G4Media.ro

ANALIZĂ Un an de război în Ucraina: Peste 450 de companii ucrainene…

Sursa foto: Pixabay

ANALIZĂ Un an de război în Ucraina: Peste 450 de companii ucrainene au fost înmatriculate în România. Harta companiilor ucrainene în țara noastră: Bucureștiul, pe primul loc, urmat de Constanța, Suceava și Brașov

Peste 450 de companii ucrainene au fost înmatriculate în România de la invazia rusă din data de 24 februarie 2022 și până în prezent (13 februarie 2023), potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) la solicitarea Economedia.

Mai mult de jumătate dintre companiile înființate (234 de companii) au fost în București, fiind urmat de Constanța (38 de companii), Suceava (30), Brașov (31), Cluj (24), Ilfov (17) și Iași (12).

Printre principalele domenii de activitate ale companiilor ucrainene înființate în România se numără IT, transport, consultanță pentru afaceri și management, lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, precum și comerț, inclusiv cu cereale. De asemenea, s-au mai putut observa companii care desfășoară activități în domenii precum producția de energie electrică, în special cea regenerabilă, activități de înfrumusețare și comercializare de produse de beauty.

Pentru a ilustra cine sunt companiile ucrainene care s-au extins în România, Economedia a ales câteva dintre companiile cu cea mai mare participare ucraineană la totalul capital în lei, de peste 100.000 de lei. Printre aceste companii se numără:

  • GORGANY TRUE TRAVEL S.R.L. – Comerț cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate

Principalii acționari ai companiei sunt Andriy Bandrivskyy și Donets Oksana, firma fiind înființată la începutul lui februarie 2023.

„În 2005, după absolvirea facultății de mecanică și matematică, am decis să înființăm o companie, împreună cu partenerul meu de afaceri Andriy Bandrivskyy. Compania noastră, Gorgany, și-a început drumul cu un magazin online de echipamente pentru activități în aer liber.

Mai târziu am deschis magazine de vânzare cu amănuntul în diferite orașe din Ucraina. Din 2021 am început primii pași pe piețele internaționale”, potrivit unui mesaj de pe LinkedIn scris de Donets Oksana.

  • FARADOV SOLUTIONS S.R.L. – Dezvoltare (promovare) imobiliară/ Administrator Giliadov Faradj
  • YANAPOV SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de testare şi analize tehnice/ Administrator – Yakupov (prokhman) Yana
  • SKYLINE WEB SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea/ Administrator – Lebediev Oleksii,
  • RELLFON DEVELOPMENT S.R.L. – Agenţii imobiliare/ Administrator – Kalfon Rell (Rachel Feiga)

Toate aceste patru firme sunt deținute de omul de afaceri ucrainean Lebediev Oleksii, care este asociat unic. Cele patru firme au fost înființate în mai 2022.

  • AUTOMAGISTRAL PIVDEN RO S.R.L. – Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor

Compania ucraineană Automagistral Pivden s-a făcut remarcată în România în 2022 când depunea ofertă pentru construirea tronsonului Bacău – Pașcani din Autostrada Moldovei (A7).

Firma și-a deschis filială în România în septembrie 2022, activitatea principală a firmei constând în lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor.

Reprezentantul sucursalei din București a companiei din Ucraina este un cetățean din Kharkov, Salii Ihor. Acționarul unic al companiei este Automagistral-Pivden SRL. Potrivit publicației Forbes din Ucraina, compania este deținută de doi oameni de afaceri din Odesa: Valeriy Korotkov (61%) și Oleh Nalyvanyi (39%). Potrivit presei ucrainene, Valery Korotkov era clasat în 2020 pe locul 96 în topul celor mai bogați ucraineni, cu o avere de 54 de milioane de dolari.

  • VITT LEJON S.R.L. – Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat

Compania, care se ocupă cu comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat, a fost înființată în România în noiembrie 2022. Acționarul și administratorul unic al companiei este Popov Viktor.

  • UNITED NETWORK INITIATIVE OF CENTER EFFORT BY FREEDOM S.R.L. – Alte activităţi anexe transporturilor

Firma a fost înregistrată în România în decembrie 2022, având ca activitate alte activități anexe transporturilor. Acționarul și administratorul unic este Nechosa Anastasiia.

Printre alte companii din Ucraina ceva mai cunoscut care s-au extins la noi în țară se numără Tour-operatorul Join UP!, cu un capital social de 25.000 de lei. Acționarul companiei este Alba Vladyslav.

Majoritatea destinațiilor vor fi operate de SkyUp Airlines, care este partenerul strategic al touroperatorului. SkyUp Airlines dispune de 12 aeronave Boeing 737 cu o vechime medie de 14 ani. Zborurile pentru Join UP! către Dubai (EAU) vor fi operate de  FlyDubai.

Tour-operatorul Join UP! a fost înființat în anul 2010. Sediul central al companiei este situat în Kiev. Compania este prezentă pe piețele din Ucraina, Moldova, Kazahstan, Estonia, Letonia și Lituania, urmând ca, în curând, să deschidă birouri și în alte țări europene. În 2023, touroperatorul intenționează să intre și pe piețele din Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia.

Printre companiile care mai merită menționate și care nu au fost trecute în lista ONRC se numără SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, din Ucraina, care s-a extins în România și care a anunțat angajări de 800 de IT-iști până la finalul lui 2025. Compania a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de peste 50 de angajați în România.

Un alt anunț important făcut anul trecut a fost parteneriatul celui mai bogat ucrainean Rinat Ahmetov, care deține compania DTEK Renewables International & Moldova Eolian, parte a grupului de energie și utilități DTEK, cu Grupul Electromontaj, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, pentru implementarea parcului eolian din comuna Ruginoasa în valoare de 90 de milioane de euro, județul Iași.

În urma câștigării licitației, Electromontaj a semnat contractul pentru proiectarea și construirea infrastructurii pentru cel mai mare parc eolian din Moldova, comuna Ruginoasa, investiție a  DTEK Renewables International & Moldova Eolian.

Polonia, țara care a atras cele mai multe companii ucrainene. România nu este la fel de atractivă pentru firme

România nu este o piață atât de atractivă pentru relocarea companiilor din Ucraina, Polonia, Cehia, Croația și Serbia fiind principalii poli pentru relocarea firmelor afectate de războiul cu Rusia, a declarat pentru Economedia Iulian Timcu, consultant office agency Cushman & Wakefield Echinox. Polonia este cu siguranță lider din acest punct de vedere.

Motivul pentru care companiile din Ucraina au ales totuși România este în primul rând să își pună echipele în afara oricărui risc, iar apoi să asigure continuitatea operațiunilor pe care le desfășoară. În acest sens, sunt companii care și-au mutat echipele sau părți ale echipelor din Ucraina în România, astfel încât să fie redus riscul de întrerupere a activității operaționale din cauza conflictului.

Printre avantajele pe care România le oferă pentru aceste companii se numără costul forței de muncă, costul de ocupare al spațiilor de birouri, nivelul taxelor și impozitelor, care sunt mai reduse față de cele din alte țări din Uniunea Europeană. Totodată, România reprezintă o bună platformă pentru companiile ucrainiene nu doar pentru a-și desfășura activitatea, ci și pentru a se extinde pe piața din Europa. Dintre provocări, cele mai importante sunt limba și cultura, care fac mai dificilă adaptarea angajaților ucrainieni în România”, precizează reprezentantul Cushman.

În 2023, cererile de relocare privind companiile din Rusia se vor datora unui cumul de factori, România fiind atractivă atât pentru sectoarele afectate de blocajele lanțurilor de aprovizionare sau războiul din Ucraina, dar și pentru cele care simt încă efectele reziduale ale crizei COVID, spune Ana Dumitrache, country head CTP România. Compania transmite că se uită cu din ce în ce mai mare atenție la relocarea unor centre de producție și distribuție nu numai din Rusia, ci și din China sau Ucraina, pentru că România se profilează clar ca un hub regional de distribuție, o oportunitate economică pe care nu avem voie să o ratăm.

Peste 100 de companii ucrainene şi-au relocat afacerile în regiunea Cernăuţi

Peste 100 de companii ucrainene din regiunile puternic afectate de război şi-au relocat afacerile în regiunea Cernăuţi, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Consiliului Regional, Mikola Guitor.

Potrivit acestuia, procesul de relocare este unul complex, însă eforturile merită ca urmare a faptului că noile capacităţi de producţie creează locuri de muncă şi generează venituri la bugetul regiunii, în contextul în care cheltuielile sunt majorate de starea de război.

„Mai mult de 100 de întreprinderi şi-au început activitatea pe teritoriul regiunii Cernăuţi. Vorbim atât de întreprinderi mici, cât şi de unităţi industriale mari. Dacă relocarea unei instituţii comunale nu este o problemă pentru noi, pentru că avem clădiri în care le putem adăposti, atunci când sunt relocate întreprinderi acestea au anumite cerinţe ce ţin de mărimea încăperilor şi de infrastructură. Ei ne spun, de exemplu, că pentru a desfăşura activitatea au nevoie de 200 kilowaţi electricitate, au nevoie de lucruri pe care e greu să le asigurăm. Cu siguranţă nu este un proces uşor, însă încercăm să găsim spaţiile necesare ca să îşi poată continua activitatea aici, la noi. Pentru noi acest lucru e foarte important deoarece, prin intermediul lor, obţinem fonduri suplimentare în bugetul regiunii prin impozite şi se creează noi locuri de muncă”, a explicat Guitor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...