G4Media.ro

Andreea Cosma, primele declarații după ce a fost pusă sub acuzare în…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Andreea Cosma, primele declarații după ce a fost pusă sub acuzare în dosarul Nordis: La mine au fost semnate doar 59 din cele peste 2000 de promisiuni de vânzare / În biroul meu nu s-a dublat nicio promisiune, de vânzări nici nu se pune problema

Andreea Cosma, unul dintre notarii care au girat tranzacțiile imobiliare ale Nordis, a declarat luni seară, la Antena 3, că în biroul său au fost semnate doar 59 din cele peste 2000 de promisiuni de vânzare-cumpărare și că în biroul său notarial nu a fost dublată nicio promisiune și ”nici nu se pune problema” de dublarea vreunei vânzări:

  • ”În legătură cu promisiunile de vânzare le-am pus la dispoziție un tabel (…) 59 din cele peste 2000 de promisiuni (au fost semnate 59 de promisiuni de vânzare în cabinetul ei notarial, n.red.). Le-am pus la dispoziție și numărul de contracte de vânzare, de circa 200. În cadrul biroului meu nu s-a dublat nicio promisiune, de vânzări nici nu se pune problema, pentru că poate fi atribuită unei singure persoane”, a declarat Andreea Cosma.

Fiica lui Mircea Cosma, fostul președinte PSD al Consiliului Județean Prahova, a fost audiată luni de procurorii DIICOT în dosarul Nordis și a fost pusă sub acuzare, la fel ca celălalt notar din dosar, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.

  • În dosarul Nordis, procurorii DIICOT acuză constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi delapidat aproape 200 de milioane de euro din banii clienților. Alte acuzații sunt de spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor. Citește detalii aici. 

G4Media a arătat cum rolul notarilor Ioana Băsescu și Andreea Cosma era să apere interesul clienților și să vegheze la corecta desfășurare a tranzacțiilor imobiliare desfășurate între Nordis și cumpărători.

Conform Camerei Notarilor Publici București (CNPB), rolul notarilor este să ceară și să acorde lămuriri părţilor asupra conţinutului actelor, astfel încât să se asigure că părțile au înţeles sensul şi le-au acceptat efectele, în scopul prevenirii litigiilor.

Un notar public poate să refuze să îndeplinească orice procedură dacă un înscris are un conținut care contravine legii sau bunelor moravuri. Între atribuțiile notarilor se numără și autentificarea înscrisurilor.

Astfel, anumite acte sunt considerate valabile doar dacă sunt încheiate în formă autentificată de notarul public. Între aceste acte, valabile doar dacă sunt autentificate de un notar, tocmai pentru protecția interesului public, se numără și tranzacțiile imobiliare, după cum urmează: vânzarea, schimbul, întreținerea, partajul și ipotecile care au ca obiect imobile, donaţia mobiliară sau imobiliară, convențiile matrimoniale, declaraţia de renunţare la succesiune, declaraţia de renunţare la un drept, arată CNPB. care au ca obiect imobile, donaţia mobiliară sau imobiliară, convențiile matrimoniale, declaraţia de renunţare la succesiune, declaraţia de renunţare la un drept, arată CNPB.

Andreea Cosma este fiica fostului președinte PSD de Consiliu Județean Prahova, Mircea Cosma, și a fost condamnată în primă instanță la 4 ani cu executare în Dosarul ”Ciuperceasca”, în care a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu în calitate de notar public. Cosma a fost apoi achitată, iar în cele din urmă, în 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia Curţii de Apel Ploieşti prin care fosta deputată scăpa de pedeapsă și a cerut rejudecarea dosarului de la zero. Citește detalii aici. 

Ioana Băsescu este fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu și a fost condamnată în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei electorale prezidențiale din 2009. Ulterior, Ioana Băsescu și Elena Udrea (care fusese condamnată la 8 ani în acest dosar) au scăpat de acuzații prin încetarea procesului penal în baza deciziei CCR privind prescripția. Procurorii spuneau în rechizitoriu că, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. nu asta tipa la OUG13 ca vrea justitie corecta, sa nu ii fie frica de justitie … ca si vicol … si ca USR e cel mai rau ca vor sa trimita valorile la puscarie?

    • Ea este. Plus tatăl și cu fratele au atât de multe dosare și functii încât ma tem ca o sa fie imposibil pt ea sa se ridice la nivelul familiei.

  2. Stau si ma intreb, este cercetata pentru „complicitate la abuz în serviciu în calitate de notar public”, cum isi mai exercita functia de notar in conditiile astea? E posibil in Romania asa ceva?

    • Toți bugetarii sunt acoperiți cu legi și acte, asta este primul lucru pe care îl fac când ajung în funcție. Ei dau legi prin care își protejează posturile.

  3. Felicitări fotografului! Oare de doar aceste înrădăcinări politice ajung notari și fac abuzuri cu firme care au tot legături și susținere politică?

  4. Toți hotii se declară nevinovați.
    O să iasă toți cu prescripțiile si ju se va recupera nici un prejudiciu

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.