Angajați Petromidia acuză lipsa reviziilor și a modernizării rafinăriei după ce trei colegi au murit în urma exploziei din 2 iulie / Grup special de Whatsapp al muncitorilor / Compania refuză să răspundă
Peste 200 de colegi ai bărbaților decedați în urma exploziei de la Petromidia au format un grup de Whatsapp în ziua înmormântării primului coleg, tânărul de 32 de ani găsit carbonizat în ziua exploziei, pentru a-și cere drepturile și pentru îndreptarea unor nereguli din activitatea companiei, susțin aceștia.
G4Media și Info Sud-Est au stat de vorbă cu mai mulți angajați de pe grupul de Whatsapp și cu foști angajați ai Petromidia care susțin că, deși ar cunoaște problemele de funcționare ale rafinăriei, conducerea companiei ar refuza constant să le rezolve. Aceștia mai susțin că problemele sunt cunoscute de toți angajații, că au fost semnalate în nenumărate rânduri superiorilor, dar că activitatea continuă după principiul ”lasă, că merge”. Angajații rafinăriei au făcut declarațiile sub anonimat.
Reprezentanții Rompetrol (KMG International) au transmis G4Media și Info Sud-Est că ”nu dau curs solicitării” reporterilor de a răspunde acuzațiilor aduse de angajații rafinăriei.
Trei bărbați, de 32, 50 și 53 de ani au murit în urma exploziei din 2 iulie, de la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România și una din cele mai mari din sud-estul Europei, operată de grupul Rompetrol, unde se prelucrează majoritar țiței.
Rompetrol este controlat majoritar (54,63% – direct şi indirect) de KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan şi de către statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%). Citește totul despre Rafinăria Petromidia, aici.
Angajați: Când le spunem de probleme, ei ne spun să avem noi mai multă grijă sau ”Eh, merge”/ Nu cerem nimic exagerat, doar să nu mai murim
- G4Media și Info Sud-Est au stat de vorbă cu mai mulți angajați și foști angajați ai Petromidia care au declarat că exista probleme punctuale acute în anumite secții ale rafinăriei dar că, deși acestea sunt cunoscute la nivelul superiorilor, nu se iau măsuri pentru îndreptarea lor.
- Angajații mai susțin că reviziile nu se fac „în mod serios”, dar și că modernizarea propriu-zisă constă, de fapt, în schimbarea unor piese, instalațiile fiind vechi, aceleași de la momentul înființării companiei.
- Peste 200 de angajați ai Petromidia au format un grup de Whatsapp în ziua în care și-au înmormântat primul coleg, decedat pe loc în momentul exploziei. Acesta fusese găsit carbonizat după 2 ore de căutări ale pompierilor. Ei revendică o serie de chestiuni punctuale referitoare la orele de muncă și grila de salarizare, dar la condițiile de muncă din rafinărie.
- G4Media și Info Sud-Est au transmis Rompetrol acuzațiile aduse de angajații companiei și a întrebat dacă infirmă sau confirmă problemele semnalate de aceștia și cum comentează situația expusă de colegii victimelor exploziei. De asemenea, am mai întrebat dacă angajații companiei au primit consiliere psihologică în urma tragediei și ce strategie sau plan are conducerea rafinăriei pentru ca astfel de accidente să nu mai aibă loc în viitor. Compania a transmis că nu dă curs solicitării G4Media și Info Sud-Est.
- Redăm în continuare dialogul dintre reporterul G4Media și angajații Petromidia:
Rep.: Ce nu funcționează concret acolo?
Angajați: În unele secții, instalațiile sunt vechi de când s-a înființat rafinăria, pentru că ei nu schimbă conducte, ei modernizează schimbând un robinet și așa se laudă că modernizează rafinăria. Clapeta pompei de alimentare din instalația HPM nu a ținut produsul când a venit ”pe invers” deoarece a căzut tensiunea pompei. Practic, produsul (un amestec de hidrocarburi, n.red.) a venit cu presiune prea mare față de cât ținea vasul și a rupt clapeta, iar vasul s-a spart. De-aici și explozia. Clapeta era veche, de-asta a fost posibil accidentul. Reviziile nu se fac în mod serios, când vin echipele de muncitori pentru revizii pleacă mai devreme decât programul pe care îl au, stau mai mult prin vestiare. Rafinăria nu cumpără materiale noi, doar verifică materialele vechi sau când cumpără piese le cumpără tot vechi, pentru că vor să plătească mai puțin. Spre exemplu, Secția 1 are probleme punctuale acute. În primul rând toate sunt foarte vechi. Apoi, conductele cu produs finit de la marginea instalației (de la limită) se află lângă conductele de aburi de înaltă presiune, iar asta înseamnă că dacă produsul scapă pe conducta de aburi ia foc. Noi dăm probe de-acolo, iar dacă bate vântul poate lua foc. Spre exemplu, la fiecare revizie când se blindează conductele (când etanșezi complet o conductă, n.red.) izbucnește focul. Lucrul ăsta ar putea fi remediat dacă cele două conducte, de produs și de aburi, ar fi separate printr-o tijă metalică. Ei mereu spun că ”Lasă că o să le facem, dar aveți și voi mai multă grijă”.
Rep.: Problemele astea sunt cunoscute la nivelul echipei?
Angajați: Toți angajații se plâng de lucrurile astea.
Rep.: Ați semnalat vreodată superiorilor/conducerii problemele pe care le identificați?
Angajați: Am semnalat de multe ori problemele astea conducerii. Când veneau șefii de instalații le arătam ”Uitați, că avem aici o problemă” și ne spuneau ”Eh, lăsați că merge. Ne ocupăm, ne ocupăm”.
Rep.: Vă simțeați în pericol înaintea exploziei? Cum v-a afectat tragedia din 2 iulie?
Angajați: Da, eram conștienți că suntem în pericol, dar nu credeam că de la o problemă tehnică se va termina în halul ăsta. Un coleg care a prins incendiul, dar a fost tras de altcineva și salvat este traumatizat, iar un altul și-a dat demisia.
Rep.: Ar fi putut fi o explozie mai puternică având în vedere că acolo e mult material combustibil?
Angajați: Norocul a fost că vasul de presiune a fost relativ mic, având doar un amestec de hidrocarburi neprocesate. Un alt noroc a fost că vântul a bătut dintr-o direcție nefavorabilă extinderii flăcărilor spre o zonă cu risc de explozie mare. Apoi, noaptea și un altfel de vânt ar fi îngreunat foarte mult stingerea incendiului.
Rep.: Ce nemulțumiri aveți referitor la companie?
Angajați: Trebuie reintrodusă grupa de muncă prin care poți ieși la pensie mai devreme din cauza riscurilor și toxicității la care sunt supuși în timpul vieții. Grila de salarizare mult mai mare, noi luăm salarii asemănătoare angajaților de la magazinele de bricolaj. Un operator ia în jur de 3600 lei în mână, un maistru în jur de 5000 lei, pentru toate riscurile la care suntem supuși. Nimeni nu înțelege cum se calculează zilele cu ore duble, când sunt sărbători sau sâmbetele și duminicile, nu știm cât e ora de muncă. În ziua înmormântării am fondat un grup de Whatsapp cu peste 200 de angajați pentru a ne uni ca să ne cerem drepturile, nimic exagerat, nimic ieșit din comun, doar ca să nu mai murim.
sursa foto: Cititor G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii