ucide pe Haniyeh. Mofaz a declarat într-o emisiune la radio că Haniyeh, care a scăpat cu viața dintr-un atentat în 2003, nu va scăpa unui asasinat dacă grupul său “își continuă activitățile teroriste.”

Reales lider al Hamas în 2021, Haniyeh se afla pe lista SUA a Teroriştilor Globali Special Desemnaţi (SDGT) din 2018. Departamentul de Stat l-a inclus pe această listă deoarece Haniyeh avea “legături strânse cu aripa militară a Hamas” şi era “un susţinător al luptei armate, inclusiv împotriva civililor. ”

Potrivit comunicatului diplomației americane din ianuarie 2018, Haniyeh ar fi fost implicat în atacuri teroriste împotriva cetățenilor israelieni, în timp ce Hamas a fost responsabilă – până în acel moment – de moartea a aproximativ 17 americani uciși în atacuri teroriste.

După ce grupul terorist a atacat Israelul pe 7 octombrie, Haniyeh a declarat într-un discurs difuzat pe canalul de televiziune Al-Aqsa, condus de Hamas, că palestinienii sunt “pe punctul de a avea o mare victorie.”

În aceeași zi, Al-Aqsa TV l-a prezentat pe Haniyeh apărând alături de alți lideri Hamas în biroul său din Doha, urmărind entuziasmat imagini cu atacul mortal lansat de gruparea teroristă pe teritoriul israelian. Ulterior, Haniyeh a rostit o rugăciune “pentru a mulțumi lui Allah pentru această victorie.”

Pe 17 octombrie trecut, biroul de presă al Hamas a raportat că atacurile aeriene israeliene au vizat casa familiei lui Haniyeh din orașul Gaza.

Comandourile israeliene, în acțiune. Israelienii au distrus săptămâna trecută o unitate secretă de producție de rachete din nord-vestul Siriei, într-un atac care a inclus desfășurarea de forțe speciale cu elicopterul pentru a recupera echipamente și documente. Locația era parte a prezenței militare iraniene în Siria.

Raidul, care a avut loc pe 9 septembrie, a “eliminat” unitatea, situată în apropiere de granița cu Liban, a raportat The New York Times, citând oficiali americani și occidentali.

Mai multe persoane au fost ucise în atacul împotriva bazei aflată la circa 225 de kilometri nord de Israel, iar israelienii ar fi bombardat simultan mai multe ținte din Damasc, Homs, Hama și Tartus pentru a masca atacul împotriva centrului militar care găzduia o echipă de experţi militari iranieni implicaţi în producţia de arme.

Potrivit surselor citate de NYT, comandouri israeliene au fost folosite în atac “din cauza complexității sale și pentru a recupera informații de pe site-ul secret al fabricii de armament.” Sursele au adăugat că nu au existat victime de partea israeliană.

Atacul a inclus și lovituri aeriene asupra complexului din Masyaf, care este legat de Centrul Sirian de Studii Științifice și Cercetare (SSRC), o rețea de facilități prezente în întreaga Sirie.

Potrivit Times, experți independenți, oficiali israelieni și guvernul SUA au descris situl SSRC din Masyaf “ca un centru de cercetare și dezvoltare a armelor, ajutat de aliatul Siriei, Iranul. Acolo sunt dezvoltate arme chimice, biologice și potențial nucleare, așa cum sunt și rachetele folosite de Hezbollah, puternica miliție din Liban susținută de Iran, care luptă împotriva Israelului.”

Raidul a fost efectuat de unitatea de operațiuni speciale de elită Shaldag a Forțelor Aeriene Israeliene, potrivit Axios.

“Unitatea specială israeliană i-a surprins pe gardienii sirieni de la instalație și i-a ucis pe câțiva dintre ei în timpul raidului, dar niciun iranian sau militant Hezbollah nu a fost rănit,” a informat Axios, citând surse anonime. “Forțele speciale au folosit explozibili pe care i-au adus cu ei pentru a arunca în aer instalația subterană, inclusiv mașini sofisticate, din interior, au spus două surse.”

Operațiunea “a durat aproximativ o oră, timp în care forțele speciale israeliene au putut să intre în instalație, să retragă echipamente și documente importante, să mineze instalația din interior, apoi să o distrugă și să se retragă sub acoperire aeriană prin centurile de foc care înconjurau locul pentru a preveni orice mișcare venită din partea avioanele de război ale lui Assad,” a declarat o sursă.

FoxNews a afirmat că forțele speciale israeliene ar fi capturat patru iranieni în timpul raidului.

Instalația subterană a fost descoperită de spionii israelieni și monitorizată în ultimii cinci ani sub numele de cod “Deep Layer,” potrivit Axios. “Israelienii și-au dat seama că nu vor putea distruge instalația cu un atac aerian și că vor avea nevoie de o operațiune la sol,” a declarat una dintre surse.

Axios a reamintit că raidurile aeriene israeliene asupra Siriei s-au intensificat de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, pe măsură ce conflictul transfrontalier dintre Hezbollah și Israel a crescut în intensitate. (În cel mai mediatizat atac asupra Siriei de la începutul războiului din Gaza, presupuse avioane de război israeliene au bombardat ambasada Iranului, în aprilie, o lovitură care, potrivit oficialilor de la Teheran, a ucis şapte consilieri militari, inclusiv trei comandanţi superiori. Teheranul a ripostat ulterior cu un val fără precedent de rachete şi drone lansate împotriva Israelului, care au fost contracarate însă de apărarea antiaeriană israeliană și de aliații occidentali ai guvernului de la Ierusalim). Dar raidul recent a fost prima operațiune terestră pe care Forțele de Apărare Israelului (IDF) au efectuat-o în ultimii ani împotriva țintelor iraniene din Siria.

Distrugerea fabricii pare a fi o lovitură semnificativă adusă efortului Iranului și Hezbollah de a produce rachete de precizie cu rază medie de acțiune pe pământul sirian, cred comentatorii.

Experții au afirmat că raidul nu nu numai că a lovit în centrul prezenței militare iraniene în Siria, dar a transmis și un mesaj clar către Teheran că IDF poate și va ataca cu trupe terestre complexe subterane aflate la mare adâncime pe care nu le-ar putea distruge în bombardamente aeriene.

Comentând pe marginea operațiunii sofiscate la sol a israelienilor, BBC a scris că guvernul israelian nu a comentat atacul, dar raidul pare să fi fost conceput pentru a împiedica Iranul să furnizeze rachete de precizie celor din Hezbollah, aliatul și reprezentantul său din Liban.

Postul britanic a numit de altfel fabrica “o instalație de producție de rachete Hezbollah” în Siria.

Pagerele explozive. Într-unul din cele mai surprinzătoare și spectaculoase atacuri lansate în ultimii ani, nouă membri ai grupării teroriste libaneze Hezbollah au fost uciși și alte mii răniți marți, după ce pagerele pe care le foloseau pentru a comunica au explodat.

Potrivit informațiilor, serviciul secret israelian Mossad a interceptat în urmă cu câteva luni lotul de pagere pe care Hezbollah l-a comandat din Taiwan și ar fi introdus explozibili în aparate. Detonarea s-a făcut simultan pe toate pagerele.

“În jurul orei 15:30, marți 09-17-2024, au explodat o serie de dispozitive de recepție a mesajelor cunoscute sub numele de pager, care erau deținute de o serie de lucrători din diferite unități și instituții Hezbollah. Aceste explozii, ale căror cauze sunt încă necunoscute, au condus la martiriul unei fete și a doi frați, precum și la rănirea unui număr mare de persoane cu diverse leziuni,” a anunțat gruparea teroristă. Fetița ucisă era fiica unui deputat Hezbollah.

Potrivit unor surse, pagerele au fost apelate înainte de explozie pentru o perioadă de câteva secunde, pentru a crește șansele ca cel care a primit apelul să răspundă și să fie rănit cât mai puternic.

Wall Street Journal a citat un oficial Hezbollah care a declarat că sute de membri aveau astfel de dispozitive de tip pager și a speculat că un malware ar fi putut provoca încălzirea și explozia dispozitivului. Același oficial a afirmat că unele persoane au simțit că pagerul se încălzește, aruncându-le înainte ca acesta să explodeze.

O sursă de securitate Al-Jazeera, citată de Jerusalem Post, a confirmat că dispozitivele de comunicații ale agenților Hezbollah au explodat în mai multe zone din Liban, nu numai în Beirut, ci și în Beqaa și în sudul Libanului. Printre cei răniți se numără ambasadorul iranian la Beirut.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat câteva dintre explozii. Instituțiile de presă libaneze au raportat din spitale din toată țara, unde zeci de răniți au fost tratați pentru răni la nivelul feței, taliei și zonelor inghinale.

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters că detonarea pagerelor reprezintă “cea mai mare breșă de securitate” la care grupul a fost supus în aproape un an de război cu Israelul.

Guvernul libanez a acuzat Israelul pentru exploziile pagerelor, condamnând atacul drept “agresiune israeliană criminală.” Guvernul de la Ierusalim nu a comentat incidentul, dar experții afirmă că el poartă semnele unei operațiuni secrete a israelienilor.

Premierul Najib Mikati a declarat marţi, în cadrul unei reuniuni a cabinetului, că atacul reprezintă “o agresiune israeliană criminală, care constituie o încălcare gravă a suveranităţii libaneze şi o crimă după toate standardele.”

De partea lor, SUA au anunțat că “nu au fost implicate” în seria de explozii de pagere din Liban şi “nu erau la curent” în avans cu niciun atac, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Hezbollah, lovită din nou. La nicio zi după atacul devastator împotriva militanților Hezbollah, gruparea teroristă libaneză a fost lovită din nou. Walkie-talkie-urile folosite de membrii miliției pro-iraniene au explodat miercuri în suburbiile sudice ale Beirutului, precum și în sudul și estul Libanului.

Cel puțin 20 de militanți au fost uciși și alți 450 răniți în al doilea val de atacuri, pentru care Israelul a fost arătat din nou cu degetul. Așa cum se întâmplă în urma unor astfel de incidente, guvernul de la Ierusalim nu a făcut niciun comentariu.

Potrivit unor surse citate de Axios, walkie-talki-urile au fost interceptate în prealabil de serviciile de informații israeliene și apoi livrate Hezbollah ca parte a sistemului de comunicații de urgență al miliției, care ar fi trebuit să fie folosit în timpul unui război cu Israelul.

Înregistrări video care au circulat pe rețelele de socializare au arătat o explozie în timpul funeralilor pentru membrii Hezbollah uciși în atacul cu pagere capcană desfășurat cu o zi înainte.

Numeroase alte explozii au fost raportate în Beirut și în întregul Liban – unele dintre ele în apartamente și case.

De asemenea, mai multe sisteme de energie solară au explodat în casele unor libanezi, potrivit Agenției Naționale de Știri, rănind cel puțin o fată în orașul al-Zahrani, în sudul Libanului.

Imagini cu panouri solare explodate, cititoare de amprente digitale și alte dispozitive au circulat pe rețelele de socializare, deși nu a fost clar dacă acestea au explodat de la sine sau erau pur și simplu lângă walkie-talkie-uri care au explodat.

Experții citați de Axios au afirmat că al doilea val de atacuri clandestine este o altă breșă gravă de securitate în rândurile Hezbollah și crește presiunea asupra grupării militante libaneze.

De asemenea, atacul dăunează și mai mult sistemului militar de comandă și control al Hezbollah.

Două surse au spus că scopul Israelului în cel de-al doilea val de atacuri a fost să crească paranoia și teama în rândurile militanților Hezbollah, în încercarea de a presa conducerea grupării teroriste să-și schimbe politica în ceea ce privește conflictul cu Israelul.

“Scopul a fost să convingă Hezbollah că este în interesul său să se deconecteze de Hamas și să ajungă la un acord separat pentru încheierea luptei cu Israelul, indiferent de încetarea sau nu a focului în Gaza,” a spus sursa.

Extinderea conflictului?

Exploziile de marți și miercuri din Liban au avut loc pe fondul escaladării tensiunilor dintre Israel și Hezbollah în ultimele luni, unii oficiali americani declarându-se îngrijorați că acestea au toate șansele să se transforme într-un război total în regiune.

Hezbollah a acuzat Israelul că este responsabil pentru explozii și a afirmat într-o declarație că va răspunde atacurilor.

Grupul terorist a spus că, după o anchetă, pune întreaga responsabilitate asupra Israelului pentru “această agresiune criminală care a făcut, de asemenea, rău civililor și a cauzat morți și răni.”

De altfel, experții cred că gruparea Hezbollah s-ar putea simți obligată să răspundă la aceste lovituri umilitoare, care au “consecințe devastatoare pentru personalul, comunicațiile și moralul” grupului terorist.

Lucru care, inevitabil, va crește riscul unei escaladări a conflictului, afirmă analiștii.

De exemplu, profesorul Kenneth Gray de la University of New Haven din Statele Unite, a spus pentru G4Media.ro că “Israelul nu și-a revendicat meritul pentru aceste atacuri, dar lista suspecților este foarte scurtă. Dacă Israelul se află în spatele acestor atacuri, Israelul arată că poate lovi direct membrii Hezbollah, chiar și pe cei care nu se află într-o poziție de comandă. Până la acest atac, atât Hezbollah, cât și Israel și-au limitat atacurile/contraatacurile. Acest atac este însă în mod clar o escaladare. Israelul s-a pregătit pentru un al doilea front. Cei evacuați din partea de nord a Israelului cer măsuri. Aceasta (atacurile cu dispozitive explozive) poate fi mișcarea Israelui de deschidere a unui al doilea front. Întrebarea acum este ce va face Hezbollah?”

O declarație asemănătoare a făcut președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, care a spus că exploziilor dispozitivelor electronice din Liban li se va răspunde cu “răzbunare dreaptă.”

Fără să menționeze numele Israelului, Pezeshkian a postat pe X că a condamnat “asasinatul perfid în masă efectuat de entitatea teroristă prin bombardarea dispozitivelor de comunicație.”

Analiștii au afirmat că rămâne de văzut care vor fi mijloacele de răzbunare ale Iranului și ale aliaților săi din Axa Rezistenței, care mai include Hamas, Hezbollah și rebelii Houthi din Yemen. Comentatorii susțin că, așa cum au indicat eliminarea liderului Hamas la Teheran, raidul din Siria și valul de atacuri cu dispozitive capcană împotriva Hezbollah, israelienii au capacitatea și pot lovi interesele iraniene în diferite zone, iar acest lucru stârnește fără îndoială îngrijorări în Iran.

În plus, amenințările israeliene de a lovi Hezbollahul din nou, într-un moment în care grupul este vulnerabil, ar putea submina controlul Iranului asupra Libanului – lucru care semnifică slăbirea celui mai important mandatar al regimului iranian.

Mai mult, celelalte grupări proxy iraniene sunt și ele amenințate acum cu sabia răzbunării israeliene. După atacurile gemene din Liban, grupurile susținute de Teheran ar putea începe să se întrebe dacă și dispozitivele lor de comunicare au fost sabotate.

“Ar putea exista un efect de domino acum printre mișcările proxy susținute de Iran, aruncate în haos de acest atac și forțate să se bazeze pe noi metode de coordonare în urma exploziei pagerelor,” a spus Seth J. Frantzman de Foundation for Defense of Democracies.

În timp ce Hezbollah a promis că se va răzbuna pe Israel, un contraatac rapid ar putea crea probleme grupării teroriste. “Atacul israelian va avea o lovitură psihologică pe termen lung pentru Hezbollah, deoarece organizația va simți că a fost penetrată și a suferit o înfrângere în ochii regiunii,” a afirmat Frantzman. “Acest lucru poate face ca grupul să atace, dar dacă atacă, poate să facă acest lucru în grabă și să facă greșeli.”

De partea lor, cei din Hamas sunt deja sub presiunea militară a Israelului, iar zeci de mii dintre militanții săi au fost deja uciși în timpul operațiunilor israeliene din ultimul an. La rândul lor, rebelii Houthii, aflați la mare distanță de statul evreu, nu pot deocamdată decât să lanseze atacuri sporadice împotriva teritoriului israelian. Amenințarea din partea lor exista, dar este limitată.

Cea mai importantă reacție ar trebui să vină, așadar, de la Iran. Va risca însă regimul de la Teheran un conflict direct cu Israelul? Greu de crezut, dar nu imposibil. Cel mai probabil, Iranul va ajuta la reconstrucția grupării Hezbollah, afectată grav de exploziiile cu dispozitive capcane, și va continua să spijine aliații săi din regiune cu bani și echipament militar, preferând să-i lase pe aceștia să se războiască cu israelieni.

Fără îndoială că loviturile mortale ale Israelului, demne de filmele de acțiune cu James Bond, au provocat surpriză și teamă în Iran, Siria sau Liban. Mesajele letale ale statului evreu pentru Iran au fost clare. Modul în care regimul de la Teheran va răspunde la loviturile creative spectaculoase ale israelienilor ar putea decide soarta regiunii pentru deceniile care urmează. Se pregătește sau nu Iranul de răzbunare și, dacă da, cum o va face?

Surse: AP, BBC, New York Times, Axios, FoxNews, CNN, Wall Street Journal, Reuters, Jerusalem Post, Newsweek, New York Post, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.