Analiză Wall Street Journal: Invazia rusă în Ucraina pune în centrul atenției sateliții de spionaj comerciali / Cum funcționează astfel de sateliți și cum pot ajuta Kievul să întoarcă cursul războiului
Forțele ucrainene care vânează tancuri rusești și urmăresc mișcarea trupelor sunt ajutate de imaginile furnizate de un număr tot mai mare de sateliți de spionaj comerciali, ceea ce oferă Kievului acces la informații care altădată erau disponibile numai unui grup restrâns de țări puternice, relatează Wall Street Journal (WSJ).
Invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina a coincis cu o explozie a numărului și a gradului de sofisticare a sateliților comerciali de supraveghere, sute de sateliți fiind acum pe orbită. Oficialii companiilor spun că aceștia transmit date către SUA și guvernele aliate, uneori direct autorităților de la Kiev pentru a le ajuta să respingă forțele invadatoare ale Rusiei, precum și către grupurile umanitare pentru a le ajuta să cartografieze haosul și să evacueze civilii.
Chiar înainte ca trupele rusești să fie desfășurate în Ucraina, sateliții au detaliat planurile Kremlinului. Când Putin a declarat că trupele sale masate la graniță se retrag, sateliții au arătat contrariul și, din contră, că Rusia construise un pod din Belarus pentru ca tancurile să traverseze un râu în Ucraina. „Nimeni nu știa să se uite la acea zonă”, a declarat cofondatorul și directorul executiv al Planet Labs PBC, Will Marshall.
Furnizorul de imagini, care colaborează cu Pentagonul și cu alte organizații, a reușit să detecteze podul deoarece flota sa de aproximativ 200 de sateliți scanează toată Ucraina o dată pe zi, a spus Marshall. Sateliții companiei au o rezoluție de aproximativ 2.74 de metri și pot repera schimbări la sol.
Nu sunt colectate doar imagini optice. Unii sateliți pot vedea prin nori și pot urmări mișcările trupelor rusești pe timp de noapte, au precizat oficialii din industrie. Alții încă mai captează semnale electronice care pot fi folosite pentru a urmări forțele rusești. Datele provenite de la navele spațiale comerciale pot să nu fie la fel de calitative ca cele pe care le pot culege cei mai noi sateliți de spionaj americani, dar pot fi ușor de partajat fără a fi afectate de restricții de securitate.
Datele provenite de la acești sateliți comerciali sunt acum o parte integrantă, chiar dacă adesea informală, a conflictului, oferind Ucrainei informații valoroase pe care le poate folosi pentru a lupta împotriva forțelor rusești, dar și în modelarea opiniei publice prin expunerea distrugerilor civile și a potențialelor crime de război.
Înalți oficiali americani din domeniul securității naționale și directori din industrie spun că sateliții de închiriat la prețuri accesibile au transformat războiul, făcând mai greu pentru Rusia să se ascundă sau să disimuleze cu privire la acțiunile sale militare. Deoarece atât de multe informații sunt deja publice, a făcut, de asemenea, mai ușor pentru agențiile de informații americane să declasifice și să împărtășească unele dintre propriile secrete.
„Datele geospațiale comerciale sunt pentru războiul din Ucraina ceea ce a fost GPS-ul pentru (operațiunea) Desert Storm („Furtuna deșertului” – n.r.) în urmă cu 30 de ani”, a declarat John Serafini, CEO al HawkEye 360, referindu-se la utilizarea de către armata americană a navigației prin satelit pentru operațiuni de precizie în conflictul din 1991 în Irak. HawkEye 360, unul dintre numeroasele startup-uri de sateliți aflate încă în primul deceniu de existență, are o constelație de sateliți care colectează semnale de radiofrecvență din spațiu.
Sateliții au fost, de asemenea, utilizați pentru a urmări fluxurile de refugiați și pentru a depista gropile comune din Ucraina, au declarat oficialii din industrie.
Apariția sateliților comerciali
Apariția sateliților de spionaj datează din primele zile ale cursei spațiale. La câteva luni după ce, în 1957, Uniunea Sovietică a lansat primul satelit artificial, Sputnik, care transmitea semnale radio. președintele de atunci Dwight D. Eisenhower a aprobat planurile ca SUA să dezvolte și să lanseze sateliți spioni. Imaginile provenite de la acele prime nave spațiale aveau o rezoluție de aproximativ 25 de metri.
Patru decenii de monopol guvernamental au început să se schimbe odată cu lansarea, în 1999, a satelitului Ikonos, o sondă spațială comercială de imagistică terestră care oferea utilizatorilor o rezoluție de până la aproximativ 0,91 de metri.
În primii ani ai sateliților comerciali de imagistică, clienții erau încă în mare parte guverne, potrivit oficialilor din industrie. Acest lucru a început să se schimbe pe măsură ce au fost lansați mai mulți sateliți de imagistică terestră și utilizatorii s-au familiarizat cu ceea ce puteau oferi, iar navele spațiale au arătat detalii mai mari, a declarat Stephen Wood, senior director la Maxar Technologies Ltd. , care are patru sateliți operaționali pe orbită.
Maxar, care a fost unul dintre principalii furnizori de imagini din Ucraina pentru mass-media de la începutul invaziei rusești, folosește camere care realizează imagini cu o rezoluție de până la 30,48 metri. Compania poate repoziționa camerele de la bord pentru a colecta imagini cu ceea ce se întâmplă la sol pe o suprafață mai mare, inclusiv în regiunile de graniță cu Ucraina, a declarat Wood.
În timp ce agențiile guvernamentale de informații priveau cândva cu suspiciune sateliții de spionaj comerciali, acestea sunt acum clienți nerăbdători.
Sateliții de spionaj guvernamentali americani costă miliarde de dolari fiecare și pot dura ani de zile pentru a fi construiți și desfășurați. Sateliții de spionaj comerciali sunt relativ ieftini și pot umple golurile.
Războiul din Ucraina, un test pentru industria sateliților comerciali
Executivii din industrie au declarat că Ucraina, cu vremea sa înșelătoare, este un teren de testare perfect pentru o tehnologie spațială care a fost comercializată doar recent: radarul cu deschidere sintetică, care poate privi prin nori, ceață și zăpadă.
Compania de tehnologie spațială MDA Ltd. a declarat că a încheiat un contract cu un partener spațial comercial din SUA. Imaginile pe care le colectează sunt îmbinate și analizate cu cele colectate de alte companii. Aceste rapoarte de informații sunt apoi împărtășite cu guvernul ucrainean.
„Ucraina este un loc complicat și are o mulțime de nori și operațiuni de noapte”, a declarat directorul executiv al MDA, Mike Greenley. Compania deține un satelit radar, iar guvernul canadian o constelație de trei sateliți. Acestea pot detecta unde s-au deplasat vehiculele, chiar și pe vreme rea, și pot repera tancurile care se ascund sub copaci, a spus el.
Compania poate lua zilnic imagini din Ucraina, a spus Greenley, iar imaginile pot fi gata de vizualizare în unele cazuri în mai puțin de 15 minute.
Sursa foto: Maxar Technologies (maxar.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii