G4Media.ro

Anchetă à la Parchetul General. După un an de ”investigații” în dosarul…

sursa foto: Facebook

Anchetă à la Parchetul General. După un an de ”investigații” în dosarul pestei porcine, procurorii sunt tot la faza in rem / Între timp, numărul focarelor a crescut vertiginos, iar despăgubirile au sărit de 54 de milioane de euro

Dosarul privind modul în care ANSVSA a gestionat răspândirea pestei porcine este tot în faza in rem de anchetă, după un an de ”investigații”, potrivit unui răspuns al Parchetului general la o solicitare de presă. Investigația in rem presupune faptul că anchetatorii au indicii că s-ar fi comis infracțiunile de neglijență în serviciu și răspândirea bolilor la animale și la plante, dar nu știu cine sunt autorii acestor fapte.

Anul trecut, pe 5 septembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a emis un comunicat de presă în care a cerut ”instituțiilor abilitate” verificarea ”modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane”.

Imediat, Parchetul general, condus atunci de Augustin Lazăr, a sărit și a anunțat într-un comunicat de presă că, încă din 3 septembrie, a început urmărirea penală in rem pentru răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu.

La un an de la debutul anchetei, ”investigația” Parchetului general este tot in rem, deși anul trecut existau informații pe surse că este vizat Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA, propulsat în funcție de Liviu Dragnea.

Focarele de pestă porcină cresc vertiginos. Numai în luna iulie 2019, numărul focarelor de pestă porcină s-a dublat. Dacă pe 10 iulie erau 192 de focare, pe 24 iulie erau înregistrate 416 de cazuri, județul cu cele mai multe gospodării afectate (169) fiind Teleorman.

Potrivit ANSVSA, pe 3 septembrie 2019, pesta porcină era prezentă în 316 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1108 de focare.

De la debutul epidemiei în 31 iulie 2017, în total, au fost omorâți aproape 450.000 de porci afectați de boală. Până la data de 3 septembrie 2019 au fost despăgubiți peste 9.600 de proprietari. Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la peste 258 milioane de lei, adică peste 54 de milioane de euro.

Izbucnirea în România a bolii extrem de contagioase este „un amestec nefericit de politică, dezorganizare și ineficiență”, declara în august Ioan Ladosi, președintele Asociației Române a Producătorilor de Porci, care reprezintă producătorii a peste 80% din efectivele de porcine din țară.

sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Cine cine anchetează?

    • diicot-piticot anchetează trei mistreți!
      Cu același „profesionalism” cu care îl anchetează și pe dincă!
      La final vor constata că mistreții au traficat porci, pe care i-au ars în butoiul magic care face oasele cenușă dar lasă argintul intact.
      Încă un caz rezolvat cu succes!

  2. Niste oameni normali si-ar fi asumat raspunderea si si-ar fi dat demisia de la ANSVSA.

    Dar ei sunt romani si raman in functie pana ii arunca partidul la gunoi.

    Natie de ticalosi.

    • Aici cred ca gresesti!
      Nu ajunge nimeni la gunoi, pentru ca partidul are grija de oamenii lui: ii muta la alte robinete!

  3. Nu v-ati saturat de atatea jocuri de glezne ale statului roman?!

    • Cam da. 🙁 Dar ce să facem… mergem înainte, că așa e la Mioritica. 🙂 Altfel, te suspectează aia de la #rezist că vrei „să ataci justiția și statul de drept”.

  4. Si daca s-ar reintroduce pedeapsa capitala i-am impusca noi sau am fi noi impuscati?

  5. Asta cu pesta porcina anchetata,e ca povestea cu rujeola care face victime,sigur nu poate fi stopata pt simplu motiv ca Romania creste,inca ,porcul in GP(gospodarie personala),sunt alte smecherii de anchetat ,dar cine s-o faca,spre exemplu adjudecarea contractului pt dezinfectantul folosit la combaterea bolii.

  6. Pai nu știm deja ca ue a anunțat ANSVSA din timp de riscul pestei porcine iar de acolo nu s-a făcut nimic pana Valentin Dragnea nu a scăpat de toti porcii din ferma lui?! Când erau întrebați de reporteri guvernanții noștri de informația venită de la ue iar ei cu nonșalantă negau pesta porcina, chiar nu își mai aduce nimeni aminte?! După ce a scăpat Valentin de porcii lui au declarat public pesta porcina. Chiar avem o tara întreabă amnezie totala când informația exista in toate website-urile?! Poate cei de la riseproject sunt cei mai in măsura sa investigheze.. Lazar nu mai e in fruntea parchetului așa X-a nu ma mira ca nu se investighează nimic.

  7. Poate ca CSM-ul se sezizeaza si in acest caz , pentru atingerea prestigiului justitiei prin intarzieri nejustificate in dosarul pestei porcine , care au drept consecinte , grave pierderi pentru economie.