G4Media.ro

ANALIZĂ THE TIMES. Putin la 70 de ani: izolat, irațional și temându-se…

Sursa foto: Olga MALTSEVA / AFP

ANALIZĂ THE TIMES. Putin la 70 de ani: izolat, irațional și temându-se pentru sănătatea sa / „Nimeni nu știe ce va face. Forțele pe care le-a dezlănțuit au devenit atât de puternice încât ele îl controlează pe el”

A fost o vreme când Vladimir Putin și-ar fi sărbătorit ziua de naștere mergând în sălbăticia taigalei siberiene cu un vechi camarad, Serghei Șoigu, pentru a pescui, se arată în debutul unei analize publicate de The Times.

Mâine, însă, însă, când împlinește 70 de ani, se pare că sunt puține șanse ca el să se întâlnească cu loialul său ministru al apărării. Nu în timp ce armata rusă se prăbușește în Ucraina. Nu în timp ce adepții liniei dure devin din ce în ce mai furioși din cauza eșecurilor armatei pe linia frontului și cer scalpul lui Șoigu.

După ce a petrecut aproape trei ani într-o izolare aproape totală în reședințele sale din Moscova și Soci, Putin, care este divorțat, cu un număr necunoscut de copii de la o fostă soție și cel puțin două amante, este mai probabil să se vadă în al 71-lea an cu nasul într-o carte, poate de Ivan Ilyin, un filozof rus ultranaționalist din secolul XX care a descris odată fascismul ca fiind un „fenomen sănătos, necesar și inevitabil”.

În ultima vreme, se pare că l-a recitit pe Ilyin în timp ce este obsedat de Ucraina, de Occident și de propria moștenire. Ilyin, care credea că poporul rus ar trebui să „iubească necondiționat și să aibă încredere necondiționată” în liderul lor, a fost citat de Putin în timpul unui discurs pentru a anunța anexarea a patru regiuni din Ucraina. „Spiritul Rusiei este spiritul meu”, a spus Putin. „Soarta ei este soarta mea, suferința ei este durerea mea, înflorirea ei este bucuria mea”.

Cu toate acestea, se pare că nu prea există astăzi înflorire la Kremlin. Deși odată Putin își asculta consilierii, acum ia decizii în întregime pe cont propriu. Oficialii ruși sunt deseori la fel de puțin informați cu privire la intențiile sale ca și restul lumii, a declarat Tatiana Stanovaya, un analist politic rus.

Ea a citat semnalele mixte de la Kremlin înainte de anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene săptămâna trecută, când inițial se părea că Putin își va amâna mișcarea explozivă. „Acesta nu a fost un semn de indecizie, ci pur și simplu o dovadă că Putin nu informează pe nimeni despre planurile sale. Toată lumea a primit ordin să aștepte comanda sa”, a declarat Stanovaya.

Putin, un fost agent KGB, a ridicat temerile legate de războiul nuclear la cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece. La un concert de celebrare a anexării de la Moscova, săptămâna trecută, el a atacat „satanismul fățiș” al țărilor occidentale, precum și „răsturnarea credinței și a valorilor tradiționale” de către acestea. De asemenea, el a făcut o referire amenințătoare la „precedentul” pe care, în opinia sa, Statele Unite l-au creat atunci când au aruncat bombe atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945.

A fost cel mai agresiv discurs din cei 22 de ani de guvernare ai lui Putin și a provocat noi îngrijorări cu privire la starea sa mentală. „Cum am ajuns în punctul în care țara noastră este condusă de un bătrân nebun cu arme nucleare?”. a scris Ksenia Torstrem, un politician de opoziție din Sankt Petersburg, pe rețelele de socializare.

Născut în 1952 la Sankt Petersburg, Putin s-a autodefinit în copilărie ca fiind un „golan” care s-a apucat de arte marțiale la școală pentru „a-mi afirma poziția în haită”. Cu toate acestea, agresivitatea sa nu s-a limitat la covorul de judo, viitorul lider al Rusiei luptându-se frecvent pe străzile din orașul său natal. Bătăile din copilărie i-au insuflat un crez care a ajuns să definească lunga sa domnie: „Mi-am dat seama că, în orice situație, indiferent dacă aveam dreptate sau nu, trebuia să fiu puternic. Trebuia să fiu capabil să răspund”, a declarat el în 2012, la începutul celui de-al treilea mandat.

Această abordare intransigentă i-a fost de folos lui Putin, care a reprimat fără milă opoziția și a transformat instanțele, parlamentul și televiziunea de stat în marionetele sale loiale. Dar războiul a trimis unde de șoc prin sistemul său politic atent gestionat.

Imaginile cu trupele rusești retrăgându-se în dezordine din Ucraina au stârnit furie în rândul liniei dure, care consideră că Putin este prea slab. Mobilizarea a sute de mii de oameni a declanșat proteste furioase, inclusiv în Daghestan, o republică instabilă din regiunea Caucazului de Nord. Peste 700.000 de persoane au fugit din Rusia în ultimele săptămâni pentru a evita să fie înrolate în armată, potrivit unor surse de la Kremlin citate de Forbes Russia.

Escaladarea crizei înseamnă că Putin este din ce în ce mai indecis și incapabil să își impună autoritatea, a declarat Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri la Kremlin, care este acum analist politic. „Nimeni nu știe ce va face Putin, pentru că de multe ori el însuși nu știe acest lucru”, a spus el. „El a pierdut controlul. Forțele pe care le-a dezlănțuit au devenit atât de puternice încât nu el le controlează, ci ele îl controlează pe el.”

De asemenea, este din ce în ce mai neclar dacă Putin ascultă pe cineva. Surse bine plasate la Moscova au zugrăvit, de asemenea, o imagine a unei confuzii și exasperări tot mai mari în cadrul elitei conducătoare. „Există o lipsă totală de coordonare. Este un dezastru. Putin spune fiecăruia lucruri diferite”, a declarat o sursă apropiată guvernului pentru Farida Rustamova, o jurnalistă de investigație rusă. O altă persoană a declarat: „Nimeni nu explică nimic nimănui”.

Deși își păstrează un sprijin larg în Rusia, există sentimentul că unii membri ai elitei politice au acceptat faptul că regimul lui Putin ar putea intra în etapa finală. „Există o înțelegere, sau o dorință, că el nu va mai conduce statul poate în viitorul apropiat”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru Meduza, un site de opoziție.

Suspectele probleme de sănătate au adăugat un element de imprevizibilitate. Putin a fost vizitat de cel puțin 35 de ori de un specialist în cancer în patru ani, a raportat în aprilie site-ul de opoziție Proyekt. Acesta a spus că a recurs la băi de sânge din coarnele renilor tineri, un tratament care i-a fost prezentat de Șoigu.

Putin a fost văzut mergând aparent șchiopătând în mai multe ocazii, inclusiv în timpul unei călătorii în Iran în luna iulie. Speranța medie de viață pentru un bărbat în Rusia este de 66 de ani, potrivit statisticilor de stat. Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea cetățenilor, Putin are acces la asistență medicală de cea mai bună calitate.

Pe lângă nemulțumirea tot mai mare din cadrul elitei ruse, Putin a pierdut simțul comun care l-a ajutat cândva să stabilească o legătură emoțională cu națiunea, spun analiștii. „Putin comunică bine cu poporul atunci când câștigă, când poate oferi o creștere a nivelului de trai sau sentimentul că fac parte dintr-o mare putere”, a declarat Gallyamov. „În toate celelalte situații, când nu are nimic de oferit poporului sau când acesta îi face cereri, își pierde interesul față de el”.

În timp ce economia rusă se clatină sub greutatea sancțiunilor occidentale, bogăția masivă de care se bucură Putin și cercul său apropiat are potențialul de a stârni tensiuni sociale. Chiar și înainte de război, a existat o furie generalizată atunci când Alexei Navalny, liderul opoziției, l-a demascat pe Putin ca fiind proprietarul secret al unui vast palat la Marea Neagră. Reședința de un miliard de lire sterline se mândrește cu platforme pentru elicoptere, un patinoar subteran pentru hochei pe gheață, un tunel spre plajă și un centru spa cu o zonă de depozitare pentru nămol terapeutic. Toaletele sale sunt echipate cu perii de toaletă italienești aurite în valoare de 650 de lire sterline și suporturi pentru hârtie igienică de 900 de lire sterline.

Putin a fost, de asemenea, ironizat pe scară largă atunci când a spus că oricine din Rusia câștigă peste echivalentul a 180 de lire sterline pe lună ar trebui să se considere parte a clasei de mijloc rusești. La un concert organizat în martie pentru a sărbători invazia Ucrainei, Putin a ales să poarte o geacă de puf italiană Loro Piana în valoare de 10.000 de lire sterline, de două ori mai mult decât salariul mediu anual din unele regiuni rusești.

Nimeni nu știe dacă Putin intenționează să folosească armele nucleare pentru a încerca să întoarcă valul războiului în favoarea Rusiei, dar nu pot exista prea multe îndoieli că și-a săpat singur o groapă din care va fi greu să iasă. „El va face tot ce crede că trebuie să facă pentru a se salva”, a declarat Gallyamov. „Pentru că, dacă pierde puterea, cel mai bun rezultat pentru el este închisoarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. poate o fi fost ajutata ca porneasca totul ?

  2. Doar daca situatia economica se va deteriora grav in urmatorul an, exista posibilitatea sa apara revolte. Plafonarea pretului la petrol poate fi o lovitura grea. Daca veniturile se vor micsora rapid, probabil va alege sa toace banii ramasi pentru razboi in detrimentul economiei. Atata timp cat vin bani din resurse, e ok, daca nu vor mai veni , atunci sunt belele mari in Rusia.

  3. Ruşii dau înapoi dau ceilalţi o tot dau înainte, noi bănuim de ce. 🙄

  4. Nu știm ce va face Putin dacă nu își ia pastilele, dar știm că operațiunea specială de trei zile merge conform planului de peste șapte luni.
    Mâine e ziua lui, poate face pauză.

  5. Cu alte cuvinte, vreti sa-i intelegeti comportamentul, mergeti la zoo. Si probabil ca ai lui il vor sacrifica tot ca pe un animal totem, nimic nu se va schimba, ii va ghida ca “spirit”.
    Pe ceausescu l-au sacrificat ca pe porcul de Craciun ca sa nu reinvie ca “spirit” calaizitor, dar multi sunt puternic ghidati de spiritul porc si azi. Pofta buna!

  6. Nu mai are cancer? …presa maintream

  7. daca Putin se teme de oameni, Dulapul cum mai poate fi descris? cand a fost vazut vreodata ciuca intre oameni?

  8. La mulți ani de pușcărie tovarășu Putin!