ANALIZĂ Sorin Cîmpeanu, al doilea ministru din guvernul Ciucă plecat din motive de integritate academică / Pe lângă cei doi, premierul Nicolae Ciucă și Sorin Grindeanu sunt și ei acuzați de plagiat, Lucian Bode și-a secretizat doctoratul
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat joi din funcție după acuzația adusă de jurnalista Emilia Șercan că și-a plagiat o operă științifică. Cîmpeanu fusese acuzat că a inclus în proiectele legilor educației prevederi care albeau toți plagiatorii. El este al doilea ministru din guvernul Ciucă plecat din funcție după acuzații legate de integritatea academică.
În 15 decembrie 2020, Florin Roman a demisionat din funcția de ministru al Cercetării după ce și-a trecut în CV o diplomă inexistentă.
Libertatea a publicat atunci o investigație prin care a demonstrat că Roman și-a trecut în CV că este licențiat în economie la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. UBB a arătat că Roman nu este licențiat al universității, ci a primit o diplomă de absolvent al unui colegiu.
Era primul caz de demisie în Guvernul Ciucă în urma unor motive ce țin de integritatea academică.
În luna august 2021, G4Media scria că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și-a secretizat lucrarea de doctorat cu o zi înainte de termenul anunțat pentru publicarea integrală pe o platformă administrată de Ministerul Educației.
A făcut asta trimițând o adresă la universitatea unde și-a susținut lucrarea. Ulterior și-a motivat decizia prin faptul că și-a publicat lucrarea la o editură, fapt neadevărat.
Acuzații de plagiat planează și asupra premierului Nicolae Ciucă.
În luna ianuarie, o anchetă publicată de pressone.ro arăta că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.
Premierul s-a apărat atunci susținând că lucrarea s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”.
Și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este suspectat de furt intelectual după ce a refuzat constant să prezinte public o carte pe care acesta a semnat-o alături de tatăl său.
În decembrie 2021 a fost chiar somat printr-o scrisoare deschisă, de către 40 de matematicieni români să trimită 7 exemplare ale volumului la Biblioteca Națională pentru a putea fi consultat.
”Atâta timp cât cartea “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă” de Nicolae Grindeanu și Sorin Grindeanu, Editura Ionescu (2002) nu poate fi consultată într-o bibliotecă publică, aceste motive de îndoială legate de existența ei produc un rău mult mai mare decât binele adus de contribuția unui om la actul de guvernare”, se arată în scrisoarea celor 40 de matematicieni, între care nume foarte cunoscute ca Radu Gologan sau Sergiu Moroianu, soțul primarului de la Sectorul 1, Clotilde Armand
În replică, ministrul transporturilor a declarat că a făcut ”școala la timp și complet”. ”Vă rog să vă adresați Ministerului Educației și să cereți foile mele matricole de elev, de student și să vedeți, nu vă spun dinainte, dar să vedeți ce note am luat și ca elev și ca student”, a declarat atunci, ministrul Transporturilor.
Acuzați de plagiat au mai fost îndreptate asupra mai multor membri ai guvernelor din ultimii ani:
Victor Ponta, fost prim-ministru, și-a plagiat doctoratul. Acesta i-a fost retras de către CNATDCU în 2016. Ponta a pierdut definitiv în 2020 la ICCJ procesul prin care contesta retragerea doctoratului.
Gabriel Oprea, fost vicepremier al României și ministru al Apărării, a rămas fără doctorat în 2016 pentru plagiat.
Mihai Tudose, fost prim-ministru, doctor la Academia SRI sub coordonarea lui Gabriel Oprea, a cerut singur instanței retragerea calității de doctor.
Radu Stroe, fost ministru de Interne, a fost deposedat de Tribunal de doctoratul plagiat obținut sub tutela lui Gabriel Oprea.
Ioan Mang, fost ministru al Educației, a fost acuzat că a plagiat 3 articole științifice.
Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat la Academia SRI.
Petre Tobă, fost ministru de Interne, a fost acuzat că a plagiat 250 din cele 390 pagini ale tezei de doctorat.
Liviu Pop, fostul ministru al Educației care a desființat CNATDCU în 2012 pentru a-l proteja pe Ponta, nu a primit titlul de doctor în 2018 din cauza suspiciunilor de plagiat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii