G4Media.ro

Analiză: „Sperietoarea NATO” – se mai tem astăzi moldovenii de Alianța Nord-Atlantică?

Sursa Foto: Facebook/Erdogan

Analiză: „Sperietoarea NATO” – se mai tem astăzi moldovenii de Alianța Nord-Atlantică?

NATO rămâne astăzi unul dintre subiectele tabu pe care niciun partid politic din Republica Moldova nu dorește să și-l asume în programul de guvernare de frica pierderii din popularitate și a oferirii de „muniție” adversarilor politici pentru diverse atacuri pe această temă, se arată într-o analiză publicată de portalul Presshub.ro. Astfel că și pentru cetățenii de rând din Republica Moldova, NATO rămâne mai degrabă o nebuloasă. Un amestec de frică indusă față de o „sperietoare” inexistentă și o lipsă de informare și asumare din zona politică.

Pretextul convenabil pentru toți este neutralitatea militară a Republicii Moldova înscrisă în Constituția statului adoptată acum 30 de ani, pe alocuri un document anacronic de la finalul Războiului Rece, care nu se sincronizează cu aspirațiile Republicii Moldova pentru un viitor european. Percepția perimată despre NATO este mai degrabă rezultatul propagandei rusești  inoculate în mentalul colectiv și al populismului local din Republica Moldova care nu încetează să prezinte Alianța Nord-Atlantică ca pe o „sperietoare” pentru publicul larg, unul mai degrabă depărtat de cultura de securitate.

Deputatul PAS și șeful Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Lilian Carp, ne-a declarat că NATO nu este doar o structură militară, așa cum încearcă să o promoveze unii ca pe o „sperietoare”.

„NATO este o organizație care are multe proiecte și în zona civilă. Oferă ajutoare, intervine în cazuri de catastrofe, calamități, etc. NATO nu trebuie privit doar ca pe ceva rău. Asistența pe care o face NATO în Republica Moldova este, în primul rând, pentru pregătirea stării civile și totodată a Armatei naționale pentru a putea face față amenințărilor”, ne-a declarat Lilian Carp.

Deputatul a mai spus că se observă o tendință de creștere a percepției pozitive despre NATO în R. Moldova, dar și că există anumite tare în mentalul colectiv în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică:

„Încrederea în NATO este în creștere în Republica Moldova, dar aceste clișee și sperietori care au fost create pe parcursul ultimilor 30-40 de ani referitor la NATO că ar fi doar doar o instituție militară au intrat în subconștientul cetățenilor, ceea ce nu este pe deplin adevărat”.

Potrivit celui mai recent Barometrul Opiniei Publice (BOP) făcut regulat de către Institutul de Politici Publice (IPP) de la Chișinău, 51,7% moldovenii percep relația Republicii Moldova cu NATO drept un una foarte bună și bună, în timp ce doar 23% le percep ca rele și foarte rele. Paradoxal, conform datelor oferite de Centrul Informare și Documente al NATO la Chișinău, 28% din moldoveni ar dori aderarea statului la Alianța Nord-Atlantică, în timp ce 52% s-au declarat împotriva acestui lucru.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Apărării, Valeriu Mija, ne-a declarat că Republica Moldova va continua proiectele pe care le are în derulare pe dimensiunea partneriatului cu NATO:

„Proiectele specializate vor fi axate pe dezvoltarea capabilităților Armatei Naționale pentru a acorda sprijin autorităților civile în situații de urgență, precum și pentru participare la operațiuni internaționale de menținere a păcii”.

Valeriu Mija apreciază  relația dintre Republica Moldova și NATO drept una constructivă, bazată pe parteneriat și dialog.

„Fundamentele politico-juridice ale acestei colaborări sunt Programul Parteneriat pentru Pace, la care Republica Moldova a aderat încă în anul 1994, dar și multiplele instrumente și inițiative oferite partenerilor pe parcursul anilor de către Alianța Nord-Atlantică, cum ar fi Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP), Programul Educațional Avansat, Inițiativa de Consolidare a Capacităților de Apărare (DCBI), Știința pentru Pace și multe alte inițiative sociale”, a completat el.

Continuare pe Presshub.ro

Foto: Liderii statelor membre la summitul NATO din 2021. Sursa/Facebook Recep Erdogan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu intra RM in NATO never. Nu debitati prostii.

  2. Eu nu ma uit la sperieturi eu ma uit cum trăiesc tarile civilizate ce sint impreuna cu NATO și cum trăim noi cu sperietoarea noastre ce vin din partea mati Roșia.

  3. De fapt asta este interesul Nato pentru Unire. Baze militare in Basarabia in confruntarea cu Rusia. Nu are nici o legatura cu idealurile Unirii.
    Aici noi sintem implicati in niste jocuri geopolitice care nu sint ale noastre si riscam sa pierdem. Rusii vor riposta ca in cazul Crimea si o luam greu pe cocoasa impreuna cu Americanii intr-o cacealma straina de interesul nostru.