G4Media.ro

Analiza unui specialist care a lucrat pentru Google și Twitter: Facebook şi…

sursa foto: Pexels

Analiza unui specialist care a lucrat pentru Google și Twitter: Facebook şi Instagram urmăresc fiecare mişcare a utilizatorilor de iPhone cu un cod numit „Meta Pixel”

Aplicaţiile de iPhone pentru Facebook şi Instagram, ce folosesc un browser propriu, urmăresc toate acţiunile utilizatorilor după ce aceştia dau click pe un link, inclusiv introducerea unor date sensibile, precum parolele şi datele cardurilor, transmite News.ro.

O analiză realizată de Felix Krause, un dezvoltator independent, care a lucrat anterior pentru Google şi Twitter, arată cât de riguroasă este supravegherea la care îşi supune Meta utilizatorii de iPhone.

Aplicaţiile de Facebook şi Instagram nu folosesc, precum majoritatea aplicaţiilor de iPhone, o instanţă de Safari pentru deschiderea link-urilor. În schimb, cele două se bazează pe un browser propriu.

Browserele celor două aplicaţii sunt deschise atunci când se dă click pe un link în Facebook sau Instagram şi injectează cod JavaScript în toate site-urile pe care utilizatorii intră.

Cu acest cod, numit „Meta Pixel”, sunt monitorizate toate interacţiunile utilizatorilor, din momentul în care este deschis browser-ul. Se urmăresc click-urile pe reclame, link-urile şi butoanele apăsate, textul selectat, capturile de ecran făcute şi textele introduse.

Textele introduse pe care Meta le urmăreşte aici sunt în mod special îngrijorătoare pentru că poate fi vorba de diverse informaţii sensibile, de la datele de plată ale cardurilor, până la parolele de logare pe anumite site-uri.

Krause spune că descoperirea nu înseamnă neapărat că Meta fură datele sensibile ale utilizatorilor, neexistând dovezi în acest sens. O astfel de descoperire ar afecta grav imaginea companiei.

Oricum, practica încalcă regulile ATT (App Tracking Transparency) implementate de Apple, care prevăd că urmărirea utilizatorilor se poate face doar după obţinerea acordului expres al acestuia.

Dacă Apple va penaliza Meta pentru asta, business-ul bazat pe reclame al companiei ar putea avea, din nou, de suferit. Meta este unul dintre principalii criticii ai politici ATT, pentru motive evidente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Și google cu alt pixel. Alta întrebare?

    Pe desktop mai poți sa te ferești cu extensii de privacy, pe mobil nu-s atât de sigur

  2. imi iau telefon fix cu disc. la ala e clar, cand vorbesc, sunt acasa, cand nu, nu.

  3. Se practica si pe desktop, se numeste hotjar. O foloseam cand modificam un site si vroiam sa vedem unde se impiedica utilizatorul „avansat”, era pentru imbunatatirea calitatii….
    Sunteti si importanti ca sa fiti urmariti! 🤣🤣🤣

    • Poti sa iti dai seama ce face utilizatorul cand vezi pixelul ca se misca regulat sus jos…
      Nu mai folositi telefonul in baie!

    • Nu urmarirea este problema. Problema este arhivarea si cercetarea arhivarii, in caz ca/de…

  4. Prosti sunt cei care mai arunca banii pe iCrap..

  5. Pentri toti!!!!
    Toate device-urile raporteaza…. nu se stie ce si cui dar raporteaza, vrei nu vrei. Daca pui restrictii marii TEHOLOGI iti restrictioneaza accesul la internet prin suprasolicitarea hardware-ului sa raporteze. Funalul povesti este ca in cateva luni echipamentul cedeaza si cimperi altul la care iti ia cateva luni sa descoperi toate modalitatile de raportare.
    De pura curiozitate cand dati Accept la cookie mai intai dati pe pagina de modificari si la unii nu la toti in josul paginii apar PARTENERII, sa vedeti veselie acolo.. e deliciu… cred ca AlQuaida nu e partener in rest toti!

  6. Informatii noi nu mai există?