G4Media.ro

ANALIZĂ Poate fi China trasă la răspundere pentru pandemia de coronavirus? În…

sursa foto: Agerpres.ro

ANALIZĂ Poate fi China trasă la răspundere pentru pandemia de coronavirus? În SUA a fost depusă o plângere penală colectivă împotriva regimului de la Beijing

Tragerea la răspundere a Chinei pentru pandemia de coronavirus care a afectat până în prezent peste 150 de țări și regiuni de pe glob este posibilă, chiar dacă șansele de a obține despăgubiri pentru sutele de mii de persoane infectate și pentru miile de morți sunt foarte scăzute, dacă nu chiar imposibile. Aceasta este opinia experților în drept internațional consultați de către G4Media.ro sau cele ale căror puncte de vedere au fost exprimate în diferite canale media americane în ultima perioadă. Subiectul a căpătat noi dimensiuni în contextul în care 1) China desfășoară în prezent o campanie agresivă prin care încearcă să arunce responsabilitatea declanșării crizei pe umerii Statelor Unite și 2) prima plângere penală colectivă a fost depusă împotriva regimului de la Beijing într-un tribunal american.

Informația pe scurt:

  • prima plângere penală colectivă împotriva Chinei a fost depusă în Statele Unite
  • Beijingul este acuzat de neglijență și de mușamalizarea inițială a infecțiilor cu COVID-19
  • unii experți cred că China ar putea fi trasă la răspundere potrivit dreptului internațional
  • alte voci cred că Statutul de la Roma privind crearea Curții Penale Internaționale nu se referă la situația actuală și face imposibilă acționarea Chinei în justiție
  • chiar dacă procesele împotriva Chinei vor fi câștigate, primirea de compensații din partea țării comuniste ar fi extrem de dificilă

The Berman Law Group din Florida a declanșat joia trecută o acțiune colectivă împotriva Republicii Populare Chineze (RPC), susținând că eșecul inițial al guvernului de la Beijing de a da informații despre boală și, ulterior, de a trece la controlarea ei rapidă a creat un focar uriaș de infecție.

„RPC și ceilalți inculpați știau că COVID-19 era periculos și capabil să provoace o pandemie și, cu toate acestea, au acționat lent, și-au băgat în mod proverbial capul în nisip și / sau l-au acoperit pentru propriul lor interes economic,” se arată în plângerea depusă la tribunalul din Miami. „Comportamentul inculpaților a provocat și va continua să provoace vătămări personale și decese, precum și alte daune.”

În principiu, plângerea firmei de avocatură din Florida are la bază ideea că mușamalizarea situației și, ulterior, măsurile luate de China pentru a ascunde adevărul pun în discuție posibilitatea ca țara comunistă să fie trasă în mod legal la răspundere pentru criza de proporții existentă în prezent la nivel mondial.

Un studiu publicat în această lună de University of South Hampton a indicat că, dacă autoritățile chineze ar fi acționat cu trei săptămâni mai devreme decât au făcut-o, proliferarea geografică a agentului patogen ar fi fost semnificativ mai mică, iar numărul de cazuri ar fi fost redus cu 95 la sută.

Conform unei cronologii întocmite de Axios, primul pacient din China care a prezentat simptomele unei boli ciudate – Wei Guixian – a fost înregistrat la 10 decembrie 2019. După unele informații însă, guvernul chinez ar fi primit relatări despre primii pacienți din regiunea Hubei încă din 17 noiembrie. Doctorii care au avertizat în legătură cu virusul au fost însă criticați de oficialii Partidului Comunist. Este binecunoscut, de altfel, cazul doctorului Li Wenliang, care a ridicat semne de întrebare cu privire la virus în decembrie și, ca urmare, a fost reținut de autoritățile chineze și obligat să semneze o mărturisire că a făcut „comentarii false” și a deranjat „ordinea socială.” Wenliang a murit din cauza COVID-19 în luna februarie.

Ulterior, s-a făcut un anunț potrivit căruia autoritățile chineze nu au văzut „nicio dovadă clară a transmiterii de la om la om a noului coronavirus,” care a fost repetat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), chiar și în momentul în care cazuri de oameni infectați au început să apară în afara Chinei.

Una dintre teoriile cele mai vehiculate este aceea că focarul de coronavirus a apărut într-o piață agroalimentară din orașul Wuhan, unde animale vii, a căror vânzare nu este reglementată cum trebuie de către autorități, erau ținute în același loc cu animale sălbatice – vândute ilegal -, creând astfel mediul proprice în care virușii au trecut de la animalele gazdă la oameni.

Campania de dezinformare

Informația privind prima plângere penală colectivă împotriva Chinei a venit în contextul în care regimul comunist a declanșat o campanie de dezinformare, prin presa oficială și canalele de socializare media, încercând să convingă lumea că SUA sunt adevăratul vinovat din spatele apariției virusului care a provocat, până duminică la prânz, îmbolnăvirea a peste 311.000 de persoane și moartea a circa 13.400 în 169 de țări și regiuni de pe glob.

Campania de dezinformare declanșată de chinezi promovează, susțin comentatorii, teorii ale conspirației conform cărora SUA se află în spatele focarului COVID-19. E o încercare de a deteriora imaginea Americii în lume prin manipularea informațiilor și de a arunca responsabilitatea pe umerii americanilor. Numeroase mesaje difuzate de presa de stat și internauții chinezi în ultimele săptămâni, și care sunt aproape identice pe mii de conturi diferite, includ afirmații potrivit cărora virusul este un efort al SUA de „a purta un război economic împotriva Chinei,” că este vorba despre o armă biologică fabricată de CIA ori de armata americană sau o parte a unui efort condus de Occident pentru a promova mesaje anti-China.

Comentatorii americani cred că aceste afirmații – pentru care nu se oferă niciun fel de dovadă – fac parte din același scenariu gândit de regimul de la Beijing prin care încearcă să convingă lumea că Statele Unite ar fi responsabile de izbucnirea focarului de coronavirus. „Este o strategie cu mize mari pentru națiunea asiatică care luptă să-și păstreze statutul de superputere pe fondul închiderii țării și al unei furii palpabile față de afirmațiile că Wuhan, China, epicentrul coronavirusului, a ascuns acest lucru la început, declanșând o criză de sănătate și economică mondială,” a afirmat un analist al postului de televiziune FoxNews.

Referindu-se la acest lucru, consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump, Robert O’Brien, a afirmat: „Din păcate, în loc să folosească cele mai bune practici, acest focar din Wuhan a fost ascuns. Există o mulțime de surse independente care relatează din China, cetățeni chinezi, că medicii implicați au fost fie reduși la tăcere sau izolați, genul acesta de lucru, astfel încât adevărul despre virus să nu poată fi răspândit. Probabil că acest lucru a costat comunitatea mondială două luni de zile.”

O’Brien a explicat că, dacă experții ar fi avut aceste două luni pentru a lupta împotriva răspândirii virusului, „cred că am fi putut reduce dramatic ceea ce s-a întâmplat atât în China, cât și ce se întâmplă acum în întreaga lume.”

Tragerea la răspundere a Chinei

În acest context, nu puțini sunt experții care susțin că regimul din China ar trebui tras la răspundere în mod legal pentru pandemia de coronavirus. Argumentele lor se referă, în principiu, la faptul că Beijingul ar fi ascuns gravitatea bolii, i-a pedepsit pe avertizorii de integritate și nu a luat măsuri mai rapide pentru stoparea răspândirii virusului.

Alții, dimpotrivă, afirmă că țara comunistă nu poate fi acționată în justiție și că dreptul penal internațional nu include astfel de cazuri. Oricare ar fi situația însă, la mijloc nu este vorba doar de tragerea la răspundere a statului comunist, ci și de sume uriașe de bani cerute ca despăgubiri pentru mii de morți, sute de mii de bolnavi și pagube estimate la trilioane de dolari.

Iată câteva dintre opiniile pro și contra ale experților:

Nitsana Darshan-Leitner, un avocat din Israel care s-a specializat în acționarea în justiție, în numele victimelor, a regimurilor teroriste și ale celor susținute de state care orchestrează abuzuri ale drepturilor omului (declarație pentru FoxNews): „În general, țări precum China au imunitate suverană, iar guvernele nu pot fi acționate în justiție în instanțe normale sau trase la răspundere, indiferent de felul în care se comportă. Cu toate acestea, s-ar putea invoca argumentul potrivit căruia, la fel ca sprijinul pentru terorism, care poate fi pedepsit din punct de vedere juridic, un guvern care dă dovadă de o asemenea indiferență și neglijență și ascunde o epidemie care are potențialul de a se răspândi în întreaga lume ar putea fi tras în mod legal la răspundere. Mușamalizările și actele deliberate pentru a ascunde o criză medicală mortală nu se numără (printre) actele protejate ale unui stat suveran sau ale unor lideri responsabili… Dacă o parte privată, precum un spital sau un lucrător din domeniul îngrijirii sănătății dintr-o companie chimică ar fi aflat despre o boală periculoasă și extrem de contagioasă și ar acoperi în mod deliberat existența ei și ar ascunde-o de public, acesta va trebui în mod clar să răspundă penal și civil. De ce ar trebui să fie diferit în cazul unui guvern local sau național? În mod clar, China a semnat tratate și avea o datorie potrivit dreptului internațional de a spune despre virus și nu de a-l acoperi. China nu este de vină pentru crearea virusului, ci pentru că nu a dat alarma la nivel internațional și a încercat să țină acest lucru ascuns de lume. (Refuzul Chinei de a da curs cererilor americane și al unor organizații internaționale de a investiga originile focarului mortal din China) este o încălcare masivă a drepturilor și a dreptului internațional obișnuit și un caz ar putea fi introdus în Curtea Internațională de Justiție (ICJ), dacă se dovedește că o acoperire a focarului a fost perpetuată de indivizi aflați în posturi înalte de conducere…. Acesta ar fi un caz clasic al acțiunilor imprudente ale unui guvern care afectează și dăunează grav națiunilor din întreaga lume. Problema este că China ar trebui să fie de acord să aibă cazul audiat de judecătorii ICJ și, cu atât de multe pierderi umane, atât de multe trilioane de dolari în daune și distrugerea economică globală pe care coronavirusul a cauzat-o, Beijingul nu ar fi niciodată de acord să aibă un caz luat în discuție acolo.”

George P. Fletcher, profesor de jurisprudență la Columbia Law School din New York, unul dintre cei mai importanți experți americani în dreptul penal internațional (declarație pentru G4Media.ro): (La întrebarea dacă China trebuie trasă la răspundere conform dreptului internațional) „răspunsul scurt este nu. Nu există nicio modalitate de a încadra acest lucru într-una din cele patru infracțiuni, definite în Statutul de la Roma” –  tratatul din 1998 care a instituit Curtea Penală Internațională și care stabilit patru crime internaționale de bază: genocidul, crimele împotriva umanității, crimele de război și crima de agresiune.

Juliya Arbisman, expertă internațională în materie de litigii și partener la firma de avocatură Diamond McCarthy, cu sediul în New York (declarație pentru FoxNews): „Există posibilități largi în cadrul dreptului internațional, în special ale dreptul comercial, pentru revendicări ale unei țări împotriva alteia și ale investitorilor individuali împotriva statelor. Acestea s-ar putea reduce la capacitatea mecanismelor legale preexistente de a răspunde acestor tipuri de întrebări moderne… Există, de asemenea, un caz destul de clar pentru țările care insistă ca China să-și onoreze obligațiile care îi revin în cadrul CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) de a împiedica oamenii să tranzacționeze și să mănânce specii pe cale de dispariție, ceea ce a fost probabil cauza pentru care COVID-19 a infectat oamenii în primul rând.”

Marcus Kolga, strateg de comunicare digitală, activist în domeniul drepturilor omului și expert în dezinformarea străină, bursier în cadrul Centre of Advancing Canadian Interests Abroad de la Macdonald-Laurier Institute (editorial în revista Maclean’s): „Motivația principală a Chinei a fost evitarea oricărei responsabilități, respingând vina și suprimând criticile încă din prima zi. Campania chineză a fost atât de eficientă, încât chiar și guvernele străine (inclusiv aici, în Canada) au rămas în mare parte tăcute în legătură cu rolul Chinei. Instinctul oricărui stat totalitar, cum ar fi China, este de a acoperi orice le-ar putea face să-și asume responsabilitatea… Mințind în legătură cu răspândirea inițială a virusului, inclusiv prin faptul că nu a recunoscut transmiterea de la om la om atunci când s-a întâmplat asta destul de clar și prioritizând stabilitatea politică în locul sănătății umane, acțiunile Chinei au dus direct la răspândirea masivă a virusului… Canada va trebui să colaboreze cu aliații noștri pentru a evalua responsabilitatea guvernului chinez atunci când vine vorba de răspândirea coronavirusului și pentru a se asigura că acesta este făcut responsabil când trebuie… Aceasta ar trebui să includă despăgubiri pentru pierderile economice suferite de angajații, companiile și guvernul nostru, precum și sancțiuni economice împotriva oricărui oficial chinez considerat neglijent în eșecul de a stopa focarul din China.”

Ivana Stradner, expert în drept internațional și securitate națională la American Enterprise Institute (declarație pentru FoxNews): „Regulamentele Internaționale de Sănătate (IHR) sunt reguli care ar trebui să împiedice urgențele de sănătate publică internă să devină probleme internaționale. Această lege a sănătății globale impune statelor membre să anunțe OMS despre evenimentele care ar putea constitui o urgență de sănătate publică de interes internațional. Întârzierea Chinei în raportarea focarului a încălcat dreptul internațional… Statele pot acționa în judecată China în fața tribunalelor internaționale pentru încălcarea obligației sale de a raporta focarul de coronavirus potrivit reglementărilor IHR. Comportamentul chinez este o amenințare la adresa securității globale și constituie o încălcare a capitolului VII din Carta ONU, care autorizează Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să ia măsuri pentru menținerea sau restabilirea păcii și securității internaționale. Statele și, în special  SUA, pot reacționa la focarul de coronavirus invocând principiul autoapărării.”

David Matas, avocat pentru drepturile omului, refugiați și imigrație, care a fost numit membru al delegației canadiene la Conferința Națiunilor Unite privind Înființarea unei Curți Penale Internaționale (declarație pentru FoxNews): „China, ca stat parte, este, de asemenea, membră a Convenției privind armele biologice. Convenția prevede la articolul I că fiecare stat parte la această convenție nu se angajează niciodată, sub nicio formă, să mențină agenți microbieni sau alți agenți biologici sau toxine, indiferent de originea sau metoda lor de producție, de tipurile lor și în cantități care nu au nicio justificare pentru profilaxie, protecție sau alte scopuri pașnice. În opinia mea, ne-raportarea este o formă de păstrare care încalcă Convenția. Statele Unite sunt, de asemenea, un stat parte la tratat. Dacă SUA au constatat că China a acționat, încălcând obligațiile care derivă din dispozițiile Convenției prin întârzierea de a raporta coronavirusul, SUA ar putea depune o plângere la Consiliul de Securitate.”

Frédéric Mégret, profesor de drept la Universitatea McGill din Montreal (declarație pentru G4Media.ro): „Răspunsul scurt (la întrebarea dacă China poate fi dată în judecată) este nu. Ar fi opinia mea (că procesele declanșate împotriva Chinei nu ar avea șanse de reușită), deși aș avea nevoie să verific câteva lucruri. Când ai pus întrebarea, am crezut că acest lucru ar fi putut fi în dreptul internațional, de la stat la stat. În acest caz, ar fi destul de greu, nu numai pentru că nu există o jurisdicție evidentă, ci și pentru că în dreptul internațional ar fi destul de dificil să învinovățim China pentru răspândirea coronavirusului. Cred că greșeli au fost comise inițial, dar nu sunt sigur că acestea ajung la un nivel în care neglijența poate fi dovedită în justiție. Dacă se află în fața unei instanțe interne (cum este cazul plângerii depuse în Florida), se aplică o problemă evidentă de imunitate, așa cum recunoaște petiția. Cei care au făcut plângerea susțin că este implicată o activitate comercială, dar aceasta este doar indirectă. Actele de care se plâng ei sunt acte ale autorităților chineze din China, care ar fi putut avea ramificații comerciale îndepărtate, dar care nu erau ele însele de natură comercială. În caz contrar, statele ar fi responsabile pentru orice impact negativ pe care actele sale neglijente le-au avut asupra oricui și oriunde. În ceea ce privește cealaltă excepție, posibilitatea de  acționa în judecată pentru vătămare corporală sau moarte, sau daune sau pierderi de bunuri, care au avut loc în Statele Unite și sunt cauzate de fapta sau omisiunea acelui stat străin, există o excepție discretă la aceasta și sunt destul de sigur că problemele de sănătate publică din China (cel puțin la momentul respectiv) sunt la discreția Chinei. Chiar dacă ei ar putea face ca acest caz să fie admis și să demonstreze că a fost neglijență (și Departamentul de Stat nu a intervenit pentru a spune că China are imunitate), China va avea în continuare imunitate la executare, ceea ce înseamnă că acest caz va fi în mare parte simbolic și nu va putea fi primită niciun fel de compensație.”

Lewis Libby, vicepreședinte senior al Hudson Institute și un fost membru al Bipartisan Commission on Biodefense, și Logan A. Rank, membru al Hudson Institute (editorial în revista National Review): „Virusul COVID-19 de astăzi este moștenirea mortală și evitabilă a imprudenței Chinei… Cine suferă din cauza liderilor Partidului Comunist Chinez care prioritizează hegemonia internațională și supremația partidului? Lumea… Din păcate, după ce COVID-19 a început să se răspândească, China a exacerbat comportamentul său greșit: mai întâi, acoperind informația; apoi împiedicând abilitățile altora de a înțelege, opri și atenua boala; și în sfârșit învinovățind victimele… În orice cadru corect și legal, actorii care desfășoară în mod neglijent activități periculoase vor fi trași la răspundere pentru vătămările previzibile cauzate altora… Nu ar conta dacă cei care fac rău nu au intenționat să facă un astfel de rău; ar fi suficient ca ei să persiste cu bună știință. Exacerbarea răului prin ascunderea acestuia și întîrzierea temperării bolii nu fac decât să crească această răspundere… Prevenirea și justiția simplă impun ca Beijingul să accepte consecințele cu care se confruntă orice alt cauzator de rele – inclusiv sfârșitul practicilor periculoase și extinderea cel puțin parțială a compensațiilor pentru cei afectați atât de grav în afara Chinei. Diplomația internațională, legislația, acțiunea executivă sau procedurile legale de aici și de peste hotare ar trebui să se asigure că Beijingul acționează în mod responsabil… De-a lungul anilor, conducătorii auto-numiți ai Chinei au scăpat nu doar răspunderii interne ci și celei internaționale pentru crimele lor. De-a lungul anilor, furturile lor de proprietate intelectuală, practicile comerciale greșite, opresiunile interne nemiloase, sprijinirea regimurilor distructive, proliferarea tehnologiei nucleare și conduita ilegală în Marea Chinei de Sud au fost scuzate sau ignorate în mod eficient. Cu siguranță, China nu a suferit niciodată represalii proporționale cu ceea ce a căutat să obțină. De ce cred liderii chinezi că pot scăpa de asemenea greșeli? Așa cum președintele Trump i-a avertizat pe americani în urmă cu ani, pentru că chinezii au putut. El a adăugat, rușine pentru noi că i-am lăsat să facă acest lucru.”

Titus Nichols, avocat federal și profesor la School of Law din cadrul University of Georgia (declarație pentru FoxNews): „În conformitate cu obiceiul internațional, guvernele străine sunt imune la procesele intentate de cetățeni. Cu toate acestea, familiile individuale ar putea declanșa un proces împotriva guvernului chinez în temeiul The Foreign Sovereign Immunities Act din 1976 – FSIA. Documentul este mijlocul principal pentru declanșarea unui proces împotriva unei entități suverane străine sau a agențiilor și instrumentelor sale.”

Subiecte de dispută

Experții afirmă că tragerea la răspundere a Chinei nu va însemna sfârșitul dramei umane, financiare și legale. Cel puțin două chestiuni au fost ridicate de experți:

1. chiar dacă familiile vor avea succes în acționarea în justiție a regimului de la Beijing, iar judecătorii vor decide acordarea de compensații financiare, primirea acestor bani din partea Chinei se va dovedi dificilă.

„A da în judecată un guvern pentru că a gestionat greșit ceva precum coronavirusul nu se va dovedi probabil un proces câștigător în aproape nicio țară din lume,” a afirmat Dan Harris, fondatorul firmei de avocatură internațională Harris Bricken, afirmând că încasarea despăgubirilor va fi grea. „Guvernul chinez nu are prea multe bunuri în afara Chinei, iar instanțele de judecată de acolo nu vă vor permite să solicitați activele guvernului chinez din China. Companiile chineze, deținute de China, au active în afara Chinei, dar majoritatea țărilor contorizează aceste lucruri în mod diferit.”

2. dezbaterea legată de cine este sau nu de vină pentru exacerbarea coronavirusului este încă în desfășurare. „Există dovezi că China a luat măsuri pentru a împiedica răspândirea informațiilor despre virus,” a afirmat Titus Nichols. „Cu toate acestea, China nu poate fi trasă la răspundere pentru acțiunile americanilor care refuză să țină seama de sfaturile guvern și continuă să răspândească virusul.” Așa cum este, de exemplu, cazul a numeroși studenți americani care au mers în Florida pentru vacanța de primăvară, unde au făcut plajă, au dansat și au petrecut ore în șir, ignorând avertismentele oficialilor. Plajele din Miami au fost în final închise.

Surse: National Review, FoxNews, Maclean’s, NBC News, BBC, Axios, Voice of America, South China Morning Post
Foto: Xi Jinping – (Agerpres / Xinhua – Liu Bin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Asta este din categoria „circ pt prostime” sa tina lumea ocupata?

    • E din categoria chinezoii mananca tot ce misca, zboara sau se taraie

    • El este doar un idiot util. E plina tara de ei. Ca abereaza pentru psd, pentru putinisti, acum pentru chinezi, chiar nu poti sa-i faci sa gandeasca cu creierul lor. Inghit prostiile ca si curcile puse la ingrasat si le regurtizeaza pe unde apuca. Bai, nea tagarta, zi-mi si mie, din istoria contemporana a lumii, cand vestul a transmis genul asta de boala, intregii lumi. Cat am umblat prin lumea asta, recunosc ca mai mult in partea civilizata, nu m-a servit nimeni cu lilieci, sobolani, caini, pisici si alte ” exotisme” din astea. Nu am auzit ca europenii sa intretina braconajul speciilor pe cale de disparitie, ca sa manance nu stiu ce ingredient minune pentru potenta. Si da, China comunista este principala vinovata de raspandirea bolii. Pacientii zero din vest au fost tot neamurile proaste si lacome de chinezi. Acum incearca sa arunce praf in ochii fraierilor ca tine ca ei au „facut tot”. Dar stii vorba aia ” nu au mancat lilieci, nici gura nu le miroase”.
      Inca ceva, ba „utilule”, ca sa stii si tu, Africa este luata pe persoana fizica de China. Adica, in lacomia lor fara limita, rad tot pe acolo, intretin razboaie, fac dezastre ecologice, samd…

    • N-a zis Johannis ca e o simpla raceala? Pentru ce plangere? Chinezii s-au înșelat.

  2. Nu doar atat, dar cand voi vedea un chinez pe strada (sau chinezoaica) ii voi da un pumn in nas. Si asta nu e o gluma.

    • Cel mai bine le faci schema cu bordura din History X. Glumesc.
      Este exclusiv responsabilitatea administratiei RPC. Daca intalnesti un chinez de rand pe strada, cel mult il poti mustra pentru faptul ca mananca lilieci si pangolini.

  3. La 22 ianuare China trebuia sa-si inchida granitele, ei abia au pus Wuhan in carantina

  4. În loc să vezi paiul din ochiul altuia mai bine să-ți vezi bârna din propriul ochi. Dar guvernele din S.U.A, Italia, Franța, Marea Britanie etc., pot fi trase la răzpundere pentru lipsa de acțiune în fața acestei epidemii? Nu numai China a comis greșeli în evaluarea situației create de apariția acestei pandemii, ci mai toate guvernele țărilor care acum se confruntă cu grave probleme. Pai până mai ieri Trump bagateliza epidemia de Coronavirus și acum, când a venit moarte peste ei, hop s-au trezit că vor bani de la chinezi. Dar nu ne spun de ce ei nu au luat măsuri pană acum și au stat cu brațele încrucișate. Și în România au apărut morții. Probabil se vor găsi și în țara noastră persoane care să acționeze în instanță guvernul. Deja în Franța doctorii au deschis un proces pentru MINCIUNĂ DE STAT.

    • Pe 21 februarie Italia a impus carantina in Lodi iar pe 9 martie carantina nationala. China inca nu a impus carantina nationala.
      Din cate stiu Trump nu a bagatelizat epidemia in ultimele 2 luni. Inca de la primele cazuri in US se punea problema aprovzionarii cu 300 milioane de masti, conform stirilor de la acel moment.

    • DUPA RAZBOI MULTI VITEJI SE ARATA !
      La inceputul crizei SUA bagateliza totul, iar acum arunca cu noroi pe toti.
      De obicei cel care striga ,,Hotul,, poate fi chiar EL !

  5. Cele 8 familii de smart guys care controlează planeta de 2 milenii trebuiesc trase la răspundere, și mai ales Rockefellers care au OMS și in general tot ce înseamnă sănătate, afacere de familie. Restul e doar praf în ochi pt prostime.

  6. UE trebuie sa pedepsească China prin embargou total în ce privește produsele chinezesti . Firmele din UE care au ales sa-si mute fabricile in China , sa le inchida . China , in razboiul cu SUA , a afectat toata omenirea . Daca primul caz a fost in 17nov si l-au tinut ascuns , a fost pt a nu-si pierde contractele , pt a-si mentine economia
    . Au reusit la nivel mondial sa puna totul pe butuci . Nu am nimic cu chinezii in sine , ci cu cei care ii conduc si ii manipuleaza . De azi , orice voi vedea ,, made in China ,, va fi Interzis pt mine la cumparaturi , indiferent cat de mic va fi pretul . Daca am face toti asa , am ajuta producatorii autohtoni , UE . Si am eradica toti importatorii de rea credinta . Europa poate remaste fara produse chimezesti , si ar putea sa-si intareasca economia .

    • Ești tare, un pic au tușit chinezii și preturile au sărit în aer, vezi măști și costume de protecție medicale, în medie de 5-6 ori mai mari ca de obicei. Și tu visezi cai verzi pe pereți. Roagă-te sa pornească treaba cât mai repede sa poți să-ți permiți o masca.

    • Flav, preturile au crescut din cauza ca cererea depaseste oferta, este criza la nivel mondial de echipamente de protectie, dezinfectanti, kituri de testare etc.
      Nu are legatura cu faptul ca sunt produse in alta tara decat China.
      Ar fi de preferat ca UE sa-si asigure productia de consumabile medicale pe teritoriul uniunii, mai sunt si alte situatii in care nu ne-am dori sa fim dependenti de China.
      In Europa sunt tari slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare unde mana de lucru este mai ieftina decat in China. Nu este logistica la acelasi nivel si probabil unele materii prime lipsesc dar, daca se doreste, se poate fabrica in UE la pret comparabil.
      Cea mai dificila parte este ca liderii UE sa nu bata palma cu Xi atunci cand le face o oferta in stilul Don Vito Corleone.

  7. Luand in considerare ce spun vreo cativa experti in drept international ca nu poate fi trasa la raspundere China, atunci e cazul ca acest drept international sa fie updatat astfel incat sa ajunga sa descrie cat mai bine realitatea infractionala, iar asta nu se poate decat prin proces deschis. Dreptul acela international este batut in cuie si nu poate fi adaptat noului tip de crima impotriva umanitatii prin neglijenta pe care China a demonstrat-o cu varf si indesat?

    • Gabrielo, nimic de PSD? Nu ei au raspandit virusul in Europa? Parca l-am vazut pe Codrin Stefanescu in China la inceputul anului. Ia vezi, investigheaza tu, eu am impresia ca PSD-ul si-a bagat coada si a raspandit coronavirusul, si asa erau ei in razboi cu Uniunea Europeana.

    • Postac istoric, acu-i aperi si pe chinezi, asa e linia la voi la partid?

  8. Americanii exceleaza la capitolul Imparatul Prostului din Univers. Doar ca idee, acum 30 de ani, un cretinoid fara niciun neuron in cap (cel de sus) a crapat mancand o briosa inecandu-se cu o bucata din ea. Familia lui a dat in judecata compania producatoare pe motiv ca „pe ambalaj NU era precizat faptul ca este un produs foarte periculos”, letal cum ar veni Contrar oricarei logici familia a castigat procesul contra companiei respective, care a si dat faliment platind despagubiri familiei descreierate. In treacat fie spus, daca eram proprietarul companiei respective ii impuscam e toti mebrii familiei si ceream libertate pe motiv ca pe munitie nu scrie ca poate ucide. Buuun, revenind la coronavirus: NU exista NCIO EVIDENTA/DOVADA ca virusul A APARUT in China. Nu tine nici varianta ca s-a transmis de la animal la om (deoarece contagiunea este FENOMENAL de rapida INTRE OAMENI! In plus, NU SE CUNOASTE NICIUN caz dovedit prin care omu’ a dat virusul de unde l-a luat – la un animal). Daca ar fi fost asa, s-ar fi transmis de mult vreunui alt om din alta tara (chinezii manaca animale exotice de cel putin 2,000 de ani, DAR NU NUMAI EI). Daca virusul ar fi aparut in Gabon – de exemplu – NICI DRACU’ nu ii testa pe negrotei, pana cand nu incepeau sa crape cu zecile de mii, ba chiar unii s-ar fi bucurat – pe ascuns, desigur – de molima care imputineaza populatia locala (cazul este identic si pentru alte tari subdezvoltate si FARA resurse). Personal gasesc o SIMILITUDINE INFRICOSATOAE intre COVID – 19 si gripa „spaniola”=numita asa PENTRU CA ACOLO A FOST DESCRISA, NU PENTRU CA ACOLOA „A APARUT”. Pacientii mureau cu plamanii PLINI DE APA SUFOCANDU-SE fix ca in cazu’ coronavirus. ACELEASI simptome LOGIC, REZULTA ACEEASI BOALA. Virusii sufera mutatii frecvente, replicarea se face IMPERFECT, prin urmare NIMIC NOU SUB SOARE. Este EXTREM DE PROBABIL CA omenirea sa mai fi avut rendez-vous cu aceast „minunata doamna” si in trecut. Este usor sa dai vina pe unii pentru propria ta impotenta. Pe de alta parte, China este la mii de ani distanta de un mod comportament responsabil si profesionist necesar in timpul unei crize de o asemenea magnitudine. China NU A STARPIT EPIDEMIA NICI ASTAZI, dar continua sa minta cu aceeasi nonsalanta cu care ascunde adevarul la inceputul pandemiei. PS. Intr-in final glorios TOTI ne vom imbolnavi, DAR IDEEA este sa ne imbolnavim CAT MAI TARZIU (organismul va face anticorpi in cele din urma, SI ABIA ATUNCI vaccinurile vor fi EFICACE) si sa facem o forma cat mai usoara.

    • Wotan, e absurd sa pui sub semnul intrebarii ceea ce este evident. In Germania pacientul zero a fost o chinezoaica din Shanghai care isi primise in vizita parintii din Wuhan , in UK au fost doua studente chinezoaice, in Italia a fost acel cuplu care venise in vacanta din Wuhan, in Australia, daca nu ma insel au fost de asemenea chinezi care calatorisera in interes de afaceri. In Coreea de sud, pacientul zero venise din Wuhan.
      Este cat se poate de clara originea epidemiei.

  9. Pot fi SUA trase la raspundere pentru genocidul din Orientul Mijlociu pornit de la armele de distrugere in masa ale lui Sadam care ghici ce: nu existau.

  10. Bine spuneai: „Monșer, ești un idiot.” Ti se potriveste perfect!
    E mai mult GAGA decat MAGA.
    Iar Drumbo pare a fi platit de cracanatul fascist, ca peste tot le-a ridicat mingea la fileu la mujici!

  11. !Gabriela Constantinescu

    ati devenit experta in drept international? chemati China la raport!

    ati parasit lupta impotriva Ciumei Rosii chiar inainte de a o incepe?

    dupa cum scrie in ordonanta, trebuie sa va organizati in grupuri de 3 persoane…

    in domnia-voastra sta reusita luptei…nu va lasati infricosata de coronavirusul…

    acolo la *Viisoara*, chiar pe aleea principala, undeva pe partea dreapta, scrie pe o placa de marmora de pe o cruce…

    *cetatene, nu te bucura, si eu am fost ca tine si tu vei fi ca mine!*..

    curaj si mai putine gemete, ca sa nu scoateti lumea afara din casa, ca nu e voie!

    sau sa-i adunati pe adolescenti, mai mult de trei persoane, la geamurile domniei-voastre!

  12. Războiului declarațiilor.
    Adevărul e mereu la mijloc.
    O mână criminală a existat în toată povestea asta.
    Acum trebuie stins focul, ancheta sa se facă după.
    Oricum nu-i mai crede nimeni…

  13. Nu ma pricep la dreptul international…

    constat doar ca specialistii in dreptul international considera in general ca nu este posibila tragerea la raspundere a Chinei

    cei care sunt specialisti in drept comercial sau in drepturile omului inclina sa creada ca da, ar fi posibila o asemenea actiune, dar dau mici sanse de obtinere de bani..

    este complicat pentru ca in felul acesta se va deschide o supapa in care si alte tari mari, superputeri vor ajunge sa fie trase la raspundere, acolo unde autoritatea guvernarilor lor nu s-a rezumat doar la granitele proprii, cum este cazul Chinei acum, ci a depasit aceste granite…

    In cazul Cernobalului ce s-a intreprins?

    citeam ca Curtea Internationala de Justitie a anuntat ca va intenta actiune juridica impotriva SUA sau a unor oficiali SUA in nu stiu ce speta…

    SUA nu recunoaste CIJ …deci fas pe partea asta

    banuiala mea este ca disputa are ascunsa si o chestiune de geopolitica devreme ce articolul de fond din 20 martie din Foreign Affairs suna astfel;*The Coronavirus Could Reshape Global Order.China Is Maneuvering for International Leadership as the United States Falters* By Kurt M. Campbell and Rush Doshi

    in acest context nu cred ca vor fi prea multe state doritoare sa se puna rau cu China….atata vreme cat unele dintre ele nu si-au protejat proprii cetateni ..

    e o batalie mare sus…noi suntem prea mici si ar trebui sa ne vedem cum o scoatem noi la capat..

  14. Tragerea la raspundere a Chinei e o problema complicata, dar celelalte guverne ce-au facut, vazand dezastrul produs In China? Centrul pandemiei s-a mutat in Europa pt ca guvernele au fost incompetente. In timp ce chinezii construiau un spital intr-o saptamana, italienii aveau deja cateva zeci de morti, deci semne clare ca nenorocirea ne bate la usa, guvernele noastre aveau alte preocupari. Oficialitatile din Taïwan au avertizat OMS inca de la sfarsitul anului trecut, cand au inregistrat primul caz, venit din China. (dupa pandemia din 2003, cand Taiwanul a fost foarte afectat, si-au creat o retea model de monitorizare si investigare epidemiologica). Ce-a facut OMS ul?

    • Marele licurici era mai preocupat de asasinate prin Orientul Mijlociu și cum sa impună Chinei cât mai mari taxe vamale.

  15. COVID-19 – China Originating Virus Infectious Desease

  16. intr.un apartament de bloc se sparge o teava de apa la etajul 10. se inunda toate apartamentele pana la parter. cine este vinovat si cine suporta reparatiile celorlalte apartamente? proprietarul de la etajul 10? daca este acasa si cere ajutorul instalatorului blocului, administratorului si celorlaiti vecini acestia il vor ajuta?

    intr.un bloc se strica acoperisul. nimeni nu stie. vine ploaia si in cele din urma se distrug toate apartamentele pana la parter. cine este vinovat? cine afla primul despre situatie daca nu semnalizeaza (sau mai rau ascunde) problema concret intr.un timp util in care se poate remedia/diminua problema este cu mult mai responsabil fata de ceilalti?

    ei bine, coronavirusul nu este „o apa de ploaie” este ditamai incendiul care parjoleste tot in cale! de la natiuni la familii si simpli indivizi!

  17. Asa stau lucrurile cand esti lacom si externalizezi manufactura intr-o tara comunista cu igiena precara si valori anti democratice.

    Occidentul si-a dat know how-ul tehnologic pentru acces la mana ieftina de lucru fara sa se gandeasca o secunda la nota de plata pe termen lung.

    1-0 pentru China deocamdata…

  18. george…..che non l-ho po rifiutare.

  19. bai , da carcotasi mai sunteti …

  20. daca juristii americani nu o vor integra in echipa lor pe doamna Gabriela Constantinescu din Ploiesti slabe sanse de a incrimina China!

    Chiana este din punct de vedere politic o tara comunista iar doamna Gabriela Constantinescu este specialista in lupta impotriva Ciumei Rosii!

  21. !care este spiritul legilor internationale?

    si eu si, cred ca si domnia-voastra, nu avem cunostinte de drept international!

    eu ma uit la Cernobal…s-a intentat vreo actiune impotriva Uniunii Sovietice?

    s-a produs dupa Cernobal vreo modificare a dreptului international cu privire la asemenea cazuri?

    eu banui, nefiind specialist ca dreptul international s-a scris plecand de la principiul statelor suverane….

    este adevarat ca acum suntem in alta situatie..dar citind mai sus parerea unor experti in dreptul international, nu exista nici o sansa de a trage la raspundere China..

    dar in cazul agresiunilor impotriva unor state fara asentimentul ONU, agresiuni ce au produs victime cum ramane?

    simtul meu imi spune ca actiunea americana tine mai degraba de doua tipuri de ratiuni…

    una, a acelora care vor le miroase a ceva bani sau notorietate…cei din dreptul comercial, al drepturilor omului etc…

    cealalta, care tine de geopolitica…

    nr. din 20 martie 2020 din Foreign Affairs suna astfel;*The Coronavirus Could Reshape Global Order.China Is Maneuvering for International Leadership as the United States Falters* By Kurt M. Campbell and Rush Doshi

  22. Bineînțeles că poate și TREBUIE! Ar fi trebuit trasă la răspundere și pentru SARS -CoV-ul din2003. După tot ce se întâmplă acum, dictatura comunistă din China trebuie pusă la pământ. Auzi la ei: „au adus soldații americani virusul! „. Ăia sunt vaccinați și paraverificati, iar voi aveți sistemul sanitar la pământ, în plus, nu aveți niciun fel de restricție alimentară, niciun control sanitar pentru ceea ce consumati. Cât de mari erau șansele ca un virus purtat de un animal sălbatic, pe care îl verifică cine?, să ajungă la om, un virus cu ARN? ENORME! China trebuie să răspundă pentru morțile generate, pentru colapsul iminent al economiei globale, iar chinezii, dacă vor să-și păstreze obiceiurile culinare exotice, să rămână în enclava lor comunistă, în care, deși mulți, nu vocifereaza, doar îndură și mor ca muștele. Și ne mai aduc și nouă moartea.

  23. !Sepupu

    cunoasteti legislatia ce tine de dreptul international?

    eu zic ca daca se va intampla asa ceva si se va crea acest precedent, atunci o luam inapoi?

    incepem cu perioada de dupa 1850? sau dupa 1900? sau dupa 1945?

    adica cu intrarea in Ungaria si Cehoslovacia, cu Afganistanul, cu Vietnamul. cu Cernobalul, cu Irakul, cu Libia..

    astea pe care mi le-aduc eu aminte…dar cine stie cate or mai fi fost…

    specialistii in drept international citati mai sus considera imposibila o tragere la raspundere a Chinei

    citesc in presa *Statele Unite urmează să adopte luni o poziţie agresivă împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, ameninţând cu sancţiuni împotriva judecătorilor acesteia dacă ei vor începe o investigaţie privind presupuse crime de război comise de americani în Afganistan. *
    https://romanialibera.ro/international/sua-actiune-concertata-impotriva-tribunalului-penal-international-751265

    politica e una, dreptul e alta poveste

  24. Problema cred ca este alta, lasand la o parte datul in judecata, astea sunt vrajeli, aruncat praf in ochi de la problema adevarata. A izbucnit o epidemie in China si atat. Dar nimeni, nicio tara, nu a luat masuri de prevenire, nu s-a aprovizionat nimeni cu nimic, Toti au au luat in ras si nu au crezut ca .. in fata populatiilor. Dar se stia ca persoanele in varsta sunt afectate, cele mai afectate. La momentul actual Europa este imbatranita si cred ca toata lumea … si din ce in ce mai greu economiile sustin acesti pensionari …………. eu trag o concluzie urata