ANALIZĂ Noul an școlar: ministrul Cîmpeanu și guvernul susțin cu proptele de paie idealul școlii normale, fără niciun progres relevant pe fronturile vaccinării, testării Covid-19 sau al planului B – școala online
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și guvernul din care face parte pregătesc redeschiderea școlilor cu acțiuni minime sau inexistente în puncte esențiale. Iau măsuri standard de protecție epidemiologică, își asumă logica țărilor civilizate de a păstra școala deschisă cu orice preț, dar susțin cu improvizații redeschiderea, când vine vorba despre probleme “macro”: vaccinarea, testarea sau planul B pentru momentele în care școala ar fi obligată din nou să treacă online.
Autoritățile actuale apelează la multe vorbe și cvasi-măsuri ce ascund lipsa de acțiune de până acum, într-o manieră similară deschiderii precedentului an școlar. Dar, acum un an, criza epidemiologică era abia la început și informațiile despre ce trebuie făcut abia începeau să apară, strategiile despre salvarea educației se cârpeau pe parcurs, politicile asumate erau dictate de logica electorală a alegerilor locale și generale. Acum, cu doar trei săptămâni înaintea începerii școlii, cu o nouă versiune, Delta, a coronavirusului pregătită să risipească speranțele de intrare în normalitate, prin rata de infecție mult mai ridicată în rândul copiilor, autoritățile au mult mai multe informații, plus opțiunea vaccinării, comparativ cu sfârșitul verii 2020. Dar nu știu ce să facă cu toate acestea. Se păstrează și logica electorală, de data aceasta prin alegerile interne din partidul de guvernământ.
- Epidemiologic, estimările spun că situația la mijlocul lunii septembrie a.c. va fi similară celei de acum un an, ce a dus, în cele din urmă, la închiderea școlilor. Acum, regulile și scenariile sunt altele.
Cu doar trei săptămâni înainte să înceapă școala, într-o conferință de presă susținută vineri după discuțiile din guvern pe tema măsurilor pentru noul an școlar, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și cel al Educației, Sorin Cîmpeanu, au prezentat o serie de măsuri agreate în principiu și care, speră ei, vor fi în cele din urmă adoptate oficial. Ministrul Cîmpeanu a reluat informațiile și a oferit câteva precizări duminică seară, într-un interviu pentru Digi24.
Guvernul și-a asumat limpede acum (dar în principiu, rămâne de văzut ce va decide pe hârtie în cele din urmă) ceea ce toți experții în educație și toate organizațiile mondiale, de la OMS la UNICEF, insistă de un an că trebuie să fie prima regulă pentru educație: elevii nu trebuie să mai sufere pierderi precum cele produse de închiderea școlilor sau de școala făcută la distanță sub domnia improvizațiilor din primul an pandemic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii