Andropauza, menopauza la bărbați, un fenomen comun, dar puțin cunoscut
La început, transpirații nocturne. Apoi o mică depresie, o pierdere totală a libidoului și probleme erectile. La fel ca Rémy Burkel, mulți bărbați se confruntă, după vârsta de 60 de ani, cu un fenomen cunoscut sub numele de „andropauză”, un fenomen comun, dar puțin cunoscut, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
„Când aveam 55 de ani, am început să am bufeuri noaptea. Soția mea, care era în plină menopauză, se confrunta exact cu același lucru”, spune acest regizor, acum în vârstă de 62 de ani.
Când s-a simțit apoi obosit, deprimat și, mai ales, complet lipsit de dorință sexuală, anxietatea a crescut. „Dar, la fel ca mulți bărbați, faptul că nu mi se mai întărea m-a făcut să realizez că exista o problemă”.
Așa că a făcut câteva cercetări, a descoperit termenul „andropauză” și și-a consultat medicul de familie, care i-a prescris niște pastile pentru ca lucrurile „să meargă din nou ca la 40 de ani”.
Intrigat de acest fenomen, Rémy Burkel a început să realizeze un documentar („Andropause, la grande débandade?”, care va fi difuzat în curând pe France TV). El a descoperit că mulți bărbați, afectați de aceleași simptome, preferau să păstreze tăcerea. „Am avut sentimentul că exista un fel de rușine”, spune el pentru AFP.
„Vorbim în mod obișnuit de andropauză pentru a face o paralelă cu menopauza, dar nu este vorba de același tablou clinic”, explică doctorul Pierre Desvaux, androlog și șef al învățământului de sexologie la Universitatea Paris Centre.
Îmbătrânirea
În timp ce menopauza se caracterizează, la femei, în jurul vârstei de 50 de ani, prin încetarea producției de hormoni ovarieni (estrogen și progesteron), bărbații se confruntă cu o scădere treptată a testosteronului. Dar, chiar și cu această reducere, funcțiile reproductive rămân.
„Mai degrabă decât de andropauză, ar fi mai corect să vorbim despre o reducere a androgenilor legați de vârstă sau despre o deficiență de testosteron”, subliniază Dr. Desvaux.
„Se consideră că, după vârsta de 60 de ani, aproximativ 20% dintre bărbați duc lipsă de testosteron, dar producția nu se oprește niciodată complet, cu excepția cazului în care a avut loc o castrare chimică în cazul unui cancer de prostată, de exemplu”, continuă el.
Nu toți bărbații suferă. Manifestările clinice ale acestei epuizări hormonale, care variază, sunt de obicei grupate sub expresia celebrei „bătrâneți”: „vă simțiți mai obosiți, mai puțin libido, nu mai ejaculezi la fel…”, enumeră medicul.
Daniel Gauliard, un pensionar în vârstă de 68 de ani din regiunea franceză Drôme Provençale, consideră că este vorba de o „întorsătură a vieții”. „Mi-a luat ceva timp să realizez ce se întâmplă. Pierderea apetitului sexual poate fi pusă pe seama îmbătrânirii atât a bărbatului, cât și a cuplului”, spune el.
Subiect tabu
Dar el este sigur că subiectul rămâne „tabu”. „Când pronunț cuvântul „andropauză”, oamenii se uită ciudat la mine”, zâmbește el.
„Bărbații cu care vorbesc despre asta au tendința de a răspunde cu glume picante”, spune Valentin Husser, 75 de ani, căruia „i-a luat mult timp să recunoască ceea ce se întâmpla”.
„Când am revenit într-o relație, în jurul vârstei de 60-65 de ani, după o viață mai degrabă ascetică, mi-am dat seama că pasiunea tinereții mele nu mai exista”, spune el. Așa că a împărtășit „altceva” cu ultima sa parteneră: tandrețe, umor…
Există soluții pentru a reduce simptomele. Pentru a diagnostica deficitul de testosteron legat de vârstă, medicul poate prescrie o doză de înlocuire a testosteronului. Aceasta poate fi combinată cu medicamente pentru tratarea disfuncției erectile.
„Dacă lucrurile nu merg bine în cap, nu vor merge bine nici în corp”, avertizează Marc Galiano, un androlog din Paris, care militează pentru educarea băieților cu privire la sănătatea sexuală încă de la o vârstă fragedă.
„Începând cu vârsta de 20 de ani, nivelul de testosteron scade în mod natural în fiecare an, iar 40% dintre bărbații de peste 40 de ani au dificultăți de erecție… un bărbat care știe cum funcționează lucrurile va avea grijă de el însuși”, ne asigură el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii