G4Media.ro

ANALIZĂ Sindicatele primesc noi puteri și drepturi printr-o lege votată de coaliție.…

ANALIZĂ Sindicatele primesc noi puteri și drepturi printr-o lege votată de coaliție. Liberalii au cedat în fața cererilor PSD. Prevederi cu impact pe sectorul privat: sindicatele sunt mai ușor de înființat și pot avea afaceri și implicare politică, grevele pot fi declanșate mai ușor

Camera Deputaților a votat miercuri, în calitate de cameră decizională, noua lege a dialogului social prin care sindicatele primesc noi drepturi și puteri în raport cu angajatorii. Legea, care reprezintă și un jalon în PNRR, a fost inițiată de PSD și mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis înainte de a intra în vigoare.

PNL s-a opus până acum celor mai multe dintre prevederile din proiectul de lege, dar în cele din urmă a cedat după îndelungi negocieri cu PSD.
Adrian Solomon (PSD), unul dintre inițiatorii legii, și-a exprimat satisfacția față de adoptarea legii la patru ani de la inițiere. ”Noile reglementări sunt menite să contribuie la flexibilizarea constituirii organizațiilor partenerilor sociali – organizații sindicale, respectiv patronale și la facilitarea negocierii colective la nivel de unitate, grup de unități, la nivel sectorial şi la nivel naţional, având la bază ideea conform căreia un dialog social de tip proactiv, transparent și constructiv, poate contribui la creșterea nivelului de trai, respectiv de confort social, atât al angajaților, cât și al angajatorilor, și la pace socială”, a declarat acesta într-un comunicat.

În replică, directorului executiv al organizației patronale Concordia, Radu Burnete, a criticat proiectul adoptat. ”Avem mari rezerve că această lege va încuraja mai mult dialog social real așa cum la nivel declarativ susținem cu toții că ne dorim. Deși în aparență dezvoltă mecanisme pentru mai mult dialog cu sindicatele, deschide destul de larg ușa mai multor conflicte colective din motive cu relevanță redusă, greve de solidaritate sau greve naționale împotriva politicilor statului. În loc să creăm un cadru bazat pe încredere și construcție riscăm să ajungem într-un peisaj marcat de conflict și în care cele două părți, angajații și angajatorii, nu își înțeleg reciproc nevoile sau limitările cu riscul unor blocaje semnificative în economie. Nu se poate relansa dialogul social bipartit la toate nivelurile punând conflictul pe primul loc și reducând responsabilitatea celor care l-au inițiat. Vom plăti cu toții costurile unor greve care nu au nicio legătură cu companiile afectate”, a spus Burnete într-un comunicat de presă.

Adoptarea unei noi legi a dialogului social este jalon în PNRR, iar data limită pentru adoptare este finalul anului 2022.

Principalele prevederi ale noii legi, care înlocuiește Legea 62/2011:

– sindicate pot desfășura activități cu caracter politic. A dispărut astfel interdicția expresă din vechea legislație
– Scade numărul de angajați necesar creării unui sindicat într-o instituție sau companie, de la 15 la 10.

– Sindicatele au dreptul de a folosi în scopuri comerciale bunurile primite de la autorități centrale sau locale cu titlu gratuit

– În lipsa unui sindicat reprezentativ, a scăzut semnificativ pragul (de la jumătate plus unul din numărul angajaților la un sfert) necesar pentru a declara grevă

– Sindicatele vor avea voie să organizeze și să sponsorizeze competiții sportive, așa cum se întâmpla în anii 90, când sindicatele minerilor conduse de Miron Cozma erau o forță în fotbalul profesionist.

– De asemenea, sindicatele mai primesc o ocazie de a desfășura activități aducătoare de profituri: organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum și de consultanță.

– Rămâne valabilă prevederea potrivit căreia la cererea organizaţiei sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reţine şi vor vira sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată. Reamintim că o inițiativă de schimbare a acestei prevederi în domeniul educației, venită de la fostul ministru Daniel Funeriu, a provocat o ripostă extrem de dură a sindicatelor, care și-au văzut veniturile diminuate rapid.

– Angajații unei companii/instituții vor avea dreptul să facă grevă de solidaritate, de maximum o zi, cu angajații din alte firme

– Apare o nouă formă de grevă: greva politicii sociale și economice a Guvernului. Acest tip de grevă trebuie notificată guvernului cu zece zile înainte de declanșare, iar guvernul e obligat să posteze pe siteul propriu anunțul privind declararea grevei

Context. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind dialogul social, cu 198 de voturi „pentru”, 13 „contra” şi 46 de abţineri.

Toți deputații PSD prezenți la ședință au votat proiectul. Din cei 53 de liberali prezenți, 52 au votat pentru, iar Dan Vîlceanu a votat contra. Din cei 35 de deputați prezenți, 31 s-au abținut, Radu Tudor Ciornei a votat pentru, iar Claudiu Năsui – contra. Toți cei 16 deputați UDMR au votat pentru. Din cei 23 de deputați AUR au votat pentru 22, Ringo Dămureanu s-a abținut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Nu imi vine sa cred ca trebuie sa scriu asta, felicitari PSD

    • Nici mie nu imi vine sa citesc asta. Sindicatele ca in america 1920. Dupa aia urmeaza madia in sindicate. spera sa controleze mafia .poate ii voteaza romania sec 21 e la fel cu sec 19, si asa sefiid e sindicat erau resplatiti cu posturi bune. ciorbea, mitrea, cosma, ultimul sicel mai coarna. sa vei de acum. saracii muncitori

    • „urmează”
      Hahahaah, hai să ne uităm puțin la Ră2 de la Metrorex.

    • O masura foarte utila, tara are nevoie de SINDICATE.
      Destui patroni (nu sunt manageri) isi bat joc de angajati, si nu le sunt respectate drepturile.
      Cum sunt sindicatele in OCCIDENT.

    • Felicitări, țara are nevoie de SINDICATE cu putere, nu de sclavi!
      Chiar e o veste bună!

    • Ce a sărit stangistul de serviciu, ce scrie sub mai multe nume…
      Da bă, toată lumea trebuie sa muncească sa va tina pe voi pe salarii mari. Nu știți sa faceți o scădere sau sa puneți un șurub, dar vreți sindicate ca să va mărească salariul minim. La munca ba putorilor, nu la întins mana!

  2. sindicatul nu e politic prin definitie utilule

  3. „Sindicatele vor avea voie să organizeze și să sponsorizeze competiții sportive, așa cum se întâmpla în anii 90, când sindicatele minerilor conduse de Miron Cozma erau o forță în fotbalul profesionist.” si in scop cultural asa cum au facut in piata universitatii sub comanda aceluia miner de frunte

  4. „Rămâne valabilă prevederea potrivit căreia la cererea organizaţiei sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reţine şi vor vira sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată” – adica sunt nu sunt platesc. ca la mitienii care nu tin cu dinamo

  5. Pai legea e jalon in PNRR ,ce -ar mai fi de spus?Cresterea puterii sindicatelor este in fond un exercitiu democratic.

  6. Asta era adevarata miza: „sindicate pot desfășura activități cu caracter politic”.
    Radoi (PSD) de la Metrorex, care a sifonat milioane de euro pe spatiile statului, si ceilalti lideri sindicali PSD-PNL, vor putea face politica jafului pe fata, fara rusine.

    • Pai daca este in pnrr si trebuia implementata? Asta vrea ue, sa fie implinite jaloanele. Daca nici asa iar nu i bine, nu stiu cum mai e bine

    • C, mananci C(acat)! Unde scrie in PNRR ca sindicatele trebuie politizate? Si legea averizorului de integritate ati mutilat-o de o sa pierdem bani din PNRR peste putin timp daca nu e corectata de mafia PSD-PNL-UDMR.

    • @🤔, hai ca o arzi aiurea si mai vorbesti si urat

  7. USR-istii de ce nu au facut asta pentru sindicate ? Va spun eu de ce, pentru ca sunt un partid de incompetenti extremisti si cu gura mare.

    • Ce sa facă ma? Afaceri și politica în același timp? Adică ce făcea mafia sindicatelor în 1920 în SUA? Eventual cu arme pentru preluarea altor afaceri
      Asta vrei pesedeuistule?

  8. Din păcate sindicatele în România au fost mereu instrumentate politic, principalul beneficiar din istoria recenta este PSD (Miron Cristea, Ion Radoi, Liviu Pop, etc.). Un alt sinistru este Victor Ciorbea. Sunt structuri anchilozate controlate de niste indivizi care au ca scop perpetuarea influentei lor, care negociaza sprijinul politic al organizatiei in interes personal. Scopul fundamental al acestora este sa se mentina in fruntea sindicatelor si asta intr-un context de lipsa de transparenta financiara, nimeni nu stie ce venituri au, nimeni nu stie punctual pe ce sunt cheltuite cotizatiile. Acesti indivizi si-au creat o masa de aplaudaci care pentru 2 covrigi, un mic si o bere isi comercializeaza votul si influenta in teritoriu. Din pacate miscarea sindicala in Romania este defuncta. Zic astea ca fost lider sindical.

    • Ai dreptate, Cle, sindicatele in Romania au fost si sint mafii iar acum ca pot face politica pe fata va fi jale. Tin minte in anii ‘ 90, pe cind erau ceilalti la putere aveam-n’ aveam treaba in fiecare luna faceam greva in invatamint ca asa ordona PSD . Lideri de trei parale folosesc sindicatele in interes personal . Uitati-va in ce hal sint hotelurile care au ramas in miinile sindicatelor, nu se investeste in ele, nimeni nu controleaza ce fac sefii si cum palmeaza banii. Si acum PSD ii premiaza ca vin alegeri. Sa faca 10 oameni un sindicat…ma mir ca nu au legiferat ca si doi sint suficienti. Si sa nu ne creada prosti , nu s-a cerut asa ceva in PNRR.

  9. Legiferăm „Casta” sindicatelor. Buni doar să îi aburească pe muncitori in folos propriu și al guvernanților, a ălora care dau mai mult.

  10. junta militaro-mafiota doar asta face: fura, fura si iar fura.

  11. Dacă legea asta e promulgata, noapte bună România!
    Lui Dragnea nu-i vina sa creadă ca el n-a reușit sa dea o banala oug si ăștia oficializeaza mafia, rescriu regulile economiei…

  12. De-a lungul timpului,psd a inglobat pdl,taranistii,prm,a incercat cu pmp,acum va lua pnl,si adio opozitie!vedem mai incolo!

  13. „sindicatele … pot avea afaceri și implicare politică, grevele pot fi declanșate mai ușor” – Cu dedicatie. Cine e Radoi?

  14. Partidul,
    Ceaușescu,
    Româniiia !

    Pentru cei care comentează aiurea, în 99% din cazuri legile votate de USL denaturează cerințele UE. În cazul de față transformă sindicatele în partide sub acoperire.

  15. Adică angajatorul e și casierul sindicatului ? De ce nu-și plătească direct cotizația, dacă sunt membri ? Cine va mai deschide vreo afacere în ROmânia când sindicatele sunt mai tari ca cel care vine cu banii ?

  16. In frunte cu neputinciosul Ciuca, liberalii sunt nebagati in seama la sedintele coalitiei: PSD decide tot si apoi iese si se lauda la TV!
    Figurantii liberali inghit in sec!!!
    Dl Haos e „multumit”, „coalitia chiar functioneaza bine si eu sunt multumit” zicea acum cateva luni!!!!

  17. Sindicatele din Romania nu sunt altceva decat clanuri mafiote la fel ca si partidele politice conduse de mafioti , uitati-va la averile acestor conducatori si cu asta am spus tot , exemple sunt multe Ciorbea, Mitrea , Radoi, Coarna, Hosu, renutitru Luca de la Ploiesti si multi alti , pentru mine nu sunt altceva decat niste excroci care sau folosit de oameni pentru a se imbogati sau a urca pe scara politica din Romania ,

  18. Cum adica cei de la USR (cu doua exceptii) s-au abtinut!?!?

    Nu sunteti in stare sa justificati o alegere pe care o faceti?!
    Va e frica de propriile argumente!?
    N-aveti o opinie, n-aveti nimic de zis?!
    Va e frica?!?

    Demisia si plecati acasa, in cazul asta! Votantii vostri nu v-au trimis in parlament pentru figuratie sau pop u lisme!!

  19. Haideti sa fim seriosi ,in orice stat democratic sindicatele reprezinta drepturile si interesele angajatilor,sunt asocieri de persoane care urmaresc acest scop si nu poti sa le interzici sa exprime la nivel colectiv opinii politice care au legatura cu protejarea drepturilor si intereselor angajatilor.Numai ca prin lege trebuie sa se prevada ca apartenenta la sindicat trebuie facuta prin optiune directa exprimata in scris , iar comitetele sindicale sau forurile de conducere sa fie alese de colectivele de angajati la intervale periodice,strict determinate de timp,in cadrul unei proceduri reglementate legal.Sa se prevada pedepse drastice pentru situatia in care o instanta judecatoreasca declara ilegala o greva-in mod definitiv sau executoriu – si aceasta nu inceteaza.Cu afacerile comerciale nu sunt de acord.Prin lege trebuie sa se prevada clar ce anume activitati concrete ,determinate in scop comercial au voie sa faca sindicatele.

    • Ca mi-ai adus aminte, vorba aia … ce mai zice justitia noastra vrednica despre greva STB din ianuarie?

      Or fi pus dosarul pe raftul cu „asteptat prescrierea” sau l-au pus direct in sipetul mic din sipetul mijlociu din sipetul mare (si au inghitit cheia)?

  20. Ar putea de exemplu sindicatele ca in spatiile primite in folosinta sa infiinteze crese,gradinite,cantine,programe after school pentru copii parintilor angajati,cu acreditare de la Ministerul Educatiei,cursuri pentru formare profesionala in regim dual cu unitatile de invatam[nt,cabinete medicale pentru personalul salarial .Cu afaceri de tipul celor ale lui Radoi la Metrorex nu sunt de acord caci ar reprezenta o derogare de tip anarhic de la legislatia penala.

  21. Ia o pauza de la urmarit RTV si conecteaza-te la realitate, Dorele. Vorbitorii de dancileza nici n-au nevoie de sindicate. Ah, daca s-ar inventa sindicate pentru acoperirea datoriilor de pe carnet la barul din sat, pentru voi, pesedeii haurofili, ar fi ideal!