G4Media.ro

Ancheta FBI privind presupuse legături între Rusia și campania lui Trump din…

Sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Ancheta FBI privind presupuse legături între Rusia și campania lui Trump din 2016, desființată într-un raport mult așteptat al consilierul special John Durham / CNN: Trump este ”exonerat” de orice răspundere

Un raport mult așteptat a desființat practic modul în care FBI a gestionat ancheta privind presupusele legături între Rusia și campania pentru prezidențiale a lui Donald Trump din 2016. Într-un raport de 306 pagini, consilierul special John Durham a declarat că ancheta agenției a fost lipsită de „rigoare analitică”, relatează BBC.

El a concluzionat că FBI nu a deținut dovezi de complicitate între campania lui Donald Trump și Rusia înainte de a lansa o anchetă.

FBI a declarat că a abordat problemele evidențiate în raport.

În raport, John Durham – care a fost numit de procurorul general de atunci, William Barr, în 2019 – a acuzat FBI că a acționat pe baza unor „informații brute, neanalizate și necoroborate”.

Jake Tapper, unul dintre principalii moderatori de la CNN, a declarat că raportul Durham, care a stabilit că ancheta Trump-Rusia nu ar fi trebuit să fie lansată niciodată, este „devastator pentru FBI”, recunoscând în același timp că rezultatele îl „disculpă” într-o anumită măsură pe fostul președinte.

Printre greșelile de investigație pe care le-a făcut se numără cazuri repetate de „prejudecată de confirmare”, în care a ignorat informații care subminează premisa inițială a investigației.

Raportul a remarcat diferențe semnificative în modul în care FBI a gestionat investigația față de Trump în comparație cu alte anchete potențial sensibile, cum ar fi cele care o implică pe rivala sa electorală din 2016, Hillary Clinton.

John Durham a remarcat că Hillary Clinton și alte persoane au primit „informări defensive” din partea FBI care îi vizau „pe cei care ar putea fi ținta unor activități nefaste din partea unor puteri străine”, în timp ce Trump nu a avut astfel de informări.

„Departamentul [de Justiție] și FBI nu și-au respectat misiunea importantă de fidelitate strictă față de lege”, a concluzionat raportul.

Într-o declarație, FBI a precizat că a „implementat deja zeci de acțiuni corective”.

„Dacă aceste reforme ar fi fost în vigoare în 2016, pașii greșiți identificați în raport ar fi putut fi preveniți”, a adăugat declarația.

Ancheta FBI privind presupusele legături dintre campania lui Trump și Rusia, care a fost efectuată de consilierul special Robert Mueller, a dus la zeci de acuzații penale împotriva personalului și asociaților campaniei Trump pentru infracțiuni, inclusiv piraterie informatică și infracțiuni financiare.

Cu toate acestea, ancheta nu a constatat o conspirație între campania lui Trump și Rusia pentru a influența alegerile.

Trump a afirmat, pe platforma sa de socializare Truth Social, că raportul Durham a arătat că „publicul american a fost înșelat”. El a citat concluzia raportului potrivit căreia nu au existat suficiente dovezi pentru a justifica o anchetă completă din partea FBI. Donald Trump susține de mult timp că membrii „Deep State” îl vizează în mod nedrept.

Anul trecut, Trump a declarat că, în opinia sa, raportul Durham va furniza dovezi ale unor activități „cu adevărat rele, malefice, ilegale și neconstituționale” și „va dezvălui corupția la un nivel nemaiîntâlnit până acum în țara noastră”.

Raportul Durham este departe de dezvăluirile de mare impact și de urmărirea penală pe care unii aliați ai lui Trump le sperau de la această anchetă.

Ancheta de patru ani a dus la trei urmăriri penale. Printre acestea se numără un avocat al FBI care a pledat vinovat pentru modificarea probelor în timp ce solicita permisiunea de a asculta un fost oficial al campaniei lui Trump.

Alte două persoane au fost achitate pentru acuzații de minciună la adresa FBI.

Fostul președinte a citat unele documente depuse în instanță de echipa Durham în cadrul unui proces pe care l-a intentat împotriva lui Hillary Clinton și a altor câtorva democrați și oficiali guvernamentali, susținând că aceștia ar fi complotat pentru a-i submina candidatura la alegerile prezidențiale din 2016, prin răspândirea unor zvonuri despre legăturile campaniei sale cu Rusia.

Un judecător a respins procesul ca fiind frivol în ianuarie și l-a obligat pe Trump să plătească aproape un milion de dolari în penalități.

Este puțin probabil ca Durham și ancheta sa să dispară de pe prima pagină a ziarelor naționale în viitorul imediat.

La scurt timp după aflarea veștii că raportul va fi făcut public, președintele Comisiei juridice a Camerei Reprezentanților, Jim Jordan, a anunțat că îl va chema pe fostul procuror american să depună mărturie în fața Congresului despre activitatea sa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este sarcina FBI să ancheteze corupția prezidențială din America. Acum, republicanii vor să desființeze FBI și DOJ, fiindcă partidul republican e o adunătură de infractori.

  2. Domnul Redactia, „confirmation bias” nu se traduce ca „prejudecata de confirmare”, ci „bias de confirmare”. Din Wikipedia: „Biasul de confirmare este tendința de a căuta, interpreta, favoriza și a-și reaminti informațiile într-un mod care să confirme credințele sau ipotezele cuiva, acordând în același timp o atenție disproporționat mai mică informațiilor care o contrazic.”

  3. alte procente, in plus, pentru revenirea lui trump…