G4Media.ro

Analiză: Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău

Sursa/Facebook Igor Dodon

Analiză: Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău

Mitropolia Moldovei este unul din instrumentele pe care Rusia le are la dispoziție pentru a-și păstra influența la Chișinău. De la sprijinirea politicienilor pro-ruși în campanii electorale la blocarea unor legi care ar apropia Moldova de Europa, Mitropolia a arătat constant că religia nu este, nici pe departe, singura sa preocupare, se arată într-o analiză a portalului Veridica.ro

Mitropolia Moldovei a trimis o amplă scrisoare către Parlamentul de la Chișinău în care îi cere acestuia să nu ratifice Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor.

Nemulțumirea bisericii era legată de faptul că pentru cuvântul „gen”, care apare în Convenție, există o altă definiție decât cea clasică de masculin și feminin, pe care mediile clericale rusești și cele moldovenești o văd ca pe o mișcare de favorizare a curentului LGBT. În realitate, Convenția spune că gen „va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi”.

Lăsând semantica la o parte, Republica Moldova are grave probleme la capitolul violență domestică.

Numărul cazurilor de violență în familie, sesizate și înregistrate de autorități, este în creștere de la an. Potrivit raportului statistic al IGP, consemnat în cadrului unui studiu recent al UNDP, în anul 2020 au fost înregistrate 12.970 sesizări privind cazurile de violenţă în familie, comparativ cu 11.840, în 2019, și 11.026 – în 2018.

Cu toate acestea, fețele bisericești din Republica Moldova au obstrucționat ratificarea acestui document în Parlament preț de mai bine de patru ani și jumătate după semnarea sa de către reprezentanții Chișinăului, pe 6 februarie 2017.

Poziția Mitropoliei Moldovei o reflectă pe cea a Patriarhiei Moscovei, căreia îi este subordonată ierarhic.

Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii și grupurile conservatoare ruse se opun semnării Convenției de la Istanbul. De altfel Rusia este, alături de Azerbaidjan, unul din statele Consiliului Europei care nu au semnat nici până în prezent Convenția de la Istanbul, document adoptat în 2011 (între timp din Convenție s-a retras și Turcia). Rusia este țara care nici măcar nu aplica pedepse în cazul violenței domestice. În ultimul deceniu circa 40 de inițiative legislative care reglementează violența domestică au picat la votul după prima lectură în Duma de Stat de la Moscova.

Continuare pe Veridica.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ca tot vorbiti de oculta: Corporatia Multinationala Ortodoxa controleaza deja tot ce misca prin tarile foste comuniste ortodoxe cu ordine directe venite de la Kremlin cu ofiteri de securitate FSB deghizati in mutre bisericesti (vezi Teodosie, Daniel si altii).

  2. dughin vrea sa invrajbeasca proocidentalii de dambovita!

  3. Socialistii autohtoni (Ilici party) seamãnã mai mult cu socialistii lui Igor Dodon .. decât cei europeni

  4. Socialistii autohtoni (Ilici party),seamãnã mai mult cu socialistii lui Igor Dodon .. decât cei europeni

  5. .. decât cu cei europeni

  6. În realitate, Convenția spune că gen „va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi” – fix asta zice si Mitropolia. Ca asta e altceva decat masculin si feminin, ca genul nu e un construct social.

    Jalnic

    • în realitate, popii subordonați Moscovei nu vor să-și piarda palatul Mitropoliei (pe str. București!) și banii primiți de la Moscova (vedeți, între altele, bisericile noi construite în mai multe mânăstiri). Așa că recunosc (implicit) ocupația începută în iunie 1940. Patriarhia Română fiind mai săracă, Mitropolia Basarabiei e găzduită în câteva odăițe pe str. 31 August 1989.