G4Media.ro

Anca Jurma explică motivele renunțării la șefia interimară a DNA: Evenimentele recente…

Anca Jurma explică motivele renunțării la șefia interimară a DNA: Evenimentele recente m-au determinat să apreciez că nu mai am condițiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcție

Șeful interimar al DNA, Anca Jurma, explică într-un comunicat motivele renunțării la prelungirea mandatului cu încă șase luni la șefia instituției. ”Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust și denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluții, legale și corecte, pentru mai buna desfășurare a activității instituției, m-au determinat să apreciez că nu mai am condițiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcție conform viziunii și obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o”, explică Jurma.

G4Media.ro a publicat pe data de 18 decembrie o înregistrare dintre șefa interimară a DNA, Anca Jurma și  procuroarea Florentina Mirică. Cei doi procurori discută despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”

Redăm mai jos integral comunicatul

”Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcția de procuror șef al DNA. Am acceptat cu greu această funcție interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului șef numit, cu un mandat de trei ani. Din rațiuni care nu au depins de mine, aceasta perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni.

În această perioadă mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA să funcționeze bine, în ciuda climatului ostil la care instituția a trebuit să facă față. Am încercat să asigur o perioadă de echilibru și de normalitate, folosind metode democratice de conducere.

Primul meu obiectiv a fost acela de a face în așa fel încât, din punctul de vedere al funcționării și al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfășurăm activitatea în condiții bune, conform competențelor legale și puterilor noastre și în limitele resurselor de care dispuneam.

Un obiectiv și mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam și cât depindea de mine conform atribuțiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susținute temeinic de probe și că anchetele respectă normele legale și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ținte, ci are o competență prevăzută de lege, pe care trebuie să și-o îndeplinească, și anume aceea de a combate corupția la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupție în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât și de fapt, să instrumenteze dosare, corect și profesionist și fără să fie intimidați.

M-am solidarizat și mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulți colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale și făcând față oricăror presiuni, au reușit să probeze fapte grave de corupție, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, și să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulţi oameni în România care sunt convinşi că se poate face dreptate, că funcția sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în fața legii, dacă a încălcat-o, și că nu vom lăsa corupția să prolifereze la infinit.

Nu m-am solidarizat și nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. Cred într-o justiție cu mâinile curate.

Nu mă solidarizez însă nici cu maniera în care unii procurori au înțeles să își exprime nemulțumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale și nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred că s-a ajuns prea departe și cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze.

În perioada Sărbătorilor am avut timp să mă gândesc și am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am știut mai bine, cu totală bună credință, echilibru și preocupare pentru bunul mers al instituției, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust și denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluții, legale și corecte, pentru mai buna desfășurare a activității instituției, m-au determinat să apreciez că nu mai am condițiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcție conform viziunii și obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o.

Le mulțumesc tuturor colegilor care au avut încredere în mine și care m-au sprijinit până în ultima zi. Îmi exprim speranța că această perioadă de provizorat se va încheia cu numirea unui procuror șef dedicat actului de justiție corect și profesionist, a unui procuror independent și integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupției la nivel înalt și mediu și căruia să i se dea șansa și mijloacele pentru a reuși.”

Citește și

EXCLUSIV AUDIO Procuror DNA: Nu s-a mai pus problema să scoatem dosare, ci să scădem stocul, cu clasări/ Șefa interimară a DNA, Anca Jurma: Facem dosare, ce Dumnezeu! Deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! 

Anca Jurma, despre înregistrările publicate de G4Media.ro: Am avut o discuție profesională cu o colegă, încercam să căutăm împreună căi de revitalizare a activității DNA/ Dezaprob modul în care colega mea a înțeles să își exprime o nemulțumire profesională

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Va multumesc pentru atentie!

  2. Ce „bataioasa”este! De atitudinea asta are nevoie hidra comunisto-kgbista ca sa distruga justitia! Daca nici cei din justitie nu se pot apara cu” armele” din dotare ,ce sa mai zicem noi?

    • Noi avem armele cele mai puternice dar SUNTEM PREA COMOZI SI PREA PUTUROSI!!!
      Sa faca altii..cat noi stam si comentam pe net.
      Asta e mentalitatea bolnava pe care si-au construit imperiul asta plin de mafioti. Din soferi direct la guvernul unei tari.
      Noapte buna, romani!

  3. M-am sacrificat 6 luni, cat vreti?!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    O viata am si-o gaura-n cur!

  4. Felicitări dragă g4media.ro. Ai făcut o treabă bună publicînd discuția – o discuție cu caracter privat, de altfel – dintre Doamna Jurma și Doamna Mirică.
    Să nu uiți, dragă g4media.ro, să te duci să-ți iei solda de la Dragnea și ai lui.

    • Absolut corect!

    • Daca este asa, atunci au si jurnalistii ce se dau independenti ,o parte de vina:nu aduci inca un cui in cosciugul DNA ,nu fara explicatii !

    • Da, g4media, Cezar are perfecta dreptate. Tu nu esti in stare sa discerni intre ceea ce trebuie facut public, si ceea ce nu. Mai ales ca din discutie se vede clar buna intentie a doamnei Jurma de a incerca sa gaseasca solutii ? Sau… poate chiar acest lucru te-a deranjat ? Du-te, si sa nu te mai intorci !

  5. ok, cu toții ne dorim o luptă reală împotriva corupției … dar fără abuzuri/ când procurorii DNA se înregistrează și apoi dau înregistrările în mass-media despre ce luptă anticorupție putem vb?!
    ce se întâmplă la DNA nu are nici o legătură cu ideea de justiție.
    practica doamnei procuror Mirică nu este ok / nici un om zdravăn la cap nu-și înregistrează șeful.
    se identifică problema și apoi se acționează conform legii.

    • Procuroarea Mirica si-a aratat caracterul infect, mai mult ca sigur intr-o tara normala ceea ce a facut se pedepseste penal, nu cred ca ai voie ca procuror sa inregistrezi discutiile cu colegii. Nu are ce cauta la DNA.
      Mai mult, ceea ce spunea Jurma era foarte corect.

      Normal ca a plecat, ce putea face inconjurata de zdrente tradatoare.

    • Nu ne-am lamurit pana acum ca hotii ce au pus mana pe putere cu o minoritate de voturi-doar 18% din electorat i-au votat!-si-au activat cozile de topor peste tot in justitie ?

    • @Lia,

      oamenii politici sunt votati de cetatenii cu drept de vot.
      ok, legile de modificare a Codului Penal sunt discutabile dar asta nu justifica abuzurile magistratilor.
      magistratii trebuie sa ancheteze fapte penale doar facand trimitere la cadrul legal.
      daca procurorii (Man, Negulescu, Onea, etc) au adoptat un comportament abuziv si represiv trebuie sa raspunda/ nu suntem in anii 50.
      drepturile omului sunt garantate in Constitutie/ drepturile omului nu se aplica selectiv, se aplica indiferent daca persoana vizata de o cercetare penala este simpatica sau nu.
      credeam ca am depasit epoca abuzurilor.
      din pacate, multi magistrati cred ca sunt deasupra legii.

  6. Cum se numeste fapta potrivit careia o institutie fundamentala a statului de drept, CCR, cu buna stiinta mentine printre membrii sai o persoana care a comis o incalcare de lege cum este cazul Liviei Stanciu?
    Tocmai institutia in cauza a constatat incalcarea legii privind constituirea completelor de 5 in anul 2014 cand aceasta s-a facut sub autoritatea Presedintelui ICCJ care era Livia Stanciu.
    Multumesc!

    • Cam la fel cum se numește activitatea unei instituții care funcționează ilegal pentru că unul dintre membrii ei și-a depășit durata mandatului – stabilită de aceeași instituție – dar refuză să se conformeze propriilor decizii „general valabile” și continuă să ia parte la ședințe și să semneze decizii deși e demult în ilegalitatea cea mai neagră. Il poți întreba pe nen-tu Petre Lăzăroiu despre asta.