G4Media.ro

Analiză: Trump a intrat în epoca bravadelor / Propagarea intimidării face parte…

Sursa foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Analiză: Trump a intrat în epoca bravadelor / Propagarea intimidării face parte din codul vestimentar al populismului universal

Pe cale să fie învestit pentru cel de-al doilea mandat, Donald Trump exersează bravadele geopolitice. Republicanul limbut face aluzii amenințătoare referitoare la Groenlanda, la Canalul Panama și la Canada, potrivit Rador Radio România.

Nimeni dintre cei care au urmărit prima sa administraţie, el fiind învins la alegerile din 2020, nu ar trebui să fie surprins de acest lucru. Propagarea intimidării face parte din codul vestimentar al populismului universal, pe care Trump îl urmează cu sfinţenie.

În deceniul trecut, debutantul de atunci la Casa Albă a promis că va deveni dur cu Europa, China și cu regimul iranian. A regizat o pantomimă cu dictatorul nord-coreean sub pretextul pacificării țării comuniste.

Cei patru ani de administrație au trecut fără cine ştie ce realizări în politica externă aamericană. Iranul și Coreea de Nord și-au menținut marșul războinic, China și Rusia și-au extins ambițiile de influență regională fără piedici.

Acum retorica trumpistă regresează la naționalismul fragmentar al secolului al XIX, în care fiecare putere se concentrează asupra propriei curți. Pentru a-i opri pe chinezii și pe rușii din nordul îndepărtat, președintele ales susține controlul Groenlandei daneze de către Statele Unite și, de ce nu, și al Canadei.

Preluarea pasajului săpat între Atlantic și Pacific, aflat în prezent sub suveranitatea Panama, ar fi, de asemenea, o măsură necesară, conform manualului depăşit, pentru a evita dominația Chinei în această emisferă.

Experiența primei administraţii și dificultățile practice ale „agendei” recomandă să nu luăm ad literam fanfaronadele lui Trump. Executarea anostă și metodică a priorităților guvernamentale nu face parte din stilul său.

Politicianul care va fi învestit pe 20 ianuarie nu obişnuieşte să se angajeze faţă de nimic ce nu poate fi anulat sau uitat a doua zi dimineață. Ceea ce contează cel mai mult pentru el este să mențină frenezia cruciadelor imaginare.

Nici măcar cele mai constante promisiuni de a da o lovitură taxelor de import și politicii de imigrație nu ar trebui să fie considerate absolute, având în vedere riscul inflaționist evident și, prin urmare, politic presupus.

Pe frontul extern, relațiile dintre națiuni sunt acum mult mai tensionate decât atunci când Donald Trump a preluat primul mandat, în 2017. S-a redus marja pentru gafe în diplomaţie, iar costurile iresponsabilității au crescut.

Costurile și incertitudinile în creștere în finanțele și în politicile globale sunt cele mai probabil de așteptat de la al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. Chiar dacă nu ajunge să pună în aplicare ideile distructive pe care le-a sugerat, faptul că va fila putere este deja o garanție a instabilității.

Sursa: FOLHA ONLINE / Rador Radio România / Traducerea: Iulia Baran

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bravadă??
    As spune ca a luat-o pe arătură!🤫

  2. Corect spus. Frenezia cruciadelor de imagine. Trump nu traieste intr-o realitate, ci intr-un reality show pe care si l-a construit singur si pentru ei nimic nu este mai important decat rating, restul sunt detalii de scenariu.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.