Anchetă penală în cazul celor trei tineri români prinși de viitură în Italia / Procuror: „Patrizia Cormos a sunat de patru ori la 112, ultima dată nu a primit niciun răspuns”
Cazul tragediei tinerilor români, dispăruți în râul Natisone, în apropiere de Udine, este anchetată pentru posibile omisiuni în sistemul de salvare din Premariacco, anunță Corriere della Sera.
”Am deschis o anchetă pentru omor din culpă in rem”, anunță procurorul de caz, Massimo Lia, în cadrul unei conferințe de presă privind cazul celor două fete care au murit în urma inundațiilor râului Natisone și al celui de-al treilea băiat, încă dispărut.
”Vom efectua toate investigațiile necesare”, a adăugat el, ”pentru a stabili dacă operațiunile de salvare au fost oportune. Cu toate acestea, aș dori să precizez că, în prezent, nu există elemente specifice care să ne determine să mergem în această direcție, dar verificările sunt într-o fază incipientă”.
Elicopterul folosit pentru salvări, semnele de interzicere a înotului, momentul dintre primul apel al Patrizei Cormos la 112 și sosirea efectivă a salvatorilor. Sunt multe întrebări și, prin urmare, multe noduri care trebuie dezlegate în legătură cu tragedia de vineri, 31 mai, când Cristian Molnar, Bianca Doroș și Patrizia Cormos au fost luați de viitură de inundațiile râului Natisone, scriu jurnaliștii italieni.
Toate aceste elemente sunt examinate de Procuratura din Udine, care, la cererea ministrului protecției civile Nello Musumeci, desfășoară investigații privind acțiunea echipelor de salvare. Marți după-amiază, a reieșit că Patrizia a strigat la telefon: „Veniți să ne salvați!” pe un ton emoționat, apoi, după ce și-a dat datele personale, le-a spus operatorilor: „sunați-o pe mama mea”.
Întorcând înapoi acele ceasului, totul se întâmplă într-o jumătate de oră, începând cu ora 13.25, un moment în care situația este încă aparent calmă.
La acea oră, de fapt, șoferul unui autobuz școlar trece pe podul Romano și îi vede pe Bianca, Patrizia și Cristian în mica plajă încă uscată complet. În patru minute, ziua lejeră a celor trei băieți se transformă într-un coșmar.
”Patrizia a dat patru apeluri la numărul unic de urgență 112”, dezvăluie procurorul Massimo Lia, ”ultimul rămas fără răspuns. Primul apel a fost la ora 13.29, celelalte în minutele imediat următoare”.
În convorbirile telefonice, Patrizia își dă numele și adresa, cerând operatorilor ajutor și să o anunțe pe mama sa. Solicitarea este transmisă ca asistență tehnică urgentă pompierilor, care ajung la fața locului în câteva minute cu propriile mijloace și trimit elicopterul lor de la aeroportul Marco Polo din Veneția.
Între timp, la ora 13.35, șoferul autobuzului școlar traversează din nou podul și observă că copiii au probleme. El alertează apoi carabinierii din Premariacco, care, la rândul lor, alertează pompierii.
Primul apel pentru asistență medicală este însă activat la ora 13.47 de către un cetățean care i-a văzut pe cei trei băieți în pericol. Pompierii se află deja la fața locului. În timp ce timpul trece, Cristian Molnar se scufundă în apă și încearcă să înoate până la doi voluntari și un pompier. Curentul îl trage însă în larg și se întoarce pe insuliță, la Bianca și Patrizia. În timp ce așteaptă sosirea elicopterului, pompierii încearcă să le arunce frânghii celor trei tineri în speranța că vor reuși să-l prindă.
Când această încercare eșuează, băieții încearcă să reziste, unindu-se compact într-o îmbrățișare care se topește violent la ora 13.58, când potopul râului Natisone mătură pietrișul insulei. În acel moment, Cristian, Patrizia și Bianca alunecă și se despart pentru totdeauna, purtați de curent cu toată viteza.
Un pompier disperat se aruncă în apă în încercarea de a-i recupera, riscându-și propria viață, dar din păcate nu reușește să prindă pe nimeni. Când echipa de salvare cu elicopterul cu asistenți medicali și tehnicieni ajunge în sfârșit la fața locului, la ora 14. 00, este prea târziu.
”Ceea ce mă doare cel mai tare este că toată lumea a făcut fotografii și înregistrări video și nimeni nu le-a salvat”, spune mama Patriziei Cormos. ”Nimeni. Poate că ar fi putut să le salveze. Nu era important să se facă filmări”.
Au existat mai mulți martori care au vorbit cu primarul între vineri și sâmbătă și care au văzut întreaga scenă.
”Serviciile de salvare au fost chemate cât mai repede posibil”, spune Michele de Sabata, primarul din Premariacco. ”Cei care se aflau pe pod au trăit un moment dramatic și s-au simțit neajutorați și incapabili să intervină. De ce salvarea tehnică nu s-a transformat imediat în ajutor medical va fi clarificat de procuratura din Udine, care încearcă să recupereze și să reasambleze toate piesele”, spune el.
Camera funerară pentru Bianca Doroș și Patrizia Cormos s-a deschis marți, 4 iunie, la Casa funerară Mansutti din cimitirul urban San Vito din Udine. Trupurile lor au fost recuperate pe 2 iunie. La camera funerară au participat rudele celor două tinere, ambele de origine română, care au fost întâmpinate de prefectul și chestorul din Udine și de comandanții provinciali ai carabinierilor și ai Guardia di Finanza.
Cele două fete au fost îmbrăcate ca mirese, conform unei tradiții românești.
Numeroși cetățeni au vizitat deja camera funerară unde tinerele vor rămâne până mâine, la ora 16.00, când va fi celebrat un moment de reculegere de către doi preoți, unul ortodox și unul catolic. Primarul orașului Udine, Alberto Felice De Toni, este așteptat să sosească în cursul dimineții pentru a transmite un mesaj familiilor și comunității.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii