G4Media.ro

ANALIZĂ Noul an școlar: ministrul Cîmpeanu și guvernul susțin cu proptele de…

Foto: Pexels/ Arthur Krijgsman 

ANALIZĂ Noul an școlar: ministrul Cîmpeanu și guvernul susțin cu proptele de paie idealul școlii normale, fără niciun progres relevant pe fronturile vaccinării, testării Covid-19 sau al planului B – școala online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și guvernul din care face parte pregătesc redeschiderea școlilor cu acțiuni minime sau inexistente în puncte esențiale. Iau măsuri standard de protecție epidemiologică, își asumă logica țărilor civilizate de a păstra școala deschisă cu orice preț, dar susțin cu improvizații redeschiderea, când vine vorba despre probleme “macro”: vaccinarea, testarea sau planul B pentru momentele în care școala ar fi obligată din nou să treacă online.

Autoritățile actuale apelează la multe vorbe și cvasi-măsuri ce ascund lipsa de acțiune de până acum, într-o manieră similară deschiderii precedentului an școlar. Dar, acum un an, criza epidemiologică era abia la început și informațiile despre ce trebuie făcut abia începeau să apară, strategiile despre salvarea educației se cârpeau pe parcurs, politicile asumate erau dictate de logica electorală a alegerilor locale și generale. Acum, cu doar trei săptămâni înaintea începerii școlii, cu o nouă versiune, Delta, a coronavirusului pregătită să risipească speranțele de intrare în normalitate, prin rata de infecție mult mai ridicată în rândul copiilor, autoritățile au mult mai multe informații, plus opțiunea vaccinării, comparativ cu sfârșitul verii 2020. Dar nu știu ce să facă cu toate acestea. Se păstrează și logica electorală, de data aceasta prin alegerile interne din partidul de guvernământ.

  • Epidemiologic, estimările spun că situația la mijlocul lunii septembrie a.c. va fi similară celei de acum un an, ce a dus, în cele din urmă, la închiderea școlilor. Acum, regulile și scenariile sunt altele.

Cu doar trei săptămâni înainte să înceapă școala, într-o conferință de presă susținută vineri după discuțiile din guvern pe tema măsurilor pentru noul an școlar, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și cel al Educației, Sorin Cîmpeanu, au prezentat o serie de măsuri agreate în principiu și care, speră ei, vor fi în cele din urmă adoptate oficial. Ministrul Cîmpeanu a reluat informațiile și a oferit câteva precizări duminică seară, într-un interviu pentru Digi24.

Guvernul și-a asumat limpede acum (dar în principiu, rămâne de văzut ce va decide pe hârtie în cele din urmă) ceea ce toți experții în educație și toate organizațiile mondiale, de la OMS la UNICEF, insistă de un an că trebuie să fie prima regulă pentru educație: elevii nu trebuie să mai sufere pierderi precum cele produse de închiderea școlilor sau de școala făcută la distanță sub domnia improvizațiilor din primul an pandemic.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Campeanu este incompetent ca ministru si ar trebui sa isi dea demisia.

    • E un mister cum a ajuns din nou Ministru acest șmecher trecut pe la N partide.
      Doar de palavre e bun.

  2. In general copiii nu sunt afectați de boala, dar:
    1. O transmit la cei vulnerabili (si nevaccinati, aprox 70% in Romania).
    2. Multi copii infectați înseamnă si un anumit procent de decese chiar la copii. Părinților sa știți ca vor muri totuși anumiți copii (vaccinul nu e la toate vârstele si multi care sunt eligibili, il refuza).
    3. Delta e si mai infecțioasă si mai agresiva. 1 caz da mai departe in medie la 8! Nu aveți grija ca la noi va fi altfel.
    Deci indubitabil la „6 la mie” si sub, vor fi sicrie de alea mai mici…

    • Se pare ca tulpina delta afecteaza in special tinerii si copiii. Daca pentru copiii peste 12 ani exista varianta vaccinarii pentru cei mai mici nu exista aceasta varianta. Si cum aglomeratia cea mai mare este la clasele 0-4 unde de altfel nu se repecta nicio masura de distantare, sa vezi cate infectari vor fi ni randul copiilor si familiilor acestora.

      Un ministru competent cerea de la fiecare scola o situatie cu numarul de copii din clasele 0-5 si lua masuri in vederea respectarii distantarii fizice. Dar nu este cazul cu Campeanu.

  3. Analiza din articol este corectă si plină de adevăr. Felicitări!

    • Scoala nu este doar a copiilor (asta e în capul părinților care NU au trecut prin școală), ci și a profesorilor! Dacă se neglijează statutul cadrului didactic (asa cum face actualul Ministru) nu se ajunge nicăieri.

  4. Foarte bun articolul. Școala va începe fizic dar va trece imediat in online. Asta au făcut de la începutul pandemiei, a devenit o obișnuința pentru ei.

  5. Incompetenti, scoala romaneasca este o rusine, iar Ministrul Eeducatiei nu ar trebui sa vorbeasca sau sa decida in probleme de sanatate. Ministerul Educatiei trebuie sa se asigure ca scoala performeaza indiferent ca este fizic sau online. Acelasi sistem in jurul profesorului si nu in jurul elevului asa cum se intampla in tari civilizate.

  6. In loc sa vina cu un plan,bine stabilit pentru școală online, fiind clar ca se va ajunge acolo din nou, sau măcar cu niște scenarii de funcționare bine definite, din care sa înțeleaga tot omul ceva, au venit cu un mare,, slime,, fără nici cea mai mica logica, aruncând se înainte cu,, Școală e prioritara,, Jalnic, absolut jalnic.

  7. Ca de obicei ministrul propagandă vorbeste mult si nu face nimic.
    A avut luni de zile sa pregătească sistemul pentru valul 4.
    Soluția?
    Să modifice din pix rata de infectare acceptată. Mai precis sa o dubleze.
    La 6 la mie.
    Mă intreb de ce nu 1000 la mie că așa era cel mai simplu. Scăpam de complicații birocratice.

  8. N-are niciun rost sa vorbim de pandemie cand oameni cu scoala nu respecta cele mai elementare reguli de igiena. Bunica cu pretentii, in magazin cu nepotul obez de 11 ani si 70kg, ii da un colt de paine sa manance, ca nu mai poate de pofta nepotelul. Isi da masca jos si mananca, evident ca nespalat pe maini dupa ce a pus mana pe cos si pe rafturi.

  9. De la 1 iulie 2021 pana astazi au murit de covid in Romania 564 de persoane.
    Dintre acestea, doar UNA a avut sub 19 ani si a murit pe 7 iulie 2021.

    Pentru toti analfabetii care comenteaza pe aici: puneti mana si va vaccinati si lasati in pace copiii sa mearga la scoala.

    • Mda, ceva va împiedica să vedeți limpede.

      Va mai amintiți știrile de acum 2 ani, prin 2019, când în trei ani ajunsesem la 18.000 de cazuri de rujeola și 60 de morți? Ne durea sufletul pentru fiecare în parte, fiindcă rujeola are vaccin.
      Faptul că nu va tulbură moartea unui copil și nu vă înspăimântă că în in nici 2 luni s-au stins atâția oameni e de neînțeles.

  10. Diana, eu cred ca tu pierzi perspectiva.

    In 2020, in Romania s-au nascut 178.630 de copii. Vaccinul ROR are o eficacitate de 99%. Sa zicem ca il fac toti si atunci tot avem 1.786 de copii care pot face rujeola. Faptul ca mor 60 din ei este in marja de eficacitate a vaccinului, mai ales ca vaccinarea ROR a scazut.

    Deci, bati campii, pentru ca sunt 3.895.000 de copii cu varsta sub 18 ani care trebuie sa mearga la scoala si SARS-COV-2 nu ii afecteaza foarte mult.