G4Media.ro

ANALIZĂ Va fi Kazahstanul asul din mâneca lui Putin în negocierile cu…

Sursa: News.ro

ANALIZĂ Va fi Kazahstanul asul din mâneca lui Putin în negocierile cu Vestul privind Ucraina?

Președintele Vladimir Putin se va folosi de situația din Kazahstan, unde protestele masive provocate de creșterea prețului la gazele naturale și carburanți au fost suprimate și cu ajutorul unităților rusești din forțele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), pentru a forța mâna oficialilor din Statele Unite și din NATO în negocierile legate de Ucraina care vor avea loc începând de luni. Aceasta este concluzia exprimată de unii comentatori americani, care cred că țarul de la Kremlin a ieșit întărit după intervenția rapidă și brutală prin care regimul kazah și trupele OTSC au înăbușit revolta populară, iar aceast lucru va reprezenta unul dintre așii din mâneca lui Putin în discuțiile cu occidentalii.

Revoltă înăbușită

Kazahstanul a fost scena unor proteste care au izbucnit duminica trecută în orașul Zhanaozen, în regiunea Mangistau, din cauza creșterii preţului la gaze, înainte de a se extinde în marile oraşe, inclusiv în Almatî, capitala economică. Demonstrațiile s-au transformat rapid în revolte sângeroase împotriva regimului aflat la putere şi împotriva fostului președinte al țării, dar care încă este conducătorul de facto din umbră al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. (Peședintele Kasîm-Jomart Tokaev l-a înlocuit pe Nazarbaev în 2019). Manifestanții au criticat corupția, sărăcia, inechitatea socială și eșecul guvernului de a-și onora promisiunea de a crea un sistem politic mai incluziv și mai divers.

Potrivit cifrelor oficiale citate sâmbătă de televiziunea de stat, peste 4.400 de persoane au fost reţinute şi mai mult de 40 au fost ucise în timpul tulburărilor, inclusiv mai mulți membri ai forţelor de securitate.

Într-un mesaj televizat difuzat vineri, preşedintele Kazahstanului a spus că a dat ordin forţelor de ordine şi armatei să deschidă foc fără somaţie, subliniind că nu se poate negocia, aşa cum se sugerează din străinătate, cu „bandiţi şi terorişti înarmaţi şi antrenaţi, atât locali, cât şi străini, care trebuie să fie lichidaţi.” El a adăugat şi că a dispus „crearea unei echipe operative speciale care va căuta şi va reţine bandiţii şi teroriştii” şi toate aceste persoane vor răspunde în faţa legii.

Anterior, Kazahstanul făcuse apel la şefii statelor participante la OTSC – o alianță militară interguvernamentală formată în anul 1992 și care include acum șase state post-sovietice: Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Belarus – solicitând trimiterea unui contingent de menţinere a păcii pentru a ajuta la stabilirea ordinii constituţionale, bazându-se pe principalele prevederi din documentele statutare ale organizaţiei. „Acest contingent de militari a venit în ţara noastră pentru o perioadă scurtă de timp având funcţii de protecţie şi sprijin,” a precizat şeful statului kazah.

Circa 3.000 de militari ruși au fost trimiși în Kazahstan, alături de alte 200 sute de soldați din Tadjikistan, 80 din Armenia și 500 din Belarus, dar și un număr neprecizat din Kîrgizstan. Misiunea lor declarată este de a proteja obiectele strategice ale statului și unitățile militare kazahe.

Vineri, Tokayev a anunțat restabilirea ordinii constituționale în întreaga țară și că autoritățile locale dețin controlul asupra situației. Potrivit puținelor informații provenite din regiune, situația în țara de la Marea Caspică părea că s-a stabilizat sâmbătă, deși mai persistă focare minore de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, blocajul informativ continuă, iar străzile din Almatî și alte zone sunt pline de moloz și mașini arse.

Negocierile Vest-Rusia

Desfășurarea parașutiștilor ruși în Kazahstan, pentru a ajuta la înăbușirea celei mai mari revolte din istoria fostei republici sovietice, are implicații strategice importante pentru planurile Rusiei legate de Ucraina.

Prima intervenție colectivă a trupelor OTSC, alianța condusă de Moscova, vine în contextul în care amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei au atins un nivel semnificativ. Statele Unite și NATO suspectează Moscova de faptul că vrea să-şi inavdeze vecinul, după ce opt ani de zile i-a susținut pe separatiştii proruşi care luptă împotriva Kievului în provinciile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Potrivit informațiilor furnizate de seviciile de informații occidentale și ucrainiene,  Rusia pregătește pentru următoarele luni o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă,  cu tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe.

Analiștii militari au vorbit despre patru scenarii posibile pentru o invazie militară rusă a Ucrainei: ocuparea completă a țării; capturarea întregii zone de coastă a Ucrainei, de la Donețk până în Moldova, inclusiv a Odessei; ocuparea coastei de la Donețk până în Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol; anexarea regiunii Donbas, ocupată în prezent de forțele ruse. Defense News care a scris despre aceste scenarii a precizat că, în cazul în care se decide să folosească forța militară, această a patra alternativă poate fi cea mai atractivă opțiune a lui Putin.

Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a  americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale,” așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice.

Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani și ruși sunt programate să înceapă pe 10 ianuarie la Geneva, urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie și a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pe 13 ianuarie.

Comentatorii americani cred că obiectivele lui Putin sunt fie de a extrage concesii de la occidentali privind extinderea NATO, fie de a invada Ucraina și de a inversa prin forță deplasarea acesteia spre Vest.

Cum s-a pregătit însă Administrația Biden să răspundă amenințărilor lui Putin de a invada Ucraina? Oficiali de la Washington au dezvăluit sâmbătă un scenariu complex, care include atât posibilitatea de a ajunge la un compromis cu Moscova, dar și amenințări cu impunerea de sancțiuni semnificative împotriva Rusiei.

Astfel, înalți oficiali americani au afirmat că administrația democrată este deschisă la discuții cu Rusia privind limitarea posibilelor viitoare desfășurări de rachete ofensive în Ucraina și limitarea exercițiilor militare americane și ale NATO în Europa de Est, dacă Moscova este dispusă să renunțe la Ucraina.

Oficialii au spus că SUA sunt dispuse să discute anumite aspecte limitate ale poziției sale de securitate europeană în negocierile cu rușii. Dar ei au subliniat că orice acord va depinde de eliminarea de către Rusia a amenințărilor la adresa Ucrainei și că nicio decizie nu va fi luată fără acordul Kievului sau al NATO.

Oficialii au mai spus că nu există nicio șansă ca SUA să își reducă prezența militară sau arsenalul în Europa de Est ori ca NATO să nu se extindă în continuare spre est, așa cum a cerut Moscova.

Pe de altă parte, oficialii de la Washington au declarat că Rusia va fi „lovită puternic” de sancțiuni economice dacă va invada Ucraina. Pe lângă sancțiunile directe împotriva entităților rusești, americanii ar putea impune restricții semnificative asupra produselor exportate din SUA în Rusia. În plus, Statele Unite și aliații lor au în vedere interzicerea exportului către Rusia de componente electronice avansate, software și tehnologii aferente care utilizează echipamente americane.

Aceasta ar însemna că capacitatea Rusiei de a obține circuite integrate și produse care conțin circuite integrate ar fi sever restricționată, din cauza dominației globale a software-ului, tehnologiei și echipamentelor americane în acest sector. Impactul s-ar putea extinde la industria aeronavelor, mașini-unelte, smartphone-uri, console de jocuri, tablete și televizoare.

Astfel de sancțiuni ar putea viza, de asemenea, industrii ruse critice, inclusiv sectoarele sale de apărare și aviație civilă, care ar afecta ambițiile de înaltă tehnologie ale Rusiei, fie în inteligența artificială, fie în calculul cuantic.

De asemenea, oficialii au adăugat că Rusia ar putea fi adăugată celui mai restrictiv grup care se confruntă cu controlul exporturilor, alături de Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria.

La rândul său, secretarial general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat vineri că Rusia nu ar trebui să aibă niciun cuvânt de spus în legătură cu ce țări au voie să adere la blocul occidental, reiterând poziția avută constant de alianță în această chestiune.

Asul lui Putin

Pe parcursul săptămânii trecute, în timp ce revoltele din Kazahstan căpătau amploare și deveneau tot mai violente, unii dintre analiștii americani au susținut că tulburările din fosta republică sovietică din Asia Centrală ar putea reprezenta salvarea Ucrainei de planurile războinice ale lui Putin.

Opinia lor era că o criză politică și de securitate de durată în Kazahstan – principalul aliat militar al Rusiei, cea mai mare economie din Asia Centrală și un „stat tampon” strategic în regiune – ar necesita o atenție semnificativă de la Kremlin. O criză domestică s-a transformat rapid într-un eveniment geopolitic major la granițele Rusiei, lucru suficient pentru a provoca dureri de cap liderului de la Kremlin.

În aceste condiții, o invazie pe scară largă a Ucrainei, care ar presupune chetuieli uriașe din partea Moscovei și ar provoca sancțiuni economice semnificative din partea Occidentului, ar fi reprezentat o povară mult prea mare pentru președintele rus. „Putin nu își poate permite crize atât în Kazahstan, cât și în Ucraina,” a scris Washington Post, întrebându-se dacă liderul de la Moscova își va continua campania de intimidare pe flancul său vestic sau va confrunta criza apărută la granița de sud a Rusiei. Jurnaliștii îndemnau capitalele vestice să profite de criza din Kazahstan pentru a se asigura că Putin nu poate ține Ucraina ostatică și, în același timp, să-și asume controlul militar în țara din Asia Centrală.

Iată însă că, la o săptămână de la declanșarea revoltelor din Kazahstan, situația pare să se fi stabilizat acolo, mai ales după desfășurarea trupelor din OTSC, conduse de Moscova. Intervenția acestora în Kazahstan, și care pare să aibă succes până acum, îi oferă dintr-o dată lui Putin o oportunitate nesperată de a-și proiecta puterea și de a restabili influența Rusiei asupra unui stat vecin.

Ca și în Belarus, unde dictatorul Aleksandr Lukașenko a devenit complet dependent de Moscova, Putin este pe cale să transforme criza din Kazahstan într-o oportunitate și de a se folosi de ea pentru a le forța mâna occidentalilor în negocierile din zilele următoare.

Iar înăbușirea brutală a revoltei din Kazahstan ar trebui să dea de gândit americanilor și aliaților lor din NATO și UE. Rusia se va așeza la masa de discuții după ce și-a arătat mușchii militari, chiar dacă revoltele din Almatî și din celelalte orașe din Kazahtsan nu sunt echivalente cu o invazie a Ucrainei, iar desfășurarea de trupe rusești a fost limitată. Criza din Kazahstan a indicat însă că Rusia este gata să intervină în sfera sa de influență. Cei 3.000 de parașutiști ruși trimiși rapid în țara vecină reprezintă un semnal pentru regiune, și nu numai, că Putin este pregătit să răspundă militar pentru a apăra ceea ce el percepe ca fiind interesele Rusiei.

Apoi, ultimele zile au demonstrat că obiectivul președintelui Putin de a restabili influența Rusiei în spațiul post-sovietic nu se limitează doar la Ucraina, Georgia și Moldova. Invitația lui Tokaev a oferit Moscovei șansa de a face exact asta în cea mai bogată țară din Asia Centrală.

În sfârșit, pe lângă intervenția reușită din Kazahstan, Putin mai are unele avantaje în fața vesticilor. În America, diviziunile dintre democrați și republicani sunt uriașe, iar tensiunile din societatea americană nu-i oferă președintelui Joe Biden posibilitatea de a proiecta internațional o națiune unită, gata să confrunte pericolul rus. De asemenea, greșelile externe făcute de Team Biden în ultimele luni (retragerea haotică din Afganistan fiind cea mai importantă dintre ele) ar putea cântări enorm în modul în care se vor poziționa cele două tabere la negocieri. Pașii greșiți ai Casei Albe vor fi, fără îndoială, exploatați de Kremlin în favoarea sa.

În plus, nu trebuie trecut peste faptul că europenii sunt divizați în ceea ce privește răspunsul la agresiunile Rusiei, iar acest lucru complică poziția americană. Dacă statele baltice, Polonia sau România sunt preocupate de ce ordine vor primi soldații ruși aflați la granița cu Ucraina și dacă vor ataca sa nu forțele Kievului, nu același lucru se poate spune despre cei din restul continentului, preocupați în primul rând de pandemia de coronavirus și de problemele economice care o însoțesc. Pentru aceștia, Ucraina este o țară îndepărtată fizic, economic și politic, însă virusul și dificultățile economico-financiare reprezintă realitatea brutală zilnică.

Concluzia. Este greu de crezut că echipele de negociatori trimise de Putin să discute cu americanii, cu NATO și OSCE nu se vor folosi de înăbușirea rapidă a revoltelor din Kazahstan pentru a forța mâna acestora la discuțiile de săptămâna viitoare. Dacă criza din Asia Centrală părea la un moment dat să complice planurile lui Putin legate de Ucraina, situația s-a schimbat. Liderul de la Kremlin a intervenit cu succes în criza din țara vecină, mașina militară rusă a funcționat perfect (cel puțin până acum), iar Moscova nu a trebuit să-și reducă trupele masate la granița cu Ucraina. Kazahstanul va fi un as pentru Putin în negocierile cu occidentalii, iar până în momentul în care discuțiile Vest-Kremlin nu vor produce rezultate concrete, o ofensivă militară convențională majoră a Rusiei în Ucraina continuă să fie o amenințare reală.

Surse: Washington Post, FoxNews, Politico, CBS News, New York Times, Radio Free Europe, Washington Examiner, Axios

Sursa foto: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Un rus bun e un rus m….

  2. Vestul(fara Turcia care numai occident nu e) a ramas doar cu migrantii din Marea Mediterana, Mexic si Zona Baltica.
    Vestul a pierdut peste tot: in Iran, in Korea, in Siria, in Libia, in Georgia, in Ucraina, in Irak, in Afganistan, in Pakistan, in India, …
    Romania, tara membra NATO, membra UE apartine oare Vestului? NU, nu apartine, pentru ca Vestul a esuat si la noi: coruptie totala, justitia lucreaza numai pentru corupti, la spital e morga si tinerii evadeaza cu milioanele in tari civilizate.

    • La tine în Rusia, mor 30% din bărbaţi din cauza băuturii. Dacă e „aşa de bine” la tine în slujba lui Putin, de ce vă sinucideţi în halul ăsta? Putin a eşuat în a aduce prosperitatea la tine în Rusia, sunteţi Coreea de Nord.

      Între timp, în România, NATO ne apără de imperialismul rusesc şi îmi place că asta te deranjează, rusule.

    • e de vina Vestul ca romanii aleg sa fie condusi de hoti?

    • Vezi că ai o fractură logică in textul tău! Pe de o parte spui ca Vestul este necivilizat, apoi spui că tinerii pleacă spre „tari civilizate”. Hoția din România a fost susținută de duo-ul electoral PSD-PNL în care dacă lumea se supără pe PSD si votează PNL, PNL se aliază cu PSD și aceiași hoți rămân la manete. Acum România este condusă de USL-AUR, noul duo electoral in care dacă lumea se răzbună pe USL si votează AUR, AUR se aliază cu USL si aceiași hoți raman la manete. Aceste construcții politice sunt susținute de foști spioni, Dan Voiculescu, Ghiță Sebastian, ambii având o felie generoasă din media prin care răspândesc propagandă rusofilă. Deci furtul din țară este dorința Moscovei, nu vina Vestului!

    • Ion: Nu, nu e de vina Vestul.
      Dar Vestul asista ca un spectator cuminte cum Rusia joaca aici ca la ea acasa.

    • Catre @Anacovici. Care ,,vest” ?. Pamantul nu are nici un loc numit ,,vest” !.
      Teremenul de ,,vest” este doar o formula a unor jurnalisti si politicieni din secolul 18, 19 si 20 si care au vrut sa afirme ca regiunile riverane Atlanticului (accesibile vapoarelor) sunt ,,din vest” fata de teritorile asiatice care sunt ,,din est”. (adica tari mult mai izolate fata de accesul vapoarelor din regiunile Atlantice).

    • Si unde emigreaza milioanele astea de tineri?
      In ce „tari civilizate”, mai Ana??

      Nu cumva sunt tot alea din Vestul ăla (fără Turcia) pe care il pocești?
      Că doar nu s-or duce în Rusia și Iran 😂🤣

    • S-au reactivat „comentatorii” din St. Petersburg.
      Cei din 2014.
      Așa-i, „Ana”?

    • și tarile alea civilizate unde sunt?.

    • Normal ca România numai cu Occidentul prosperă..
      Sute de ani a fost cu Turcia și Rusia
      Ocupate evident
      Și românii au crezut ca nu mai scăpa de ei…înapoierea economica era normala cu
      Rusii și turcii
      Iar acum Românii au șansa istorica sa fie cu Occidentul…
      Încet ne dezvoltam și noi după ei.

    • Ba, voi vedeti nu mai alb sau negru. Asa sunt toate comentariile voastre.
      Eu mi-am spus opinia: occidentul este rau, impotent dpdv militar, nici macar nu e capabil sa lupte impotriva migrantilor care trec granitele cu mainile goale. Din cauza faptului ca meritocratia a fost abandonata. Vezi generali pusi doar pentru ca sunt femei, sau provin din Africa or Asia. Putem exeplifica si pe dl Geoana, nr. 2 in nato.
      Occidentul e bun pentru ca asigura progres, dezvoltare, libertate , o viata mai buna , bunastare…

  3. de la analizele cu "papusa Masha este agent de influenta FSB" sau "Iliescu a regizat 13 iunie 1990" nu am mai citit o prostie mai mare

    Rusia risca sa intre intr-un razboi de gherila la cateva mii de kilometri de frontul cu NATO, situatia din Kazahstan ramane confuza, dar, vezidoamne, maidanul din Almaty e o manevra strategica a lui Putin.

    Ati vazut ca e cam ceata afara. Sigur nu e un complot al lui Putin sa ne ia CEASUL si PALTONUL?

  4. Valeuuuuuuuu😀😀😀. Le au oprit internetuuuuuuuuuu😀😀😀. Slugoii occidentului, cozile de topor, nu mai pot primi ordine de la stăpânii lor de afara😀😀😀😀. În plus, ai mai rai au cam fost exterminați, glontu n cap😀😀😀. Rusii trebuie sa dea publicității ordinele primite de trădătorii din kazahstan

  5. Acordul NATO ,SUA si UE cu Ucraina nu poate fi negociat .Un nou front se deschide in Kazahstan ce implica nu neaparat revolta cu arma in mina ci o revolta surda ce tine de imposibilitatea Rusilor de a oferi stabilitate economica poporului din Kazahstan . Bancile se inchid , cozile la magazinele goale, fara alimente , devin din ce in ce mai mari.Tot ceea ce rusii pot face este sa pazeasca obiectivele mai importante din Kazahstan . Biden a afirmat ,foarte clar, ca dealtfel si NATO prin vocea vicepresedintelui Geoana , cum nu este negociabila decizia fiecarei natiuni de as alege locul in lume si intrarea intr-o Alianta militara . Rusii nu pot decide asta in contul niciunei Natiuni . UE,SUA si NATO nu se vor clinti . .

    • Haida de. Rusii cer ca NATO sa se retragă pe granițele din 1997…nu stiu cum, dar am un sentiment ca NATO va respecta cererea Moscovei

  6. NATO trebuie să fie pus în gardă de desfășurarea ultrarapida a mujicilor în Kazahstan. Până își trage Biden pantalonii pe el, armata crăcănatului va fi la Berlin. Să vezi atunci negocieri. Ca la Teheran’44 și Ialta’45.

    • Catre @Parerea-prostesca. Si ce daca sovieticii ajung la Berlin ?. Sovieticii nu au forte ca sa aunce NATO peste Rin. Iar mancarea le ajunge doar pentru cateve luni. Razboiul de fapt abia incepe, iar sfarsitul va fi cu Putin atarnat de steaua rosie de pe Kremlin.

  7. Problema majora e ca au fost deranjati chinezii!Asta-i cea mai grava problema!Foamea de resurse a UE si SUA incep sa-si arate intentiile sub propasirea „democratiei”, insa China nu va sta cu mainile in san!

  8. Si REPUBLICA MOLDOVA face parte din CSI cu tot ceea ce ține de aceast tratat . PUNCT ȘI DE LA CAPĂT .

  9. Intelegeti fratilor ca pe RUSI nu-Ii intereseaza sa atace Romania s-au Moldova s-au Ucraina ei cauta sa-si consolideze influentele pentru tarile de origine Slava, este si normal cand americanii dupa Cele doua esecuri de a avea in dotarea armatei americane rachetele Hipersonice si dupa ce calota glaciara din Artica ( polul Nord) se topeste lasand stapanirea Rusiei de 80 % peste Resursele naturale, sa fie practic disperati pentru viitorul Statelor Unité. Acuma vor sa ne bage si pe noi européenii in gura lupului ça Putin dupa ce mananca Europa pe Paine sa se stearga cu Romania la bot Asa cum à facut Stalin la Ialta in 45.

  10. Rusii nu au nevoie de teritoriu si resurse au cacalau …au nevoie de populatie..minim.10mil in urmatorul deceniu si vor lua populatie vorbitoare de rusa de unde e deranjul cel mai mic …..cum au facut cu Crimeea. La fel va proceda si SUA cu Canada si Mexic in urmatorii 50 ani.

  11. Eu zic sa va calmati!
    1.Nu or sa vina americanii sa ne apere de rusi, astea sunt basme, americanii ne folosesc pe post de „carne de tun”.
    2. Subt pro rus, recunosc, nu vreau sa fiu cu occidentul care ne propune sa predam copiilor in scoli si sa le spunem ca este ok sa fi homosexual.
    3. Suntem un popor CRESTIN-ORTODOX, nu avem ce cauta intre ateii si fariseii din vest care oricum nu ne considera „de-ai lor” si ne folosesc pe post de groapa de gunoi si sclavi pe plantatie. Si da, chiar daca imbratisez valorile crestin-ortodoxe, sunt vaccinat, am incredere in medicina, tot de catre Dumnezeu a fost lasata pe pamant.
    4. Noi, cu rusii, grecii, bulgarii, sarbii ar trebui sa ne avem ca fratii, impartasim multe lucruri din trecut ce au contribuit la formarea noastra ca si popor.
    5. Cand am scapat de influentele cortinei de fier si am primit occidentul cu bratele deschise numai rau a venit peste noi. Pe vremuri, eram cineva, nu ne era rusine sa spunem unuia din vest ca suntem romani, in ziua de azi, tinerii nostrii o dau repede pe engleza ca poate reusesc sa isi ascunda originile si pe buna dreptate…de ce aa fie mandrii? Cu ce ne mai mandrim noi in ziua de azi?! Macar rusii sunt fermi pe pozitie, asa cum sunt ei, betivi si „incuiati la minte”, indoctrinati, cum vreti voi sa le spuneti.

  12. Rușii s-au mișcat atât de iute pentru că au pretenții teritoriale în Kazahstanul de nord. Mai spre sud mujahedinii, turcii și chinezii îi liniștesc rapid.