G4Media.ro

ANCOM: Am primit miercuri seara două sesizări privind conturile de social media…

Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

ANCOM: Am primit miercuri seara două sesizări privind conturile de social media ale unor candidaţi la prezidenţiale / Am solicitat platformelor sociale vizate tratarea cu maximă prioritate a sesizărilor AEP / Platformele online, singurele responsabile pentru analizarea acestora

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă că ANCOM a primit, miercuri seară, de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, două sesizări înregistrate pe parcursul zilei pe platforma proprie, care semnalau diverse aspecte cu privire la conturile de social media ale unora dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale. ANCOM precizează că a solicitat platformelor sociale să trateze cu maximă prioritate sesizările transmise de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în legătură cu acuzaţiile că în campania prezidenţială ar fi folosite reţele de troli şi a precizat că platformele online sunt exclusiv responsabile pentru analizarea sesizărilor şi pentru a determina veridicitatea acestora, transmite News.ro.

ANCOM a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că a primit, miercuri seara, de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării două sesizări înregistrate pe parcursul zilei pe platforma proprie, care semnalau diverse aspecte cu privire la conturile de social media ale unora dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale.

”În acest context, având în vedere rolul ANCOM de coordonator naţional al serviciilor digitale, precum şi afirmaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la eventuale acţiuni ce afectează integritatea alegerilor, ANCOM a tratat cu maximă celeritate sesizările primite şi a luat legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), autoritatea responsabilă de buna desfăşurare a procesului electoral. AEP, care a primit, de asemenea, sesizările, le-a înaintat către platformele sociale vizate spre verificare. Totodată, ANCOM a solicitat platformelor sociale vizate tratarea cu maximă prioritate a sesizărilor transmise de către AEP şi va informa Comisia Europeană cu privire la sesizările primite în contextul procesului electoral. Platformele online sunt exclusiv responsabile pentru analizarea sesizărilor şi determinarea veridicităţii acestora”, au transmis reprezentanţii ANCOM.

Aceştia au adăugat că ANCOM supraveghează furnizorii de servicii intermediare, iar acestea sunt anumite servicii ale societăţii informaţionale, prestate în mod normal în schimbul unei remuneraţii, la distanţă, prin mijloace electronice şi la solicitarea individuală a beneficiarului serviciului, cum ar fi serviciile de simplă transmitere, stocare în cache sau găzduire.

ANCOM a mai precizat că ”pentru destinatarii serviciilor intermediare din România care consideră că furnizorii acestor servicii nu respectă obligaţiile prevăzute de Regulamentul privind serviciile digitale, există posibilitatea depunerii unei plângeri la ANCOM, fie în nume propriu, fie printr-un reprezentant”.

De asemenea, plângerea poate fi depusă şi de către un organism, organizaţie sau asociaţie mandatată să reprezinte destinatarul în vederea exercitării drepturilor acestuia.

“ANCOM nu poate să se pronunţe asupra legalităţii sau ilegalităţii unui conţinut publicat ce nu intră în sfera sa de competenţă. Autorităţile sau instituţiile publice care au atribuţii cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate, denumite autorităţi relevante, au posibilitatea de a emite ordine împotriva conţinutului ilegal sau ordine de furnizare informaţii, în acord cu art. 9 şi 10 din Regulamentul privind servicii digitale.  Ordinele pot fi emise şi de către autorităţile judiciare în cadrul acţiunilor, activităţilor ori procedurilor desfăşurate de acestea potrivit competenţelor legale conferite”, se mai arată în comunicatul de presă.

Astfel, reprezentanţii ANCOM afirmă că autorităţile care au competenţe în mediul offline într-un anumit domeniu au aceleaşi competenţe şi în mediul online, explicând că autorităţile pot lua măsuri împotriva conţinutului ilegal în mediul online în funcţie de domeniul pe care îl gestionează.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, în scandalul acuzaţiilor folosirii unor reţele de troli în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, că AEP a solicitat, joi, principalelor platforme de social media – TikTok, Facebook şi Instagram – să verifice dacă există fluxuri semnificative de comunicaţii, iar în cazul în care au identificat aşa ceva, să ia măsurile corespunzătoare şi să informeze şi Autoritatea Electorală Permanentă în acest sens. ”Eu pot să vă spun că dacă vom descoperi astfel de situaţii, vom vedea sursele de finanţare şi modul în care au fost plătite aceste activităţi pentru că nimeni nu face ceva gratis în această privinţă şi avem posibilitatea să confiscăm sumele astfel cheltuite, să aplicăm sancţiuni contravenţionale şi dacă considerăm că s-a săvârşit o faptă penală avem obligaţia să sesizăm autorităţile competente”, a declarat Greblă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ca orice organ de stat, sunt foarte grijulii sa mentioneze in declaratie ca ei nu sunt responsabili pentru nimic…