ANALIZĂ: PNL face „șpagat politic” în București între colaborarea cu USR și înțelegerile neoficiale cu PSD de la sectoare / Cât de divizați sunt liberalii înainte de alegerile locale din 2024
În București, liberalii oscilează politic între colaborarea oficială cu USR de la Consiliul General, unde PNL formează majoritatea cu USR și PMP, și o relație neoficilizată, dar existentă, cu PSD, asumată deschis în trei din cele șase consilii locale de către șefii de organizații locale. De ce face PNL acest „șpagat politic”, după cum îl numește liderul organizației de la Sectorul 4, Pavel Popescu, este pentru că partidul nu-și permite să rupă alianța cu USR pentru a nu bloca activitatea Primăriei Capitalei, dar nu se poate certa prea mult nici cu PSD din cauza coaliției de guvernare.
„Atunci încercăm să facem un echilibru, un șpagat politic, de a nu ne certa prea mult cu PSD din cauza coaliției pe care o avem și de a nu rupe pisica cu Nicușor Dan, deși ne este foarte greu, pentru că ar însemna să sufere bucureștenii pe anumite proiecte. Este o situație foarte complicată”, rezumă situația președintele organizației Sector 4, acolo unde PNL votează proiectele primarului PSD, Daniel Băluță.
Un alt lider PNL de la Sectorul 1, consilierul local Daniel Ciungu, organizație care comunică politic alături de PSD, spune că filialele de sectoare sunt de fapt independente de organizația PNL București și nu se subordonează unei decizii comune. „Ideea este că structurile de sector sunt ca organizațiile de județ, ele în mod real sunt autonome față de filiala București și de asta în anumite sectoare PNL are alianță cu USR, în altele nu mai are”, ne-a declarat el.
În total, din cele șapte organizații PNL din București, doar la sectoarele 2 și 6, unde primari sunt Radu Mihaiu (USR) și respectiv Ciprian Ciucu (PNL), și la Consiliul General, funcționează alianța cu USR încheiată la alegerile locale din 2020, atunci când dreapta s-a unificat pentru a-l susține pe primarul independent Nicușor Dan. Alianța s-a menținut și datorită majorității pe care PNL o formează cu USR în consiliile locale, iar primarii sunt de la cele două partide.
De partea cealaltă, în colaborare cu PSD se află organizațiile PNL de la sectoarele 1, 4 și 5, după cum o recunosc deschis chiar liderii de filiale.
Situația particulară este cea de la Sectorul 1 unde, deși este primar USR, respectiv Clotilde Armand, PNL s-a aliat cu PSD în opoziție. „Avem o colaborare punctuală cu PSD care vizează proiectele importante pentru cetățeni”, a declarat pentru G4Media Sebastian Burduja, liderul organizației Sector 1.
Lupta PNL cu primarul USR este de notorietate și durează de la începutul mandatului lui Clotilde Armand. „Cred că electoratul nu ne-ar ierta niciodată dacă reprezentanții PNL în consiliul local ar vota abuzurile primarului. Am spus și cu alte ocazii și îmi mențin poziția: le cer iertare bucureștenilor că am susținut-o pe Clotilde Armand pentru funcția de primar. Clotilde Armand este cea mai mare dezamăgire a clasei politice din ultimii ani. Nu o spun doar eu, o spun locuitorii sectorului 1, cu care vorbim constant”, și-a completat el atacul la adresa primarului USR din Sectorul 1 care ar justifica viziunea comună cu PSD.
La Sectorul 4, liderul organizației PNL Pavel Popescu afirmă că liberalii au o situație transparentă în sensul că PNL nu s-a certat cu PSD, pentru că au fost proiecte edilitare mari, cum ar fi renovarea Pasajului Unirii de către primăria condusă de Daniel Băluță (PSD), pe care PNL le-a susținut.
„Nu am avut subiecte de a face scandal politic, doar de dragul scandalului. Dar nu avem o decizie oficială (de colaborare cu PSD). Nu am avut proiecte cu miză politică. Situația s-a deteriorat din cauza USR, orice tentativă a eșuat din cauza grupurilor USR, nu avem cum să strângem o oaste de opoziție cu care să mergem să trântim un posibil proiect neadecvat Sectorului 4, dar nu am predicat o alianță cu PSD, nu am făcut o înțelegere oficială nici la Sectorul 4, nici la București. Dar nu ne certăm cu PSD doar de dragul de a ne certa”, a afirmat Popescu.
La Sectorul 5, șeful filialei, Dan Meran, admite colaborarea cu PSD întrucât „înțelegerile sunt făcute cu toate forțele politice din sectorul 5, au avut în vedere interesul locuitorilor sectorului 5”. „Am votat inițiative PSD, am votat inițiative USR, am votat chiar și inițiative PPUSL, suntem unul din sectoarele cele mai vitregite în care, în ultimi 15 ani, nu s-au făcut investiții serioase. Suntem într-un climat geopolitic delicat, iar nevoia de stabilitate eclipsează interesele de partid”, justifică Meran de ce PNL nu are o înțelegere particulară cu un partid anume, dar votează proiectele PSD de la Sectorul 5.
Cu un an și patru luni înaintea alegerilor locale, liberalii admit că, din cauza incoerenței în colaborările politice conjuncturale cu USR sau PSD, electoratul este confuz, dar așteaptă o reevaluare a strategiei PNL București.
„Electoratul este foarte confuz. Ceea ce ne propunem ca strategie este să găsim un candidat la primărie și să nu mergem cu PSD, cu Firea (posibilul candidat al PSD la alegerile din septembrie 2024). După rotativă vom avea o discuție serioasă pe București, cum vom seta strategia de a merge cu un candidat independent”, a declarat șeful organizației Sector 4, Pavel Popescu.
În prezent, organizația PNL București este condusă interimar până la sfârșitul lunii mai de către Hubert Thuma, vicepreşedintele regional PNL pe Regiunea Bucureşti-Ilfov, după demisia lui Ciprian Ciucu de la șefia filialei, în contextul ultimatumului transmis lui Nicușor Dan pentru a îndeplini 10 puncte strategice de care depinde menținerea susținerii primarului general de către PNL.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii