G4Media.ro

ANALIZĂ O victorie a lui Meloni în alegerile din Italia ar putea…

Sursa foto: Giorgia Meloni / Facebook

ANALIZĂ O victorie a lui Meloni în alegerile din Italia ar putea schimba echilibrul de putere în Europa / Franța, avertizată să nu caute o confruntare publică: „Nu o aruncați în brațele Ungariei”

Marile puteri ale Uniunii Europene vor trebui să se plimbe cu grijă în jurul Giorgiei Meloni dacă coaliția candidatului naționalist va câștiga alegerile din Italia duminică, sau riscă să împingă Roma spre Ungaria și Polonia, au declarat oficiali europeni, se arată într-o analiză publicată vineri de Reuters.

În joc este echilibrul de putere în interiorul UE, care se confruntă cu consecințele războiului Rusiei pe flancul estic al Europei și cu cele mai grave crize energetice și ale costului vieții de pe continent din ultimele decenii.

Dacă Meloni va câștiga, alegerile de duminică vor oferi Italiei cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial. Deși a minimalizat trecutul său de extremă dreapta, au apărut fisuri în coaliția sa în ceea ce privește politica externă.

Subliniind provocările care o așteaptă pe Meloni și Europa, fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia face parte din coaliția lui Meloni, a declarat că Rusia a fost „împinsă” în războiul din Ucraina. Comentariile sale sunt de natură să îi îngrijoreze pe aliații occidentali.

„Toți ochii sunt ațintiți asupra Romei în acest moment”, a declarat un oficial UE pentru Reuters.

După o victorie a naționaliștilor suedezi, există îngrijorare la Bruxelles, Paris și Berlin cu privire la formarea unui „front populist” care ar putea bloca procesul decizional al UE, care încearcă să evite recesiunea și să protejeze gospodăriile de inflație.

Mario Draghi, premierul italian demisionar și fost președinte al Băncii Centrale Europene, a ridicat profilul și credibilitatea Italiei pe scena europeană, îmbrățișând integrarea mai profundă dorită de președintele francez Emmanuel Macron.

Intențiile lui Meloni sunt mai puțin clare. Ea își prezintă partidul Frații Italiei ca pe o forță conservatoare mainstream îndepărtată de rădăcinile sale post-fascism, dar unii eurofili sunt sceptici.

„Este îngrijorător că un membru fondator al UE se află într-o astfel de situație. Este o amenințare pentru UE și pentru Italia”, a declarat Rolf Müntzenich, deputat în partidul social-democraților cancelarului german Olaf Scholz.

Revista germană Stern a publicat pe prima pagină o fotografie cu Meloni sub sloganul: „Nu este vorba de o imagine a lui Meloni: „cea mai periculoasă femeie din Europa”.

Macron le-a spus în privat oficialilor UE că este îngrijorat de o victorie a lui Meloni, potrivit unor surse care au cunoștință de aceste conversații. Atunci când este întrebat în public, Macron își exprimă optimismul cu privire la relațiile cu Italia.

O nouă alianță

Ungaria și Polonia au testat standardele democratice ale Europei.

Susținătorii premierului naționalist maghiar Viktor Orban văd în Meloni o oportunitate pentru Budapesta de a obține un nou aliat în lupta sa cu executivul UE.

„Orban va putea conta probabil pe sprijinul Italiei în disputele privind statul de drept în UE”, a declarat Zoltan Kiszelly, analist la think tank-ul pro-guvernamental ungar Szazadveg.

La Varșovia, unde guvernul ultraconservator este deseori de partea lui Orban, oficialii sunt, de asemenea, încrezători.

„Partidele de dreapta câștigă mai mult sprijin ca niciodată”, a declarat Zdzislaw Krasnodebskia, deputat din partea partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție. „Aceasta este o șansă de a corecta politica europeană”.

Meloni, născută în Roma, are un istoric de euroscepticism și împărtășește opiniile anti-imigrație ale lui Orban și promovarea valorilor tradiționale ale familiei.

Cu toate acestea, ea a promis politici fiscale prudente și să mențină unitatea cu partenerii din Uniunea Europeană și NATO în susținerea Ucrainei împotriva Rusiei.

De asemenea, ea a încercat să îi liniștească pe potențialii parteneri UE cu privire la intențiile sale într-un videoclip în franceză, engleză și spaniolă.

„Am citit că o victorie a Fraților (Italiei – n.r.) din Italia în septembrie ar fi un dezastru, ar echivala cu o cotitură autoritară, ar însemna că Italia va părăsi euro și alte prostii. Nimic din toate acestea nu este adevărat”, a spus ea.

Meloni se află în contact direct cu Draghi și cu instituția italiană pentru a ușura tranziția puterii și pentru a se asigura că Italia nu intră în criză într-un moment de volatilitate economică, au declarat oficiali și analiști europeni.

Acest lucru a fost „pentru a o face să înțeleagă cât de importante sunt unele probleme și că nu poate greși”, a declarat Marc Lazar, specialist în Italia la think tank-ul Institut Montaigne din Paris.

„Narațiunea cerului care se prăbușește”

La Bruxelles, oficialii nu sunt siguri de modul în care Meloni va gestiona partea Italiei din planul european de redresare, care este menit să deblocheze 192 de miliarde de euro în schimbul unor reforme interne.

Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la acumularea de datorii a Italiei, ratele dobânzilor italiene crescând mai rapid decât cele ale colegilor din zona euro.

Se așteaptă ca Macron să poarte discuții cu Scholz cu privire la modul de abordare a Italiei în zilele următoare, a declarat o sursă guvernamentală franceză.

Parisul a fost avertizat de către oficialii italieni din administrația demisionară să nu caute o confruntare publică cu Meloni pentru a nu o împinge într-un colț în care ar putea simți că nu are de ales decât să aprofundeze legăturile cu Orban.

„Ceea ce mi-au spus italienii cu care am vorbit la Roma a fost: nu o aruncați în brațele Ungariei”, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală franceză.

Macron se va abține de la retorica combativă pe care i-a adresat-o lui Matteo Salvini, un alt partener de coaliție de dreapta dură al lui Meloni, în timpul campaniei pentru alegerile europene din 2019, pe care a încadrat-o drept o luptă existențială între ‘naționaliști’ și ‘progresiști’, a declarat un al doilea oficial francez.

Pablo Simón, profesor de științe politice la Universitatea Carlos III din Madrid, a declarat că o victorie a lui Meloni ar putea energiza partidele de extremă dreapta din alte părți, în condițiile în care spirala prețurilor de consum afectează gospodăriile.

La Washington, însă, oficialii de la Casa Albă au minimizat îngrijorările.

„Acest tip de narațiune – „cerul se prăbușește” – despre alegerile din Italia nu corespunde așteptărilor noastre”, a declarat un oficial american.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Italienilor s-a spus clar din Bruxelles care este votul „corect” Dacă alegătorii nu asculta ce spune Bruxelles o sa fie „corupție” în Italia ca în Polonia și Ungaria și urmează șantajul economic în numele statul de drept. Bruxell-ul are oferte de „nerefuzat”

  2. Nu se mai poate trai in EU, te sustin sa emigrezi in Rusia

  3. Dupa nr comentariilor tembele de aici, inteleg ca Italia nu are atatia bani pt troli. Cum au rusii, de ex. Deci… poate ca va fi bine.