G4Media.ro

ANALIZĂ Suceava iese din carantină cu cel mai mare număr de infectați…

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

ANALIZĂ Suceava iese din carantină cu cel mai mare număr de infectați din țară, după presiunile puternicului baron local Gheorghe Flutur. Autoritățile au măsluit cifre la raportările de Covid, nu au raportat nici un caz de gripă în tot anul, iar persoanele au circulat în oraș mai mult decât înainte de carantină

Guvernul a scos miercuri din carantină Suceava și opt comune limitrofe, după presiuni puternice ale șefului Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, și ale celorlalte autorități locale. De altfel, ministrul Vela i-a mulțumit în conferința de presă direct lui Gheorghe Flutur, în ciuda dezvăluirilor despre dezastrul managerial de la Spitalul de Urgență, aflat în subordinea acestuia. Ridicarea carantinei a venit după un lobby intens al autorităților locale, cu cereri oficiale din partea șefului CJ, primarului Sucevei și primarilor de comune.

Au fost două cereri oficiale de ridicare a carantinei, ultima – luni, 11 mai, în urma votului unanim al membrilor Comitetului Județean pentru Starea de Urgență (CJSU), care au avut și acceptul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din județ. Exact în acea zi, în Suceava se înregistrau aproape un sfert din totalul de noi cazuri de Covid-19 din România. Acum, Suceava e județul cu cei mai mulți infectați: 3.317.

Lobby-ul începuse de la debutul lunii mai. Pe 5 mai, Flutur le-a cerut primarilor să vină cu argumente puternice pentru ieșirea din carantină, potrivit Monitorul de Suceava. Pe 6 mai, el se arăta optimist privind ridicarea carantinei, deși cifrele arătau zeci de infectări noi zilnic în Suceava: ”Datele din ultimele zile arată o scădere a numărului de cazuri pozitive, precum și o creștere a numărului de persoane vindecate de COVID-19, lucru care mă face să fiu optimist și să sper în ridicarea măsurilor de carantină din județul Suceava” (Sursa)

Pe 12 mai, o nouă cerere de Flutur pentru ridicarea carantinei în județ: „Sucevenii merită aprecieri pentru modul în care au respectat regulile şi sper că o vor face şi în perioada următoare (…) Cu toţii ne dorim ca viaţa economico-socială să revină cât mai curând la starea normală. Pentru aceasta trebuie să facem eforturi pentru a se întrerupe răspândirea noului coronavirus şi să ieşim cât mai repede din această pandemie. Dincolo de orice discuţii, important este să respectăm regulile şi recomandările specialiştilor si autorităţilor”, spunea șeful liberal al CJ Suceava, citat de publicația Crai Nou.

Primarul Lungu: ”Murim din punct de vedere economic”

Din comunicatul de presă remis ulterior ședinței, de către Prefectura Suceava, reiese că cererea nu este nouă: ”(…) a venit în continuarea demersurilor către Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Departamentul pentru Situații de Urgență și Institutul Național de Sănătate Publică, de ridicare a carantinei în Suceava.”

Conform publicației Obiectiv de Suceava, ”Comunicatul Prefecturii arată că propunerea DSP a fost susținută de argumente tehnice de specialitate și medicale, de natură epidemiologică, care evidențiază trendul pozitiv al evoluției infecțiilor cu COVID-19 în județul Suceava în perioada 26 aprilie – 11 mai.”

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu declara, în aceeași zi, într-o înregistrare făcută în biroul său că ”Am putea spune că această situaţie este bunişoară şi ne-ar putea ajuta în demersurile noastre de ridicare a carantinei şi a măsurilor speciale. Fac tot ceea ce depinde de mine. În această perioadă am stat în contact cu Guvernul României. Am adus la cunoştință justificări, argumente, le-am transmis şi aceste tabele şi sper ca pe data de 15 mai să avem şi noi parte de măsuri de relaxare. (…) În acelaşi timp, am văzut o serie de formatori de opinie la televiziunile centrale care condamnă înainte de a ne judeca, spun că nu poate fi vorba de ridicarea carantinei la Suceava. Eu le spun că Suceava este un oraş normal. Este un oraş cu oameni normali, cu o majoritate covârşitoare de oameni sănătoşi, cu câţiva oameni bolnavi, la fel cum se întâmplă în toată România. La Suceava astăzi suntem pe un plafon de stabilitate, la fel cum se întâmplă în multe oraşe din România. De aceea eu sper ca pe data de 15 să anuleze Guvernul această stare de carantină de la Suceava.”
”Dacă nu se iau măsuri de relaxare a carantinării, murim din punct de vedere economic”, mai declarase primarul Lungu, cu câteva zile mai devreme, pentru Agerpres.

La puțin timp după ședința CJSU, Grupul de Comunicare Strategică raporta ca în precedentele 24 de ore, din cele 226 de cazuri de la nivel național, în județul Suceava se înregistraseră 59, mai mult decât dublu față de raportarea precedentă.

Tot pe 11 mai, seara, la Digi24, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara despre acest subiect: ”În urma studiilor făcute de INSP care ne arată şi numărul de cazuri noi, numărul de decese, numărul de cazuri în terapie intensivă, focarul în evoluţie, se poate decide ridicarea carantinei în oraşul Suceava. Încă nu am luat o asemenea decizie, urmează să avem o informare a INS. Se va discuta cu Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau în Grupul Tehnic şi atunci se va lua o decizie”. (Sursa)

Un caz din cinci

Numită în presă ”Lombardia României”, zona deținea în aceeași zi tristul record de a avea, de la începutul pandemiei, 20,9% din numărul total de cazuri înregistrat în întreaga țară.

Referitor la cauzele pentru care aici a fost un focar de infecție scăpat de sub control, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru declara, la sfârșitul lunii martie, la Digi24, că ”La Suceava a fost o conjunctură şi sunt mai multe motive care au dus la acest deznodământ. Avem şi o anchetă epidemiologică ce nu a mers pe un traseu privind identificarea anumitor cazuri, a fost un personal medical care a fost contaminat, care a fost tardiv izolat sau identificate târziu contactele primare, a fost un mod greşit de folosire a echipamentelor de protecţie, a fost un management defectuos al crizei, a fost o atitudine a Direcţiei de Sănătate Publică delăsătoare şi toate acestea au dus la situaţia în care ne aflăm.”

Trei măsluiri de cifre

Există și alte elemente care ridică semne de întrebare asupra situației reale de la Suceava și asupra ridicării carantinei. Pe finalul prezenței sale în calitate de șef al Spitalului Județean din municipiu, loc responsabil, în mare parte, de izbucnirea focarului, generalul Ionel Oprea declara la Digi24 că, în luna martie, cifrele reprezentând morții nu fuseseră actualizate, ceea ce a oferit o perspectivă eronată a situației legate de Covid – 19 în unitatea medicală și județ: ”Nici date despre personalul care era îmbolnăvit, 20 sau 21 câți erau, pe categorii, nu am găsit. Șeful nu numai că nu a fost în stare să ne prezinte o situație clară, dar nici nu a vrut, a refuzat și a plecat, și-a dat demisia. Nu a mai venit pe la serviciu”.

Persoana răspunzătoare de această situație era șeful de la Resurse Umane, Emil Juravle, angajat la începutul lui 2019, potrivit Reporter de Iași. Tatăl său este un apropiat al șefului Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cel care are în subordine unitatea medicală.

Jocul cu cifrele s-a reluat la începutul lunii mai: pe 7 mai, Monitorul de Suceava dezvăluia faptul că ”Zeci de persoane care au murit de COVID-19 în județul Suceava nu apar în nici o statistică. (…) Un adevărat carusel al nebuniei se petrece în județul Suceava în ceea ce privește cazurile de decese provocate de COVID-19. Cifrele prezentate public joi de conducerea Spitalului Județean Sf. Ioan cel Nou Suceava arată discrepanțe majore față de datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică de la Guvernul României.
Medicul Valeriu Gavrilovici, directorul medical interimar al instituției, a explicat că de la începutul pandemiei de coronavirus în Spitalul din Suceava au murit 186 de persoane. Este vorba de 18 decese raportate în luna mai, 149 de cazuri în aprilie și 19 decese în martie.
În schimb, de la Grupul de Comunicare Strategică s-a transmis că în județul Suceava sunt 159 de decese din cauza noului virus. Un calcul simplu arată o diferență de 27 de cazuri. Și aici vorbim doar de Spitalul Județean Suceava. În realitate, cifra morților este mai mare, pentru că în statistica GCS apar și persoanele care au murit în alte spitale, dar și cele raportate de Medicina Legală. Adunând și ceilalți morți trecem lejer de 200 de persoane care au decedat de COVID-19.” Dacă ultima informație s-ar confirma, Suceava ar mai deține un record macabru: circa 20% din numărul de morți din toată țara până la acest moment.

Chestionat de autorul articolului, Gavrilovici a declarat că ”este vorba de un alt algoritm de raportare, respectiv al spitalului și al Direcției de Sănătate Publică”.

Cel mai recent, haosul statistic din acest județ a fost dezvăluit de profit.ro, care a publicat o anchetă despre faptul că în raportările pe acest an privind gripa sezonieră, Suceava a rămas la zero cazuri. ”Este ca și când noul virus ar fi ocupat nișa ecologică a tuturor celorlalte virusuri gripale, însă raportul între mii de cazuri de COVID și nici măcar un singur caz de gripă sezonieră se prezintă ca o aberație statistică”, au scris jurnaliștii de la profit.ro.

Relaxarea a început

Nu în ultimul rând, în județul din nordul României s-a mai înregistrat un fenomen îngrijorător. În ciuda focarului din această zonă, a impunerii carantinei și a cerințelor de distanțare socială, mobilitatea persoanelor din Suceava a crescut față de perioada de dinainte de carantină.

Pe baza datelor Google, Libertatea a scris pe 12 mai că ”Relaxarea este și mai vizibilă în Suceava, localitate unde este instituită carantina în oraș și în comunele limitrofe, începând cu data de 30 martie. Raportul Google ia în calcul datele din 29 martie (cu o zi înainte de declararea carantinei) și cele din 2 mai, pe care le compară cu ”nivelul normal” al traficului în județ.
În centrele comerciale și restaurante, scăderea este de 68% față de normal. La final de martie era de 85%. Diferența: 17 procente.
Supermarketurile și farmaciile au un trafic mai mic cu 46% față de normal. În martie scăderea era de 65%. Diferența: 19 procente.
Plimbările în parcuri și natură sunt cu 35% mai mici. La raportarea din martie scăderea era de 49%. Diferența: 14 procente.
În stațiile de tranzit pentru transportul în comun, scăderea este de 68% în mai, față de 78% în martie. Diferența: 10 procente. La locul de muncă scăderea era de 29% față de normal săptămâna trecută, față de 48% la final de martie. Diferența este de 19 procente.”

Foto: Gheorghe Flutur (InquamPhotos / Liviu Chirica)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. si din cauza lor judete cu zeci de cazuri vor avea incepand de luni interdictii de circulatie , ca sa nu se interpreteze , felicitari PNL !

    • E joi, ora 9:30. Pe CAT FACEM PARIU ca la raportarea de la ora 13 de azi vor fi buluc de cazuri raportate pe Suceava, acum ca s-au vazut cu sacii in caruta? Si minim 5 decese de Suceava pana deseara?

    • Sa fie oare adevarate bancurile despre moldoveni si olteni.

      Sunt ei prostiti oare de baronii lor iubiti ?

      Intrebari retorice…

    • O cifra, cea cu adevarat importanta pentru evaluarea situatiei din Suceava, n-am vazut-o in articolul asta: cea a cazurilor active.
      In pofida aparentelor, articolul nu e despre situatia epidemiologica din Suceava ci e un atac impotriva lui Flutur, marele scriitor cu oi pe dealuri. Nu zic ca nu merita, insul e de toata jena, totusi utilizarea acestei manevre e suspecta.

    • La ce am vazut in Bucuresti inainte de Paste, trebuia sa fie acum o avalansa de imbolnaviri.
      Nu s-a intamplat nimic.
      Asa ca… mai usor cu pianul pe scari.
      Stai tu in carantina, pentru toti, arata ca iti pasa!

  2. Orice tara din lumea asta, nu poate fi carantinata mai mult de 2 luni. Punct. Oricum a durat mai mult decât estimam eu, datele mele inițiale estimau închiderea carantinei la începutul lunii mai. In al doilea rând, virusul s-ar putea sa nu dispară niciodata; ce facem ramanem închiși intra pe viață? Similar, un vaccin eficient nu va fi disponibil mai devreme de 8 ani, .. de ce? Avem de a face cu un virus de tip corona, foarte versatil. Căile de urmat sunt: terapia țintită, un sistem sanitar solid, proceduri riguroase epidemiologice. Bun, și atunci de ce am stat in carantină 2 luni? Pentru a cîștiga timp sa: facem achiziție necesare, sa dezvoltam proceduri, sa dezvoltam legislație, sa ranforsam conduita publica. Acestea ne vor ajuta sa supraviețuim alaturi de virus pe mai departe, 8-10 ani, cît va dura

    • Gerula tata, vezi ca te cheama Deceneu la el! Are insomnie si crede ca poti sa-l ajuti sa adoarma cu povestile tale !

    • Bine mai nene, daca limita e doua luni, de ce nu am facut o carantina cu adevarat drastica, cum au facut multe alte tari? Fara supermarket-uri, fara plimbari pe langa casa, fara activitate economica in afara de cea esentiala, fara piete deschise, fara transport in comun fara masca.
      Si atunci eram MULT mai avansati in limitarea epidemiei si acum puteam deschide ce vrea muschii tai.

  3. O imensa porcarie ! Flutur e de fapt un vierme infect (nu infectat !)iar Orban, un trepadus de doi bani !

  4. „Sunteti eroii nostri”! Ati dat patriei cel mai mare numar de morti din cauza Covid 19. Si cel mai mare numar de infectati cu Covid 19. Va uram succes in continuare! Poporul trebuie sa se bucure de libertate!
    PS Pregatiti cimitirele!

    • Vorbim peste o luna, Cu aceleasi declaratii vb si de Pasti. Cred ca lumea stie sa se protejeze si singura.

    • Asta crezi/speri tu, ambiguus, sa nu ti se confirme ca ai stat ca un fraier in casă! Tie ti se pare ca acum e cu ceva diferit față de maine? In toate zilele frumoase, am in permanenta 30-40 de oameni, in spate ,intre blocuri, copii se joaca intre ei de parcă nu s-a ‘ntamplat absolut nimic. Si asta nu de ieri, de azi..de pe la Paște. Si am văzut peste tot asta..nici nu vreau sa mi imaginez ce e in sate!

    • @Ciprian: Si consideri ca era normal sa ne frecam cu totii, fara scop, asa ca sa ne aflam in treaba? E un gest de vitejie ca ai tai concetateni s-au frecat prin spatele blocului, cu copiii lor cu tot?
      Faptul ca multi au inteles ca trebuie sa se protejeze, protejand astfel si pe ceilalti, a dus la un nr mic de cazuri in Romania. Ce va fi, vom vedea si vom trai pe propria piele! Sper din tot sufletul sa nu fie necesar sa-ti reconsideri atitudinea!

    • Asta ai dedus tu, eu am zis altceva! Am zis că se freacă unii de alții de o luna și că nu se întâmpla nimic și că de mâine nu se vor schimba prea multe! Nu e niciun gest de vitejie in ce fac ei, dar la fel, nu e niciun gest de vitejie în a sta ca un bolovan in casă, cu speranța că nu vei muri de COVID, dar mori de inima, sau ti se vor atrofia mușchii, ca nu ai facut niciun pic de mișcare fizica de 2 luni! Și mersul pe jos e foarte important.. bănuiesc că știi!

    • @Ciprian: Locuiesc in mediul rural, am o curte de 3000mp, am livada si gradina de legume ce trebuiesc intretinute, asa ca……nu e cazul sa primesc sfaturi de genul asta!
      Pe vecinii mei nu i-am vazut iesind din curti, decat pentru a merge la cumparaturi. Si putini dintre ei se pot lauda ca au studii de mai mult de 8 sa 12 clase. Pe copiii lor sub 14 ani nu i-am mai vazut de la inceputul starii de urgenta. Nu au iesit din curte.
      Inteleg pe deplin situatia celor ce locuiesc intr-un apartament. Am locuit intr-un apartament peste 25 de ani. Dar nu pot risca santatea si viata nimanui, doar pt ca ti-e teama sa nu ti se atrofieze articulatiile! Faci flotari si genoflexiuni in baie, daca ai chef de miscare! E o chestiune de bun simt sa faci asa, nu de „carantina”, „stare de urgenta”, „ordonanta militara” sau altceva de genul acesta. Este vorba despre respectul si grija fata de semenii tai. Intelegi?
      Nu li s-a intamplat nimic vecinilor tai! Foarte bine! Dar se putea intampla sa nu fie asa si riscul imbolnavirii nu era garantat ZERO, nu? Deci au iesit neputand sa fie siguri daca se vor imbolnavi sau nu! Cum se cheama asta? Ca gest. Ca atitudine.

    • In primul rând, mi se pare asa, penibil, sa dai sfaturi, atunci! Una e la țară, la curte, alta e la pușcărie, adică la bloc – la mine pe balcon abia au loc două persoane! E foarte ușor sa vorbim asa, din curte de un pogon! Si nu sunt doar vecinii mei, intelegi? Tot Bucureștiul e așa pe străzi secundare si după blocuri!

  5. Incredibil cum tot poporul PNL face sluj in fata acestui odios Gh Flutur (cu insusi L. Orban, in prim-plan)!!
    Cand naiba vom putea scapa de ăsta?
    Probabil cand vom rămâne fără copaci prin paduri!…

    • Eu nu cred ca e asta: cred ca nu mai au lege fara stare de urgență sa țină închis! Ca așa..au deschis si Țăndărei…si acolo nu e nici un Flutur!

  6. Un articol ca multe altele care arata o situatie falsa fata de prezentul la zi,neprezentandu se si o situatie la zi, altfel , cele 3317 cazuri de infectare sunt in tot judetul ( nu doar in mun Suceava care a fost in carantina)sunt cazuri cumulate de la inceputul pandemiei, foarte multe au fost vindecate in mun Suceava ieri erau active doar 233 cazuri reprezentand un procent de 1,82% din populatie in conditiile in care pt a fi in carantina procentul trebuie sa fie de 3%, ce cresteri in parcuri sau centre comerciale dupa ,,surse” extraordinare (google si alt ziar)care au fost si sunt inchise ca in restul tarii, iar faptul ca politicenii locali au cerut ridicarea carantinei de ce trebuie interpretata ca o presiune si nu ca o constatare a realitatii la zi dupa 6 saptamini de carantina.Trebuie sa va ganditi ca articolul dumneavoastra creeaza opinii gresite daca cautati doar senzationalul ca si postul tv ,,Antena 1” care ieri prezenta ,,in direct”😂 imagini cu populatia din Suceava care nu respectau nici o norma desi in fundal se vedea un panou de la Metrou , deci mai multa obiectivitate nu strica

    • 1.82% ar insemna totusi mult, un om din 60. Noroc ca l-ati gresit, procentul. Cam cu un factor de 10.
      La 100-si-ceva-de-mii de locuitori ai Sucevei, 233 de cazuri de-abia daca inseamna 0.2%, adica un om din 500-600.

  7. Eu ma întreb când scăpăm definitiv de baronii roșii galbeni si albaştri. Baroniada trebuie stârpită. A devenit ca o plagă infectată. Au manipulat masele de oameni cu diferite tertipuri si promisiuni deşarte si continuă să facă asta. Foarte puțini politicieni fac ceva cu adevărat util oamenilor si societății. Pentru că noi cetățenii n-am luat atitudine de fiecare dată. Si totuși in ciuda criticilor dure ale poporului ei îsi văd de vechile obiceiuri. As vrea jurnaliștii să iasă în față, să ia atitudine, să critice dur chiar si zi de zi dacă este nevoie pentru că cetățenii îi susțin. Mi-au plăcut jurnalisti ca Dan Bucura, Sorina Matei, Radu Tudor si mulți alții care nu iartă nimic. Asa si trebuie să fie! Altfel suntem pierduți cu toții!

  8. Mi se pare doar mie sau nenea Gheorghe în poză pare cam cenușiu la față???🤭

    • @Manuela:
      Cenusiu trebuie sa fie Orban si trebuie sa se gandeasca serios daca in conditiile in care PNL castiga totusi alegerile (adica poate sa incropeasca o alianta pt guvernare) Iohannis il va mai desemna Prim ministru !

      PS. Desi daca nu Orban, cine ? :))

  9. „Multumim din inima partidului (psd + alde + ponta + udmr)” si CCR.
    Vor trebui sa aprobe si constructia unor noi si extinse cimitire. Totodata vor reduce masiv si fondul de pensii.
    Uita insa ca vor pierde mare parte din votanti, iar ratingul a3, ciutacutv etc va scadea foarte mult. Asa este cand nu te duce prea mult capul….

  10. sucevenii pot vota cu altii, sau pot muri, mi-e indiferent

  11. Sa fie oare adevarate bancurile despre moldoveni si olteni.

    Sunt ei prostiti oare de baronii lor iubiti ?

    Intrebari retorice…

    • Nu toti! Mandachi e pe „barba lui”! Da’ e moldovean! La olteni, nu se stie!

    • Asa, asa, dati-i inainte cu moldovenii.
      Si dupa aia bateti-va cu caramida-n piept ca vreti unirea cu Basarabia…

      In alta ordine de idei: Suceava e in Bucovina, nu in Moldova.
      Asa cum sunt distincte si Banatul, si Crisana…

  12. La spitalul judetean au fost adusi bolnavi din tot judetul dar numai mun .Suceava a fost in caramtina.Oare in spitalul acesta nu se mai murea inainte de pamdemie ? Sucevenii sunt vinovati de pamdemia din tara? Di care parte a tarii a inceput infectarea? Cand nu stiu realitatea cacaciosii se dau la comentat.

  13. Atenție! Înainte de internare, PACIENTII ONCOLOGICI (la ambulatoriul Spitalului Suceava) sunt testați anti covid (absolut normal). DAR sunt chemați la 7 dimineața, iar rezultatele vin după ora 5 după amiază, câteodată la 8-9 seara. Intre timp, aceștia stau pe afară, pe banci, sau în cel mai bun caz în cort, daca au noroc și nu l-a luat vântul. Vorbim despre pacienți cu cancer.