G4Media.ro

Anca Bălăşoiu, moaşă licenţiată: Din păcate, în România sunt puţine moaşe, cred…

Foto: Andrea Mabry Universitatea Alabama

Anca Bălăşoiu, moaşă licenţiată: Din păcate, în România sunt puţine moaşe, cred că sub 500 la nivel naţional

Moaşa Anca Bălăşoiu, doctor în ştiinţe medicale, a subliniat, miercuri seară, importanţa moaşelor în sistemul medical din România, dar a precizat că această meserie suferă de un deficit mare de personal, fiind doar circa 500 de moaşe la nivel naţional, transmite News.ro.

”Moaşa este o verigă importantă a sistemului medical. Cu siguranţă,  România are nevoie de  moaşe. Din păcate, în România sunt puţine moaşe, cred că sub 500 la nivel naţional. Probabil vom avea nevoie de cel puţin 10 ani să acoperim deficitul de moaşe şi da, moaşa este o componentă importantă a îngrijirilor materne şi fetale şi, de ce nu, a îngrijirii femeilor, în general, pentru că moaşele nu lucrează numai în sălile de naştere, lucrează în secţiile de Obstetrică şi Ginecologie, în blocul operator, în Neonatologie, în lăuzie şi chiar şi în sistemele  de primiri urgenţe şi camere de gardă”, a declarat Anca Bălăşoiu, miercuri seară, la Medika TV.

Potrivit acesteia, ca să devii moaşă, trebuie să urmezi cursuri universitare în Universităţile de Medicină, iar pregătirea durează patru ani.

Anca Bălăşoiu a subliniat şi rolul important pe care îl avea o moaşă, încă din cele mai vechi timpuri.

”Moaşa a avut un rol important încă din cele mai vechi timpuri. Se vorbeşte chiar şi în Evul Mediu de  femeia care ajuta femeia să nască. Cred că în 1960, în România s-a înfiinţat prima şacoală de moaşe, cred că urmau cursuri de doi ani şi erau foarte importante în societate. Da, suntem asociate de multe ori cu vechea moaşă, dar acum moaşele urmează o altă… trebuie să înşelegem că trăim vremuri în care tehnologia a avansat, moaşele utilizează aparaură medicală modernă, tehnologii moderne de monitorizare a sarcinii şi urmărire, aplicaţii diverse. Moaşa are nevoie de pregătire suplimentară”, a mai spus Anca Bălăşoiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.