G4Media.ro

Analiză: Ofensiva diplomatică a Chișinăului și complicatul drum de la imagine la…

Analiză: Ofensiva diplomatică a Chișinăului și complicatul drum de la imagine la succes

Chișinăul s-a lansat într-o adevărată ofensivă diplomatică odată cu preluarea puterii de către Maia Sandu și PAS. În cancelariile occidentale există deschidere pentru Republica Moldova și disponibilitatea de a o ajuta, însă asta nu înseamnă garanția succesului, se arată într-o analiză publicată de portalul Veridica.ro. În urmă cu un deceniu țara s-a aflat într-o situație similară, dar eșecul guvernărilor care au urmat au dus, în cele din urmă, la izolarea sa pentru mai mulți ani.

Ofensiva diplomatică a pro-europenilor

De la începutul acestui an, președintele Maia Sandu a refăcut relațiile cu state vecine – România și Ucraina, s-a întâlnit la Paris cu Emmanuel Macron, la Bruxelles cu liderii europeni și la Berlin cu Angela Merkel și cu președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Recent, Maia Sandu a mers Adunarea Generală a ONU la New York, apoi premierul Natalia Gavriliță a efectuat prima sa vizită la Bruxelles. Chișinăul a reintrat pe traseul liderilor externi, de la președinții României, Ucrainei și României, la președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și liderul sloven, Borut Pahor.

S-au deschis noi uși în Uniunea Europeană și prin intervenția și relațiile personale ale șefului diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, care i-a primit la Chișinău pe mai mulți dintre omologii săi, sau a fost primit de aceștia în diverse europene.

S-au deblocat bani, pe care partenerii externi nu au mai vrut să îi dea după dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar și preluarea controlului țării de către oligarhul Vlad Plahotniuc, iar Republica Moldova a fost repusă în circuitul politico-economic al Uniunii Europene, care i-a promis încă dinainte de alegerile de 11 iulie circa 600 de milioane de euro pentru dezvoltare pe următorii trei ani.

Obiectivul ofensivei diplomatice a Chișinăului este acela de a convinge partenerii externi că Republica Moldova este capabilă să facă rapid progrese pe calea reformelor și a apropierii de UE.

Acest drum este la început și mai degrabă sinuos, dar în plan intern lucrurile încep să se miște pe zona justiției, în paralel cu ridicarea nivelului de trai al categoriei reprezentate de pensionari prin majorarea pensiilor și indemnizațiilor pentru persoanele defavorizate.

Chișinăul își urmărește obiectivele europene atât bilateral, cât și în formatul Parteneriatului Estic, alături de Ucraina și Georgia. Este de așteptat ca la viitorul Summit al Parteneriatul Estic din luna decembrie cele trei state să semneze un document comun în care să ceară angajamentele mai ferme din partea UE, precum ridicarea treptată a tarifelor la serviciile de roaming.

Continuare pe Veridica.ro

Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a primit pe omologul său german Frank-Walter Steinmeier, într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 29-30 septembrie. Sursa/Administrația Prezidențială a Republicii Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...