Anchetă în Venezuela după ce peste 230 de persoane au murit în spitale din cauza unor pene de curent, în ultimii trei ani / Preşedintele Nicolas Maduro atribuie penele de curent, în general, actelor de sabotaj
Cel puţin 233 de persoane au murit între 2019 şi 2021 în spitalele din Venezuela din cauza unor pene de curent, a dezvăluit miercuri Ancheta Naţională asupra Spitalelor (EHN), validată de Academia naţională de medicină, precum şi de opoziţie, informează joi Agerpres, care preia AFP.
„În 2019, numărul total de decese atribuite penelor de curent în Venezuela era de 17 persoane, în 2020 acest număr a fost de 75, iar în 2021 s-au înregistrat 141” de asemenea decese, în total 233 în decursul perioadei menţionate, se arată în anchetă.
Medici de la principalele spitale din Venezuela au participat la ancheta ce a fost lansată în 2014 pentru a înţelege carenţele sistemului de sănătate publică, pradă penuriilor de medicamente, de hrană, de întreruperi în alimentarea cu apă şi curent.
Responsabilii anchetei, reuniţi în cadrul ONG-ului Medicos por la Salud (Medici pentru Sănătate) au început să înregistreze decesele care pot fi atribuite întreruperilor de curent după uriaşa pană de curent din 2019 ce a durat patru zile.
Unii „pacienţi au murit pentru că aveau nevoie de ventilaţie artificială sau trebuiau să fie operaţi de urgenţă şi nu puteau fi transferaţi în interiorul spitalului pentru că nu mai funcţiona ascensorul”, potrivit raportului.
Creşterea numărului de decese în 2021 ar putea fi legată de pandemia de COVID-19, potrivit studiului. „Pentru că este vorba de o boală cu afectare respiratorie, pacienţii cei mai gravi au avut nevoie de respiraţie artificială constantă timp de multe zile. Fluctuaţia de energie are în mod evident consecinţe în aceste cazuri”, explică ancheta.
Venezuela înregistrează de peste zece ani întreruperi de curent constante.
Preşedintele Nicolas Maduro (foto centru) le atribuie în general actelor de sabotaj, precum şi sancţiunilor internaţionale menite să-l înlăture de la putere.
Cu toate acestea, potrivit experţilor, criza energetică din spitale este rezultatul anilor de proastă gestionare şi de lipsă de investiţii.
Sursa foto: Facebok
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu