G4Media.ro

Andrej Babis, premierul Cehiei, critică planul de relansare economică propus de Comisia…

sursa foto: Facebook/ Andrej Babis

Andrej Babis, premierul Cehiei, critică planul de relansare economică propus de Comisia Europeană pentru că ar favoriza țările cu datorii excesive: E croit pe măsura ţărilor care nu au fost suficient de responsabile

Premierul ceh Andrej Babis a criticat miercuri planul de relansare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, el estimând că acesta favorizează ţările care au tendinţa să acumuleze datorii excesive, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

”Criteriile acestui fond de relansare sunt croite pe măsura ţărilor care nu au fost suficient de responsabile pe planul datoriei, al disciplinei bugetare sau şomajului”, a spus Babis în faţa presei după o discuţie cu omologul său slovac Igor Matovic.

Într-un articol publicat în aceeaşi zi în cotidianul DNES, Babis a criticat criteriile de finanţare ale acestui fond şi a apreciat că el nu ar trebui să modifice parametrii bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Liderii statelor grupului de la Vişegrad (Republica Cehă, Polonia, Slovacia şi Ungaria) vor aborda acest plan la summitul lor ce va avea loc pe 11 iunie în oraşul ceh Lednice. Premierul slovac Igor Matovic a spus miercuri că se aşteaptă ca acest summit să cristalizeze o poziţie comună a ţărilor grupului de la Vişegrad cu privire la planul european ce va fi discutat apoi la summitul european din 18-19 iunie.

Planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE (pentru care Comisia Europeană prognozează pentru anul în curs o recesiune istorică, cu o scădere a PIB-ului comunitar de 7,4%) include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, fonduri pe care Comisia Europeană doreşte să le atragă de pe pieţele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia şi Spania, ţări afectate semnificativ de pandemia COVID-19.

Executivul comunitar a atenţionat că accesarea fondurilor prevăzute în acest plan pe termen lung va fi condiţionată de reforme economice în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea. Nu este clar din ce surse va rambursa Comisia Europeană sumele atrase de pe pieţele financiare, fiind evocate posibile noi taxe, inclusiv taxarea companiilor care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro.

Propunerea avansată de Comisia Europeană va fi urmată de negocieri intense între statele membre, iar forma finală a planului va avea nevoie de aprobarea tuturor statelor membre. Liderii europeni sunt divizaţi atât în privinţa sumelor alocate acestui plan cât şi asupra formei sale, un grup de patru ţări (Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia) dorind să fie privilegiate mai degrabă împrumuturile în faţa subvenţiilor.

În discuţie este nu doar fondul de 750 de miliarde de euro, ci şi bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, pentru care Comisia Europeană a propus 1.100 de miliarde de euro. Negocierile asupra acestui buget sunt în impas de anul trecut, înaintea declanşării crizei coronavirusului, state şi grupuri de state având viziuni diferite asupra priorităţilor şi nivelului contribuţiilor în acest buget care s-a restrâns în urma Brexitului.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat miercuri că nu se aşteaptă ca summitul din 18-19 iunie – care din cauza pandemiei se va desfăşura prin videoconferinţă – să se încheie printr-un acord şi că va fi nevoie de cel puţin încă un summit.

sursa foto: Facebook/ Andrej Babis

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Pe cioflingarii aia de la Visegrad nu-i mai satura decat pamantul, ala cu flori de plastic deasupra.

    Cehia a cotizat in 2018 – 5 miliarde si a beneficiat de 27 miliarde – de 5,5 ori mai mult .
    Ungaria cotizat in 2018 – 1,5 miliarde si a beneficiat de 18 miliarde – de 12 ori mai mult.
    Polonia cotizat in 2018 – 5 miliarde si a beneficiat de 43 miliarde – de 8 ori mai mult.
    Slovacia cotizat 2018 – 1 miliard si a beneficiat de 13 miliarde – de 13 ori mai mult.
    ————————————————
    Tarile cu contributii mari de zeci de miliarde nu scot decat de 5-6 ori mai mult decat baga (Germania, Franta, Italia, Spania)

    Dar coruptii de la Visegrad vor bani cu nemiluita pt ca jumate oricum ii vireaza la Kremlin, pt ca si Putin a cam inchis robinetul si nu-si mai prea face pomeni cu toti tampitii.
    Cu cat sunt mai corupti, cu atat sunt mai tupeisti si mai lacomi!

  2. omul a fost destul de ponderat in afirmatii.
    planul propus de doamna v d leyen este aproape la fel de rau precum vechile planuri cincinale din epoca comunista.
    sa nu ne imbatam cu apa rece: banii aia, 750 de miliarde sau cati ni se spune, de fapt nu exista si nimeni nu spune exact de unde ar putea veni. cel mai probabil se vor colecta prin noi taxe pe care pana la urma tot consumatorul final le va suporta. sau nu ii mai aduce aminte nimeni de „ordonanta lacomiei”?
    in fine, ceea ce mai spune acolo premierul ceh e ca acest plan nu face altceva decat sa incurajeze comportamentul economic riscant, gen PIIGS. adica greierele nu numai ca a fost iertat dar acum este dat de exemplu.

    • Babis sigur nu e politruc si nici birocrat.
      Sa ai valoare neta de cam 4 ori cat are Tiriac nu e de ici colo.
      Avere facuta nu din imobiliare ci productie – locuri de munca – agricultura, procesarea mancarii, domeniul chimicalelor, pe o piata foarte competitiva. Are si investitii in media.
      Nu cred ca vorbeste sa se afle in treaba.

      Babiš gradually developed Agrofert into one of the largest companies in the country,[21] starting as a wholesale and trading firm, but later acquiring various agricultural, food processing, and chemical companies. In 2011 Agrofert Holding consisted of more than 230 companies,[24] mainly in the Czech Republic, Slovakia, and (Germany). It is the fourth largest company in the Czech Republic by revenue, exceeding CZK 117 billion.

    • Pe aici comenteaza doar trolli? :))