G4Media.ro

Analize necesare în primii doi ani de viață și ce riscuri există…

Sursa foto: MedLife

Analize necesare în primii doi ani de viață și ce riscuri există dacă nu sunt făcute la timp

Primele luni de viață ale bebelușului tău sunt o perioadă extrem de importantă din viață și baza pentru un viitor sănătos. Pe lângă toată atenția și iubirea pe care i le oferi noului membru al familiei, grija pentru sănătate este esențială. Diagnosticarea precoce a unor eventuale afecțiuni îi poate aduce un viitor mai sănătos, cu consecințe minime. Află de ce ecografia de șold, ecografia cardiacă sau cea craniană ar trebui să fie pe lista oricărui părinte grijuliu.

Felicitări! În sfârșit, după 9 luni de sarcină și naștere, perioadă în care ai făcut tot ce a fost posibil pentru a te asigura că vei avea un copil sănătos, îl ții acum în brațe. Îți dorești să îi oferi toată grija din lume, să îl protejezi și să îi pregătești un viitor cât mai frumos. Sănătatea micuțului tău e extrem de valoroasă, de aceea, pentru a te asigura că nu are vreo suferință ascunsă, e important să ai în vedere o serie de controale și investigații medicale.

Ce ecografii sunt recomandate sugarilor și ce rol au acestea

Medicul pediatru poate recomanda necesitatea unei ecografii în funcție de particularitățile copilului. Astfel, acesta poate recomanda:

  • ecografie de șold – poate evidenția o posibilă luxație congenitală de șold. Se poate face până la șase săptămâni;
  • ecografie cardiacă – neonatologul o poate recomanda în cazul în care constată bătăi anormale ale inimii. Explorarea poate identifica anumite malformații ale inimii sau ale vaselor de sânge. Se poate face până la șase luni și se poate repeta la vârsta de un an.
  • ecografia transfontanelară – este indicată de rutină în special prematurilor, dar și bebelușilor care au trecut printr-o naștere grea. Se vizualizează structurile țesutului cerebral, posibilele hemoragii, chisturi sau malformații din creier. Este indicată până la șase luni.
  • ecografia abdominală – poate identifica anumite malformații din această parte a organismului. Se efectuează până la vârsta de șase luni.

Cum se investighează afecțiunile de șold la nou-născuți

Din anii ‘70, medicii au început să recomande investigații preventive în cazul nou-născuților, pentru displazia de șold, o luxație congenitală ce apare cu o frecvență între 0,4% și 1%. Descoperită la timp, această problemă poate fi tratată cu ușurință, fără consecințe grave pe termen lung.

Asociațiile pediatrice recomandă examinarea cu ultrasunete a articulațiilor șoldului la sugar doar atunci când există anomalii de dezvoltare fizică sau risc de dezvoltare a displaziei de șold, cum ar fi istoricul familial sau nașterea copilului în prezentație pelvină (cu piciorușele înainte), situație destul de frecventă.

Totuși, uneori, chiar dacă piciorușele bebelușului arată firesc și au mobilitate aparent normală,  medicul poate constata anumite semne care indică un risc de displazie, caz în care poate recomanda această explorare ecografică.

Intervalul optim de efectuare a ecografiei de șold la bebeluș este între 4 și 6 săptămâni de viață. Înainte de patru săptămâni, rezultatele pot fi fals-pozitive, iar după 6 săptămâni, oasele devin mai dense și nu se mai poate utiliza ecografia.

Când ar trebui efectuată o ecografie transfontanelară

Încă din anii ’70, s-au făcut din ce în ce mai frecvent ecografii craniene prin fontanelă – zona „moale” din creștetul bebelușului, pentru a obține informații despre posibile leziuni cerebrale survenite în cursul nașterii sau înaintea de aceasta, în special la prematuri.

Situațiile în care un bebeluș are nevoie de ecografie transfontanelară sunt diverse, iar decizia de a face această investigație ar trebui luată împreună cu neonatologul. Cele mai frecvente indicații includ:

-prematuri

– nou-născuți cu probleme neurologice (de exemplu convulsii)

–  nou-născuți cu malformații intracraniene detectate din timpul sarcinii

– sugari cu encefalopatie hipoxică ischemică

– sugari cu alte anomalii congenitale

– sugari cu infecție la nivelul sistemului nervos central

– sugari cu diagnostic de coagulopatie sau trombocitopenie.

Ce rol are ecografia cardiacă pentru bebeluși

Malformațiile cardiace, care apar cu o frecvență de 6-8 la fiecare o mie de nou-născuți, sunt, din păcate, principala cauză de deces la bebelușilor în primul an de viață. Tocmai de aceea, o investigație utilă în eliminarea unor diagnostice grave este ecocardiografia – ecografia inimii, cu alte cuvinte -, care poate depista anumite malformații greu sau imposibil de identificat în primele luni de la naștere. Informațiile obținute prin imagistica inimii sunt de foarte bună calitate, iar metoda este ușor de aplicat și neinvazivă.

Un pediatru bun va recomanda realizarea unei ecografii cardiace la copil atunci când se confruntă cu semne și simptome precum:

  • cianoză (piele albăstrie)
  • dificultăți respiratorii și murmur pulmonar
  • insuficiență cardiacă
  • sincope
  • puls anormal
  • cardiomegalie (inimă mărită)
  • anomalii cardiace detectate din timpul sarcinii ș.a.

Dacă vrei să te asiguri că faci tot ce e mai bun pentru a avea grijă de sănătatea copilașului tău proaspăt venit pe lume, medicii buni îți recomandă pachetul de screening Primele luni de viață ale bebelușului meu, de la MedLife.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Bibliografie

https://www.medlife.ro/analize-la-copii-in-functie-de-etapele-de-crestere

 https://www.clinicalguidelines.scot.nhs.uk/nhsggc-guidelines/nhsggc-guidelines/neonatology/cranial-ultrasound-a-guideline-for-the-performance-of-routine-cranial-uss-for-preterm-infants/

https://www.chop.edu/news/infant-screening-developmental-dysplasia-hip-ddh

https://www.onlinejase.com/article/S0894-7317(06)00936-9/fulltext

https://www.medichub.ro/reviste/medic-ro/malformatii-congenitale-cardiace-frecvent-intalnite-la-copii-id-2586-cmsid-51

https://rjp.com.ro/aspectele-epidemiologice-ale-malformatiilor-cardiace-congenitale-la-copii-si-implicatiile-acestora-in-elaborarea-unui-registru-clinic-de-monitorizare/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează