Andreea Cosma, condamnată la 4 ani de închisoare cu executare în primă instanță/ Cine este judecătorul care a făcut opinie separată
Andreea Cosma, deputat PSD și fiica fostului baron Mircea Cosma, a fost condamnată marți la 4 ani de închisoare cu executare în primă instanță într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Decizia de la Înalta Curte de Casație și Justiție poate fi atacată cu recurs.
Cosma a fost condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu.
Magistraţii Instanţei Supreme Horia Şelaru şi Francesca Vasile au decis condamnarea deputatei PSD Andreea Cosma la 4 ani de detenţie cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ciuperceasca, instrumentat de DNA Ploieşti. Judecătorul Daniel Grădinaru a făcut opinie separată în sensul achitării.
Judecătorii Horia Şelaru şi Francesca Vasile au decis condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare şi a fostului deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, tot pentru abuz în serviciu. Judecătorul Daniel Grădinaru a făcut, de asemenea, opinie separată în sensul achitării.
Un alt inculpat, fostul director al parcului industrial Plopeni, Dănuţ Marcel Cornea, a primit 4 ani cu executare. Judecătorul Grădinaru a vrut să îl condamne doar pe acesta, la 3 ani de detenţie efectivă. Judecătorul Grădinaru este considerat omul Liei Savonea, membru CSM, apropiată de PSD. Vezi aici mai multe.
Judecătorii majoritari au obligat inculpaţii la plata, în solidar, către partea civilă, Parc industrial Plopeni, a prejudiciului de aproape 11 milioane de lei.
„Reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru inculpata Cosma Andreea”, se arată în decizia ICCJ.
Despre ce este vorba în dosar. Potrivit DNA, „cazarma 1375 Ciuperceasca” din Prahova era, la data faptelor, în urmă cu 10-11 ani, parte a parcului industrial Plopeni, „agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova”. În 2007, conform măsurătorilor cadastrale, o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp – teren fără construcţii – pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.
În 2008, fostul director al parcului industrial Plopeni, Dănuţ Marcel Cornea, ar fi înstrăinat activele Ciuperceasca „prin negociere, încălcându-şi atribuţiile ce-i reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din „Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale”, se arată într-un comunicat DNA din 30 decembrie 2015.
Directorul Cornea ar fi fost determinat de Florin Anghel, la acea dată preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, care „cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuţ Marcel era împuternicit să vândă integral activul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale”.
„Pentru comiterea infracţiunii inculpaţii Anghel Florin Serghei şi Cornea Dănuţ Marcel au fost ajutaţi de inculpata Cosma Andreea, notar public, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A. a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca”, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare „Valori de piaţă-etalon minim informativ” practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”, se arată în comunicatul DNA.
Sentinţa de azi nu este definitivă. Dosarul merge în apel la Completul de 5 judecători al ICCJ.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii