Analiză NewsGuard: Cum reușește propaganda lui Putin să evite blocajele UE / O rețea de 250 de site-uri răspândesc în mod activ dezinformarea rusă despre război în limbi precum engleză, franceză, germană și italiană
NewsGuard, o firmă cu sediul la New York care studiază și urmărește dezinformarea online, a identificat 250 de site-uri care răspândesc în mod activ dezinformarea rusă despre război, la care s-au adăugat zeci de site-uri noi în ultimele luni, relatează The Guardian.
Acestea par să facă parte dintr-un efort concertat de a ocoli eforturile Uniunii Europene de a bloca propaganda și dezinformarea rusească despre război.
Afirmațiile de pe aceste site-uri includ informații potrivit cărora armata ucraineană a înscenat unele atacuri rusești mortale pentru a genera sprijin global, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski falsifică aparițiile publice sau că refugiații ucraineni comit infracțiuni în Germania și Polonia.
Unele dintre site-uri se prezintă ca fiind grupuri de reflecție sau instituții de presă independente. Aproximativ jumătate sunt în limba engleză, în timp ce altele sunt în franceză, germană sau italiană. Multe dintre ele au fost înființate cu mult înainte de război și nu erau în mod evident legate de guvernul rus până când au început brusc să se facă ecoul punctelor de discuție ale Kremlinului.
„Este posibil să fie vorba de crearea unor site-uri latente”, a declarat Gordon Crovitz, co-director executiv al NewsGuard. Site-urile „adormite” sunt site-uri web create pentru o campanie de dezinformare care au stat în mare parte în stare latentă, construindu-și încet o audiență prin postări inofensive sau fără legătură, iar apoi trecând la propagandă sau dezinformare la un moment stabilit.
În timp ce analiza NewsGuard a constatat că o mare parte din dezinformarea privind războiul din Ucraina provine din Rusia, a găsit cazuri de afirmații false cu o înclinație pro-ucraineană.
YouTube, TikTok și Meta, care deține Facebook și Instagram, s-au angajat să elimine RT și Sputnik de pe platformele lor în cadrul Uniunii Europene. Însă Associated Press relatează că cercetătorii au descoperit că, în unele cazuri, tot ce a trebuit să facă Rusia pentru a evita interdicția a fost să posteze același conținut de pe un alt cont.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii