Andras Istvan Demeter, numit secretar de stat la Ministerul Culturii, deși a avut prin sentință definitivă interdicție de a ocupa trei ani o funcție publică. El a refuzat să demisioneze din funcții după sentința definitivă dnin 2017
Premierul Florin Cîțu l-a numit secretar de stat în Ministerul Culturii pe Andras Istvan Demeter în locul lui Cosmin Marcovici, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial din 5 martie.
Propus în funcție de UDMR, Andras Istvan Demeter a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentință definitivă încă din noiembrie 2017 pentru încălcarea legii conflictului de interese. El a avut interdicția de a ocupa trei ani o funcție publică, în urma deciziei Curții Supreme, interdicție ce a expirat în noiembrie 2020.
Andras Istvan Demeter a fost protagonistul unei controverse majore: el a continuat să ocupe pozițiile de membru în Consiliu de Administrație al Radioului Public, dar și coordonator cu atribuții de director al Casei de Producție a TVR, în ciuda condamnării primite de la Înalta Curte.
Agenția Națională de Integritate a cerut în decembrie 2017 printr-o adresă adresată președinților celor două camere ale Parlamentului să demareze procedurile de destituire din funcție, având în vedere că sancțiunea legală era interdicția timp de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani. Cu toate acestea, el a rămas în funcții până în 2021.
Andras Istvan Demeter a atacat decizia Înaltei Curți prin calea extraordinară de atac a revizuirii, însă în noiembrie 2018 Înalta Curte a respins cererea de revizuire. Faptul că Demeter a recurs la o cale extraordinară de atac nu înseamnă însă că decizia definitivă pronunțată de Înalta Curte încă din noiembrie 2017 nu trebuie pusă în aplicare, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.
Întrebat de ce nu respectă o decizie definitivă pronunțată de Înalta Curte și de ce nu demisionează din funcții, Andras Istvan Demeter a răspuns: ”Nu iau în calcul pentru că în continuare susțin că nu este și nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface. În momentul în care Parlamentul va avea conjunctura, timpul necesar de a se apleca asupra acestor probleme mă voi conforma decizie Parlamentului. Ca și convingere personală, nu vreau să recurg la acest gest individual pentru că nu recunosc corectitudinea tratamentului în cadrul procesului.”
Agenția Națională de Integritate l-a acuzat pe Andras Istvan Demeter că, în septembrie 2011, pe vremea când ocupa funcția de director general al Radioului Public, a semnat un ordin prin care s-a numit singur în funcția de coordonator într-un proiect POSDRU cu fonduri europene, obținând în urma activităților desfășurate un venit brut în valoare de 190.000 de lei. Potrivit ANI, Demeter a emis un act administrativ în exercitarea funcției publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, încălcând astfel legea conflictului de interese. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Demeter definitiv prin decizia 3456 din data de 8 noiembrie 2017.
Potrivit ultimei declarații de avere din 2018 afișate pe site-ul TVR, Demeter a raportat pentru anul anterior venituri de peste 30.000 de RON încasate de la Societatea Română de Radiodifuziune, unde este membru în CA, și de aproape 100.000 de RON de la TVR, unde este director al Casei de Producție.
Fost director al Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, actorul Andras Istvan Demeter, a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în noiembrie 2016 în dosarul devalizării bugetului Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese. Nu este clar dacă acest dosar s-a finalizat cu trimiterea în judecată sau a fost închis. (Sursa foto: aarc.ro)
- Citește investigația G4Media.ro din martie 2019: Are de peste un an, prin decizie definitivă, interdicție de a ocupa trei ani o funcție publică, dar este în continuare director în TVR și membru în CA la Radioul Public/ Demeter: Nu demisionez, nu recunosc corectitudinea tratamentului în cadrul procesului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii