ANALIZĂ Piața Unirii, zona „liberă” a Bucureștiului unde se calcă pe picioare trei primării
Scandalul plantării palmierilor în zona zero a Bucureștiului de către Robert Negoiță, fără autorizație și simț peisagistic, este ultimul dintr-o serie lungă de discuții legale de dezvoltarea urbanistică haotică din ultimii ani din Piața Unirii, un perimetru unde se intersectează 3 administrații ale Bucureștiului: primăriile sectoarelor 3, 4 și Primăria Municipiului București, prin Administrația străzilor.
Aici au răsărit în scuaruri copacii plantați de Primăria lui Negoiță – lucrări îngăduite până la momentul plantării palmierilor datorită scopului declarat de a înverzi zona -, s-a pornit reamenajarea trotuarului din fața magazinului Unirea – lucrare blocată temporar, și s-a construit o parcare pe trotuar de către Primăria Sectorului 4, în urmă cu un an.
În toamna anului trecut, Primăria Sectorului 3 a extins lucrările de la scuaruri și a început reamenajarea Pieței Unirii și pe trotuar, într-un proiect menit să aducă mai multă verdeață, conform declarațiilor constante ale primarului Robert Negoiță. Cu toate acestea, reamenajarea a presupus și schimbarea bordurilor pe porțiuni mari din piață, reconfigurarea refugiilor pentru pietoni, amenajarea de spații verzi și plantarea de copaci.
Astfel, primăria a spart trotuarul din fața magazinului Unirea, care era făcut din dale de granit reparate în 2022 de Primăria Capitalei, înlocuindu-le cu pavele de beton. Primăria Capitalei a declarat că a amendat Primăria Sectorului 3 cu 10.000 de lei pentru deschiderea șantierului fără autorizație și fără drept.
Și Curtea de Conturi a constatat că lucrarea a fost realizată ilegal. În încercarea de a remedia situația, Primăria Sectorului 3 a cerut Consiliului General al Municipiului București să-i ofere administrarea Bulevardului Unirii, dar această solicitare a fost respinsă.
Intervențiile lui Robert Negoiță în Piața Unirii nu se opresc la palmieri. Conform unui proiect adoptat recent, pe 26 aprilie, de către Consiliul Local al Sectorului 3, urmează reamenajarea a 3,6 km de pe Splaiul Unirii cu trotuare mai largi, piste de biciclete și balustrade de sticlă la râul Dâmbovița.
G4media a soliciat Primăriei Sectorului 3 să comunice planul de transformare a malurilor râului Dâmbovița în zona Unirii, însă nu a primit niciun răspuns. Potrivit unei informări de la PMB, proiectul nu are în acest moment autorizație din partea Administrației Străzilor, așa cum s-a întâmplat și în cazurile precedente când transformările urbanistice s-au produs deja.
Primăria Sectorului 4 a reabilitat Pasajul Unirii și l-a decorat cu flori după ce l-a primit legal în administrare de la PMB. Independent de lucrările de refacere a pasajului, anul trecut, Primăria Sectorului 4 a transformat la suprafață trotuarul de vizavi de Hotel Horoscop în parcare cu barieră și a betonat o parte din spațiul verde care se afla acolo. La sesizarea vecinilor, Poliția Locală din cadrul Primăriei Capitalei a cerut constructorului documentele în baza cărora a făcut lucrările pe spațiul verde, însă firma nu s-a prezentat și a fost amendată cu 100.000 lei, potrivit datelor transmise anul trecut de Primăria Capitalei la solicitarea Hotnews.ro. Potrivit informațiilor G4Media, Primăria Sectorului 4 e acum în discuții cu Primăria București pentru reglarea situației, dat fiind că parcarea este necesară în scopuri de securitate.
Context
Palmierii plantați sâmbătă, 13 mai, de către primarul sectorului 3, Robert Negoiță, în Piața Unirii au fost scoși luni, 15 mai, de către Primăria Capitalei, lucrarea fiind considerată ilegală de către Primăria Capitalei. „Există o hotărâre de Consiliu General care spune că sectoarele pot să intervină pe bulevardele administrate de Primăria Municipiului București, dar să ceară voie. N-au cerut voie niciodată”, a declarat primarul general Nicușor Dan, prezent în Piața Unirii.
În replică, într-o intervenție la Digi24, Robert Negoiță l-a criticat pe Nicușor Dan că nu face nimic și că se răzbună pe cei care fac ceva. „Domnul primar Nicușor Dan, care nu face nimic, de fapt este foarte supărat pe oricine care face ceva. Eu mă bucur că am reușit să transformăm Piața Unirii, care era o jale și rușine, și a început să arate cât de cât ok, cu spații verzi, cu niște copaci și evident că, nu știu dacă a fost ideea cea mai fericită, dar mi-o asum să plantăm acolo niște copaci exotici aclimatizați, care rezistă inclusiv iarna”, a spus Robert Negoiță.
Întrebat despre faptul că lucrarea este ilegală și avea nevoie de avize, edilul Sectorului 3 a spus: „În partea legală, nu aveam nevoie de nimic ca să plantăm copacii. Nu există nicio prevedere în lege sau, cel puțin, nu știu eu unde să ai nevoie de vreun aviz într-un București care este poluat și unde este nevoie de mulți copaci și să vii tu să-mi spui că n-avem nevoie de spațiu verde și de copaci mi se pare o nebunie”, a afirmat Negoiță.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank