Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, afirmă că educaţia în domeniul sănătăţii, reproducerii şi sexualităţii ar trebui introdusă în programa şcolară
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a afirmat că educaţia în domeniul sănătăţii ar trebui introdusă în programa şcolară, relatează Agerpres.
„Ce se poate face? În primul rând, este o revizuire şi adaptare a cadrului legal privind politicile de sănătate a reproducerii. De asemenea, e foarte important, ţinând cont că vorbim despre tineri, să implicăm tinerii, pentru că ei sunt cei care vor veni cu informaţiile de care ei au nevoie (…). Ce am putea face, nu e greu, e iarăşi o muncă de echipă, dar cred că aşa am putea să avem succes şi anume introducerea în programa şcolară a educaţiei în domeniul sănătăţii, reproducerii şi sexualităţii ca materie obligatorie”, a spus Andreea Moldovan, la dezbaterea online „România are cele mai multe naşteri din Europa la mame având vârsta sub 15 ani: ce trebuie făcut?”, organizată, marţi, de Salvaţi Copiii.
În opinia sa, trebuie evaluaţi factorii care duc la apariţia sarcinii la adolescente.
„E important să evaluăm factorii culturali şi motivaţionali care contribuie la apariţia sarcinii la adolescente şi la minorele sub 15 ani. Ştiind care este problema, putem crea nişte intervenţii ţintite pe probleme. (…) E important să reorganizăm serviciile de planificare familială cu iniţierea unor servicii prietenoase pentru adolescenţi şi tineri. Dacă o tânără dintr-o comunitate rurală merge la medicul de familie să prezinte o problemă de planificare, contracepţie, discuţii pe tema sexualităţii, există întotdeauna riscul stigmtizării acelei fete care merge la medicul de familie printr-o lipsă de confidenţialitate”, a afirmat Andreea Moldovan.
Potrivit acesteia, alte aspecte importante ţin de responsabilizarea intervenţiei factorilor cu atribuţii în domeniu pentru identificarea şi sancţionarea abuzului sexual asupra minorilor, suport psihologic pentru minorii din familii dezorganizate şi implementarea unor politici de prevenire a abandonului şcolar.
„Ţinând cont de acest număr ridicat de sarcini la adolescente, vedem şi un număr crescut de naşteri premature, pentru că e o consecinţă a imaturităţii mamei. De asemenea, e o frecvenţă foarte mare a comorbidităţilor şi a complicaţiilor sarcinii, cum ar fi anemia sau hipertensiunea arterială”, a menţionat Andreea Moldovan, care a făcut referire şi la rata mare de abandon a acestor copii în maternităţi.
Citește și
Foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii