G4Media.ro

ANALIZĂ Numirea lui Niculae Bădălău ca ministru interimar al Energiei, concomitent cu…

Foto: Inquam Photos / George Calin

ANALIZĂ Numirea lui Niculae Bădălău ca ministru interimar al Energiei, concomitent cu postul de ministru al Economiei, ar încălca de două ori legislația europeană

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea oficială ca în locul ministrului demisionar de la Energie, Anton Anton (ALDE), să funcționeze ca interimar Niculae Bădălău, actual ministru al Economiei. Numirea sa ca interimar ar face însă ca România să încalce legislația europeană care prevede separarea activităților de producție și furnizare atât la gaze naturale, cât și la energia electrică.

Mai precis, este vorba de Directiva 72 și Directiva 73, ambele din 2009, transpuse ulterior și în legislația națională, care interzic în mod expres ca activitățile de producție de gaze/energie electrică să fie conectate economic sau administrativ cu cele de transport și furnizare. Motivul? Comisia Europeană a urmărit eliminarea conflictelor de interese și a potențialelor înțelegeri care ar duce la apariția unor distorsiuni de piață.

De altfel, apariția acestor reglementări europene a dus și în România la separarea companiilor de stat în funcție de specificul lor. Așa se face că Ministerul Economiei a rămas acționar și controlează efectiv companiile de transport din cele două domenii (Transgaz și Transelectrica), în timp ce Ministerul Economiei este acționar la companiile producătoare de gaze naturale (Romgaz, Petrom) și energie electrică (Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica Cernavodă etc.).

Or, prin numirea aceluiași ministru, Niculae Bădălău, la ambele portofolii, România riscă o procedură de sancționare din partea Comisiei Europene.

Reamintim că trei dintre cei patru miniștri ALDE au demisionat săptămâna trecută din guvern, după ce conducerea ALDE a decis ruperea coaliției de guvernare cu PSD. Printre cei trei demisionari se numără și Anton Anton, ministrul Energiei.

După demisia celor trei, premierul Dăncilă a transmis preşedintelui Iohannis propunerile de miniştri interimari. La Energie, propunerea este Niculae Bădălău, actualul ministru al Economiei.

Foto: Niculae Bădălău (Inquam Photos / George Călin)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Pe același principiu care se aplică grupării Badalau – Marian Mina – George Cuşa… regi ai asfaltului si zeci de contracte cu statul prin firmele lui Cuşa … naşi, fini si restul rudelor? Baronii PSD care dau spargere în instituțiile statului ca hoții în bănci? PSD E O SCÂRBĂ! Cu toată gruparea lor mafiotă si interlopă! Noi am văzut ce ministri are CIUMA ROȘIE! De tot c@c@tul!

  2. Cât timp nu încalcă nicio lege a Uniunii Eurasiatice cu Rusia și China, nu cred că e nicio problemă pentru jigodiile astea.

  3. Ati scris cam tarziu. Stim de saptamana trecuta de la senatorul pnl florin citu
    https://m.facebook.com/1180994955/posts/10217655346073710?sfns=mo

  4. Noi nu vrem legi! Noi vrem hotii din PSD! Ii votam de 30 de ani!

  5. Ar trebui facutre legi europene sa interzica unei tari sa-l poata avea ca ministru pe Nicolae Badalau

  6. Dar se poate? Doamna europarlamnetar Viorica, care cunoaste legislatia Uniunii Europene?!? Doar a muncit pentru Romania in Parlamentul European pentru 7 ani – stiti ala de se ocupa cu legile in UEi! Sigur e buna de presedinta! Viitor de aur tara noastra are!

  7. O idioata si-o dobitoaca de care nu mai scapam, adica veorica hard to die!

  8. Ce treaba are Tani Veo cu Europa?
    Ea este Pavianus Traco Geticus de la Pontus Euxinus.
    Face ce vrea peruca ei ca a luat Vitamina D de la Daddy

  9. In atentia Redactiei

    Citam din articol: „Așa se face că Ministerul Economiei a rămas acționar și controlează efectiv companiile de transport din cele două domenii (Transgaz și Transelectrica), în timp ce Ministerul Economiei este acționar la companiile producătoare de gaze naturale (Romgaz, Petrom) și energie electrică (Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica Cernavodă etc.)”.

    Pasajul citat pare sa incurce exact teza care se doreste a fi descurcata, in sensul ca, potrivit citatului, Ministerul Economiei controleaza actualmente si productia si transportul energiei electrice.

  10. Vorba lui Cocosila:Vezi dacă ești prost??