G4Media.ro

ANALIZĂ: Poate Europa să înlocuiască SUA în furnizarea de arme Ucrainei? Unele…

Sursa foto: Bulent KILIC / AFP

ANALIZĂ: Poate Europa să înlocuiască SUA în furnizarea de arme Ucrainei? Unele tehnologii americane nu pot fi înlocuite, dacă Trump taie accesul Kievului la ele. Un exemplu este vitala rachetă Patriot

Nu este exclus ca administrația Donald Trump să refuze complet să mai furnizeze arme Ucrainei, caz în care Europa va fi nevoită să preia singură această sarcină. Există două scenarii: unul în care Washingtonul îi refuză Kievului accesul inclusiv la tehnologii americane și altul în care acest lucru nu se întâmplă, iar UE poate cumpăra în continuare arme de producție americană pentru Ucraina. Este important de precizat că unele tehnologii americane nu pot fi înlocuite cu echivalente produse în altă parte.

Peste 30% din armamentul utilizat în prezent de forțele de apărare ale Ucrainei provine din SUA, conform declarațiilor lui Volodimir Zelenski, transmite publicația militară Defense Express.

Printre sistemele care nu pot fi înlocuite se numără rachetele de apărare aeriană Patriot, care pot fi furnizate doar de SUA, deoarece Europa nu le produce încă. În plus, nu există o sursă alternativă clară pentru rachetele NASAMS în afara SUA. De asemenea, ar putea fi dificilă furnizarea de rachete AIM-9 și AIM-120 pentru avioanele de luptă F-16.

Totodată, Europa nu produce deloc rachete pentru lansatoarele HIMARS. Mai mult, ar apărea problema întreținerii și a aprovizionării cu muniție pentru cele peste 300 de vehicule de luptă blindate Bradley transferate Ucrainei de către SUA. Aceasta include nu doar muniția de 25 mm, ci și rachetele antitanc TOW. În plus, o flotă și mai mare de vehicule blindate americane necesită întreținere, inclusiv peste 400 de vehicule blindate Stryker și 900 de vehicule blindate M113. De asemenea, sunt necesare țevi de schimb pentru obuzierele M777.

Și, bineînțeles, Europa ar trebui să compenseze eventuala oprire a furnizării unei cantități masive de muniție de artilerie pentru aceste obuziere – o medie de 1 milion de obuze de 155 mm pe an.

Dacă administrația lui Donald Trump nu oprește livrările deja alocate și contractate sub Joe Biden, Ucraina va beneficia de un anumit „tampon” de provizii. Aceasta include pachetele de muniție aprobate la sfârșitul anului, precum și programul USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), prin care armele sunt comandate direct de la producători. O parte semnificativă a fondurilor din acest program a fost deja alocată pentru producția și livrarea de muniții, care se așteaptă să continue în cursul anului viitor, dacă nu chiar mai mult.

Ce poate furniza Europa din producție proprie

Franța produce în mod independent rachete balistice, inclusiv echipate cu focoase nucleare, împreună cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Însă adevărata problemă nu este doar capacitatea de producție, ci și nivelul producției.

Germania produce, de asemenea, rachete de croazieră cu rază lungă, precum Taurus, alături de tancuri principale de luptă Leopard 2, alte vehicule blindate și muniții.

În UE sunt produse, de asemenea, multe modele de vehicule de luptă blindate, precum Puma, VBCI, Lynx KF41, Patria sau CV90.

În ceea ce privește aviația, Europa dispune de propriile sale avioane moderne, precum Eurofighter, Rafale și Gripen. Cu toate acestea, avioanele suedeze depind de componente americane esențiale.

Totodată, o parte semnificativă a capacității de luptă a Eurofighter este legată de rachetele americane aer-aer AIM-120, deoarece integrarea rachetei Meteor cu rază lungă de acțiune a fost semnificativ întârziată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.