G4Media.ro

ANALIZĂ Uniunea Europeană se pregătește de impas după ce partidele tradiționale au…

General view of plenary session Week 3 2017 in Strasbourg

ANALIZĂ Uniunea Europeană se pregătește de impas după ce partidele tradiționale au pierdut teren

Partidele tradiționale și-au slăbit influența în Parlamentul European, iar odată cu aceasta speranțele pentru un progres în legătură cu subiecte precum comerțul și Brexitul s-au diminuat, se arată într-un material realizat de Sastre, o companie londoneză de analiză politică.

La alegerile europene din 23-26 mai, partidele tradiționale au suferit pierderi însemnate, în timp ce partidele naționaliste și eurosceptice au câștigat major, lăsând Parlamentul European mai fragmentat decât oricând. Potențialul Parlamentului de a îndeplini în continuare rolul cheie de motor al integrării a suferit mult. Acest lucru va reduce capacitatea Uniunii Europene de a realiza reforme importante, de a crea legislație sau de a vorbi ca o voce unificată, generând obstacole în pregătirea instituțională pentru următoarea recesiune globală.

Contrar titlurilor senzaționaliste, UE nu se confruntă cu un colaps iminent. Mai degrabă, în următorii cinci ani vom vedea multe impedimente care vor împiedica luarea unor decizii. Interesele divergente ale variilor forțe din parlament probabil vor dilua șansele inițiativelor legislative. Rezultatele din Marea Britanie indică că un Brexit ordonat este puțin probabil să aibă loc înainte de deadline-ul de pe 31 octombrie. Există șanse bune pentru o extindere a acestuia, dar și un Brexit fără acord este mai probabil ca niciodată.

Vechea balanță a puterii din Parlamentul European s-a răsturnat. Cele două forțe dominante tradiționale – Popularii și Socialiștii – au suferit ambele pierderi semnificative. Pentru prima dată în istorie, adunatea, mandatele pe care le dețin nu întrunesc majoritatea. Cea mai mare creștere a numărului de mandate a avut-o ALDE (liberalii europeni), în timp ce verzii au avut de asemenea câștiguri importante.

Așa cum s-a anticipat, această rundă de alegeri a înregistrat și o creștere a numărului de mandate a partidelor naționaliste și anti-establishment. În total, aceste partid sunt acum a treia forță din parlament. Dacă se vor uni într-un singur grup, vor fi cel mai mare din forul legislativ. Însă rămân împărțite între diferite blocuri, un fapt care reflectă parțial dezacordul asupra unor subiecte precum Rusia sau comerțul.

Dincolo de diviziunile din interiorul blocului de partide anti-establishment, numărul lor mare înseamnă că nu va mai fi posibil să fie excluse din procesul trans-partinic de construcție a consensului din Parlamentul European. Noul grup condus de ministrul italian Matteo Salvini va juca un rol special în coordonarea unora dintre cele mai importante partide naționaliste.

Predicțiile conform cărora acest rezultat ar putea anunța o destrămare a UE sunt greșite. Sprijinul public pentru UE este la cel mai înalt nivel din anii 1980. Participarea crescută la scrutinul europarlamentar din mai demonstrează legitimitatea parlamentului și încrederea cetățenilor în proiectul european.

Odată ce partidele naționaliste și-au crescut popularitatea, euroscepticismul lor s-a domolit. Marea majoritate a naționaliștilor nu mai susțin părăsirea Uniunii sau abandonarea monedei euro.

Dorința lor de a diminua rolul UE în guvernare se va manifesta în încercările de a reduce volumul total al legislației europene. Vor bloca inițiativele partidelor mainstream când vor putea, vor împotmoli eforturile de reformă, acordurile internaționale și funcționarea de zi cu zi a Uniunii Europene.

  • Naționaliștii vor putea să împiedice alegerea președinților Parlamentului European și Comisiei Europene, precum și formarea Comisiei însăși. Alte numiri importante planificate acest an, precum președintele Consiliului European, președintele Băncii Central Europene și reprezentanții pe afaceri internaționale, ar putea fi de asemenea întârziate.
  • Comerțul european ar putea fi perturbat, deoarece multe partide naționaliste – precum și partide de stânga – vor încerca să se opună comerțului liber. Această opoziție s-ar putea extinde la un posibil acord post-Brexit cu Marea Britanie.
  • Naționaliștii vor obstrucționa încercările de a reglementa social media ori de a combate fake news, temându-se că astfel de măsuri le-ar putea afecta propria campanie. Este puțin probabil ca parlamentul să mai poată adopta orice proiect de lege asemănător cu Copyright Directive, care obligă site-urile web să își asume mai multă responsabilitate pentru materialele cu drepturi de autor publicate pe platformele lor. Opoziția naționalistă va împiedica proiectul unei piețe digitale unice.
  • Naționaliștii se vor opune oricărei consolidări a politicii externe a Uniunii Europene. Deși sunt divizați când vine vorba de subiecte legate de politica externă, sunt uniți în opoziția lor ca UE să devină un actor major în relațiile internaționale.

Articol în limba engleză: EU set for frequent deadlock after establishment parties suffer losses, autor James Drayton-Losotov

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Analiza eronata. Cea mai mare crestere au avut-o partide clar proeuropene – ALDE si verzii – in vreme ce eurosceptici exista si in partidele “traditionale”, mai ales la populari – vezi FIDESZ-ul lui Viktor Orban, care inca e contabilizat la populari.

  2. Total de acord cu MVM, este gresita analiza . Cum sa fie un castig pentru eurosceptici si nationalisti? Cea mai mare crestere o au fortele proeuropene ( ALDE si verzii ).

  3. „Articol în limba engleză: EU set for frequent deadlock after establishment parties suffer losses, autor James Drayton-Losotov”

    Imaginati-va o lume in care dl. Robert Ciobanu si colegii citesc analize despre Europa din surse un picut mai bine informate, preferabil nu doar anglofone si daca s-ar putea nici contrazise jenant de realitate. Ce utopie…