Angajaţii Companiei Municipale Eco Igienizare, în pragul protestului. Nu au mai primit salariile din decembrie, iar activitatea este blocată
UPDATE ora 18:00: Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat pentru G4Media.ro că bucureştenii nu vor fi afectaţi de lipsa serviciilor de deratizare si dezinsecţie, iar salariile angajaţilor Eco Igienizare şi facturile restante vor fi achitate până în momentul închiderii companiei. „Nu va exista o întrerupere a acestor servicii, dezinsecţia se face oricum în aprilie. Planul Unitar de Acţiune va fi aprobat în următoarea şedinţă de Consiliu General, iar salariile angajaţilor şi facturile restante vor fi achitate”, au precizat pentru G4Media.ro surse oficiale din cadrul Primăriei Capitalei.
Ştirea iniţială: Angajaţii Companiei Municipale Eco Igienizare au adresat o scrisoare primarului general, Nicuşor Dan, în care îi prezintă blocajul din companie şi îi solicită o întrevedere pe 4 februarie 2021.
Potrivit reprezentantului angajaţilor, Octavian Stănescu, Primăria Capitalei nu a mai achitat, încă din iunie 2020, facturile în valoare de 18 milioane de lei pentru serviciile prestate de Eco Igienizare. În plus, nici până la această dată nu a fost aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti Planul Unitar de Acţiune (PUA), în baza căruia ar putea să acţioneze compania.
Aşa s-a ajuns la neplata salariilor celor 120 de angajaţi din decembrie 2020 şi blocarea activităţii instituţiei.
Practic, nicio acţiune de deratizare nu a mai fost făcută în ianuarie 2021, deşi compania primeşte sesizări în acest sens de la cetăţeni.
Situaţia s-ar putea agrava în primăvară când trebuie intervenit pentru combaterea căpuşelor şi ţânţarilor. “Acum ar trebui intervenit împotriva şobolanilor întrucât aceştia sunt purtători ai căpuşelor”, a explicat pentru G4media.ro şi biologul companiei, Aurelian Pintiliescu.
Din pricina blocajului financiar, compania nu şi-a achitat facturile către furnizorii de raticide şi insecticide astfel încât aceştia ameninţă să pună poprire pe bunurile şi utilajele companiei.
Angajaţii susţin că, spre desosebire de ale companii înfiinţate de fostul primar Gabriela Firea, instituţia lor a avut anul trecut venituri de peste 26 de milioane de lei şi cheltuieli de peste 16 milioane de lei. “Am avea profit de 9,6 milioane de lei, dacă Primăria şi-ar achita facturile”, a explicat pentru G4media.ro liderul angajaţilor, Octavian Stănescu.
Salariaţii Eco Igienizare solicită măsuri din partea primarului Nicuşor Dan. În caz contrar, ameninţă să picheteze primăria.
Compania Municipală Eco Igienizare este condusă de Ilie Ionel. Potrivit buletin.de, înainte să fie managerul companiei Eco Igienizare, Ilie Ionel a avut afaceri în domeniul firmelor de securitate și de construcții.
În 2012, firma la care era acţionar a primit două contracte de deratizare și dezinsecție de la Primăria Voluntari, condusă de Florin Pandele, soţul fostului primar general al Capitalei, Gabriela Firea.
În conducerea Companiei Municipale Eco Igienizare se mai află și Eduard Mildner. Potrivit CV-lui, singura companie la care a fost angajat este Ecovol, companie care aparține Primăriei oașului Voluntari. Mai este membru în consiliul de administrație al Green City, altă companie a orașului Voluntari.
În plus, preşedintele CA al companiei, George Adrian Creci, a fost director în primăria Voluntari în 2002, potrivit CV-ului de pe site-ul Eco Igienizare.
Vezi aici scrisoarea angajaţilor Companiei Municipale Eco Igienizare către primarul Nicuşor Dan
Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
Sursa foto: Compania Municipală Eco Igienizare / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii