
Angajaţii ANL, despre reorganizare: Dăm afară 74 de salariaţi din ANL care îşi susţin salariile şi aducem la Ministerul Dezvoltării 50 de salariaţi pe care îi plătim din bani publici? / Miza nu este eficientizarea, ci resursele ANL
Salariaţii ANL critică, marţi, proiectul de reorganizare a instituţiei şi de preluare la Ministerul Dezvoltării a 50 de posturi. Aceştia explică faptul că ANL se finanţează singură, fără subvenţi de la buget, iar preluarea salariaţilor la minister ar însemna, de fapt, o cheltuială cu aceştia, nu o economie. În plus, salariaţii ANL acuză că nu se urmăreşte o reală economie, ci preluarea banilor pe care Agenţia a reuşit să-i strângă în conturile proprii, transmite News.ro.
Angajaţii ANL critică, marţi, într-un comunicat de presă, decizia reorganizării instituţiei, având n vedere că Agenţia Naţională pentru Locuinţe este ”singura instituţie de interes public din România, cu activitate şi experienţă de peste 25 de ani în domeniul construcţiei de locuinţe, care are un mecanism clar pentru administrarea proiectelor de locuinţe publice şi private”.
”ANL are autonomie financiară, cheltuielile cu salarizarea personalului şi cele de funcţionare se asigură din resursele constituite conform legii, fără alocaţii de la bugetul de stat cu această destinaţie, nu impacteaza cetăţenii contribuabili şi are partener mediul privat de construcţii, prin contractele pe care le derulează, şi autorităţile publice locale”, au transmis Angajaţii ANL.
Aceştia explică faptul că instituţia a redus deja din personal – 52 posturi, din care 15 funcţii de conducere şi 37 funcţii de execuţie.
”De asemenea, trebuie remarcat şi evidenţiat nivelul de salarizare net al angajaţilor ANL (bani care nu sunt alocaţi de la bugetul de stat), asfel că venitul mediu net pe salariat fiind de 5.634 lei. (…) dintr-un total de 124 de angajaţi, doar 50 vor fi preluaţi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin concurs (nu ştim în acest moment pe ce criterii, nu ştim ce statut vor avea şi ce nivel de salarizare), lăsând 74 de persoane fără loc de muncă. Deci economia constă în: dăm afară 74 de salariaţi din ANL care îşi susţin salariile şi aducem la MDLPA 50 de salariaţi pe care îi plătim din bani publici?”, au mai transmis reprezentanţii ANL.
Potrivit acestora, ”cifrele care contrazic logica austerităţii au fost amendate de un raport al Băncii Mondiale, care arată că România nu dispune de un proces coerent si strategic de planificare a resurselor umane in sectorul public”.
În plus, angajaţii ANL precizează că sunt în curs de implementare astăzi proiecte pentru construirea a 6.318 locuinţe, solicitate de 218 primării şi de 16 consilii judeţene. În plus, în evidenţele ANL sunt înregistrate cereri de pentru construirea a peste 14.000 locuinţe.
”Menţionăm faptul că, preluarea investiţiilor, în curs de execuţie, de către autorităţile publice locale (conform declaraţiilor ministrului), va conduce la majorarea financiară a investiţiilor, deoarece entităţile locale nu dispun de personal de specialitate. Aceste costuri suplimentare vor fi în sarcina autorităţilor publice locale. Costurile de edificare a locuinţelor realizate prin programele implementate de ANL sunt mai mici decât în cazul celorlalte categorii de locuinţe ale MDLPA”, au mai transmis angajaţii ANL.
Potrivit acestora, în ceea ce priveşte derularea contractelor de proiectare şi/sau execuţie, în ultimii doi ani ANL nu a înregistrat arierate la plată, decontările realizându-se cu respectarea condiţiilor contractuale.
”Mai mult, costurile de edificare a locuinţelor realizate prin programele implementate de ANL sunt mai mici decât în cazul celorlalte categorii de locuinţe ale MDLPA. La nivelul 2024, costul unitar pentru locuinţele finalizate a reprezentat 832 Euro/mp, inclusiv TVA (toate componentele de realizare a locuinţei), iar pentru procedurile de achiziţie publică proiectare şi execuţie a fost de 887 Euro/mp, inclusiv TVA. ANL are o autonomie care îi permite să acceseze fonduri şi să prioritizeze proiectele de locuinţe”, au mai precizat angajaţii instituţiei.
Potrivit acestora, începând cu anul 2001, ANL are statut de agenţie de implementare a unor împrumuturi acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finanţarea unui număr de peste 24.000 locuinţe, astfel că locuinţele finanţate şi finalizate din împrumuturile acordate de către BDCE reprezintă 57% din numărul total de locuinţe recepţionate.
Fondurile constituite din vânzarea locuinţelor se utilizează exclusiv pentru finanţarea construcţiei de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, conform deciziei BDCE din anul 2006, aceste surse fiind colectate într-un cont cu destinaţie specială în Trezorerie. Actualul Acord-cadru de împrumut se finalizează în anul 2026.
”Conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, pusă în transparenţă, sumele rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, sumele încasate din vânzarea locuinţelor pentru tineri, precum şi sumele reţinute şi penalităţile de întârziere prevăzute, se constituie venituri proprii ale Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei utilizate pentru «finanţarea cheltuielilor curente şi de capital, inclusiv pentru finanţarea programului». ANL deţine de asemenea în conturi resurse financiare proprii (în plasamente şi depozite bancare) care se preiau conform proiectului de act normativ, la MDLPA. Miza nu este eficientizarea, ci resursele ANL”, susţin salariaţii ANL.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va fi reorganizat, prin reducerea a peste 500 de posturi, inclusiv de conducere, iar două dintre instituţiile subordonate – Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA) -, vor fi desfiinţate, atribuţiile urmând să fie preluate de minister. El a explicat că astfel se va face o economie de 22,6 milioane de lei anual.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.