G4Media.ro

Andrei Pleşu a primit Premiul Naţional al Uniunii Scriitorilor din România pentru…

Sursa foto: Dilema veche

Andrei Pleşu a primit Premiul Naţional al Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2018

Filozoful şi scriitorul Andrei Pleşu a primit luni, în cadrul unei gale care s-a desfăşurat la Teatrul Naţional din Capitală, Premiul Naţional al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru anul 2018, relatează Agerpres.

„Este o bucurie şi o onoare să decernez acest premiu al Uniunii Scriitorilor. Este vorba despre marele premiu. Important este că se decernează aceste premii. (…) Este foarte bine că această activitate se desfăşoară an de an. (…) Îl felicit pe domnul Pleşu pentru întreaga activitatea, pentru tot ceea ce a dat naţiunii române şi pentru ce a făcut pentru această ţară. Sincere felicitări”, a spus ministrul Culturii, Daniel Breaz, cel care i-a înmânat premiul scriitorului Andrei Pleşu.

Andrei Pleşu a spus că este „foarte mişcat” să fie în poziţia aceluia care capătă o asemenea înaltă distincţie.

„Sunt puţin mirat fiindcă niciodată nu m-am identificat foarte precis cu profesiunea de scriitor, pentru că pur şi simplu este o profesiune cu contur difuz”, a spus Pleşu.

Premiul Cartea de debut le-a fost înmânat scriitoarei Irina Roxana Georgescu, pentru „Noţiuni elementare”; Editura Cartea Românească, lui Mirel Taloş, „Colecţionarul de nuduri”, Editura Rao şi André Ferenc, „Szotag adó”, Editura Jelenkor (Propunerea Comisiei pentru minorităţi); Premiul „Mircea Ciobanu” lui Constantin Mateescu şi Andrei Novac; Premiul Cartea de traduceri i-a revenit lui George Volceanov, cu opera „W. Shakespeare – Regele Lear”, Editura Tracus Arte; Premiul Cartea pentru copii şi tineret Adinei Rosetti, pentru „Povestea kendamei pierdute”, Editura Arthur; Premiul Cartea de teatru lui Radu F. Alexandru, pentru „Ultima dorinţă”, Editura Polirom.

Premiul Cartea de critică, eseu şi istorie literară a fost înmânat lui Horia Roman Patapievici, pentru opera „Două eseuri despre paradis şi o încheiere”, Editura Humanitas, iar Premiul special i-a revenit lui Vintilă Mihăilescu, cu opera „Etnogeneză şi ţuică”, Editura Polirom şi lui Ioan T. Morar, cu „Şapte ani în Provence”, Editura Polirom.

Totodată, Premiul Cartea de poezie a fost obţinut de Ovidiu Genaru, cu opera „La opt, gaura cheii şi alte patimi”, Editura Junimea, iar Premiul Cartea de proză Gabrielei Adameşteanu, cu „Fontana di Trevi”, Editura Polirom.

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018 (întrunit luni, 13 mai 2019) a fost alcătuit din: Dan Cristea (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu şi Răzvan Voncu (membri).

Sursa foto: Dilema veche

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bravo lui, dar cultura romana e moarta de mult! De cand a cazut comunismul nu a mai iesit o figura intelectuala publica cat de cat, aproape ca in politica, cei din 1989 sunt tot aici! Asta se cheama stagnare! Ba mai mult, in timp ce altii isi recitesc clasicii, trecutul valorile si il reinventeaza si imbogatesc la noi poti numara pe un deget cazurile in aproape toate domeniile si circulatia e restransa, ne multumim cu slujbe de pomenire. Nici nu mai conteaza ca un comentator public cu inclinatii filozofice si formatie de istoria artei nu poate fi consacrat de o asociatie a istoriei artei ci doar de uniunea scriitorilor desi in sensul stramt al cuvantului nu Plesu, de pilda, nu e un scriitor de proza sau poezie si nici eseist literar. Asa e Romania cultura mica desi pe hartie e plin de universitati, specializari, oameni cu diplome si doftori de drumul mare….Editurile publica mult, dar mai ales traduceri, si ele inca nediversificate pentru aria de studii si specializari contemporate si in genere autori vechi acum, apoi multe carti de raftul doi (pamflete, carti de popularizare etc) si putine carti consistente in varii domenii si la zi cu cercetarile academice, unde mai pui ca multe carti ies cu defecte si nici macar nu sunt corectate sau recitite (de pilda aproape toate cartilr de la Editura Institutul European sunt pline de litere lipsa, fraze rupte etc, parca isi publica singur studentul referatul in sesiune acolo, si nu e singurul caz, uneori e pacat de putinele carti bune care apar asa).

  2. @cititor : si la Polirom, Rao si altii probabil te mai trezesti cu carti defecte aruncate pe piata