G4Media.ro

Angajaţii din educaţie continuă joi protestele în mai multe judeţe ale ţării…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Angajaţii din educaţie continuă joi protestele în mai multe judeţe ale ţării / ”Nu e uşor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noştri pur şi simplu le-a ajuns cuţitul la os”

Protestele angajaţilor din educaţie vor continua joi în mai multe judeţe ale ţării – Iaşi, Galaţi, Vaslui, Călăraşi, Timiş, Vrancea şi Sălaj – prin pichetarea sediilor prefecturilor timp de două ore, informează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), anunță Agerpres.

„Peste 700 de membri de sindicat, în majoritate personal nedidactic, din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, au protestat astăzi, 14.12.2022, în faţa Parlamentului României. Protestele vor continua şi mâine, 15.12.2022, în mai multe judeţe ale ţării, respectiv: Iaşi – USLIP, Galaţi, Vaslui, Călăraşi, Timiş- Sindicatul ‘P. P. Neveanu’ şi SOLE, Vrancea şi Sălaj! Sute de protestatari vor picheta sediile prefecturilor din aceste judeţe, în intervalul orar 12:00 – 14:00”, potrivit unui comunicat al FSLI.

Este a treia zi de proteste organizate în această lună, iar pichetări vor avea loc şi vineri în alte judeţe ale ţării, precizează sindicaliştii.

Principalele nemulţumiri ale personalului nedidactic sunt: neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii nr. 153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 şi 2.200 de lei; neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare; neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru; inexistenţa normativelor de personal; nedecontarea navetei; neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare; neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educaţia urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.

„Le mulţumesc colegilor din întreaga ţară pentru tăria de care dau dovadă, pentru solidaritate şi unitate. Nu e uşor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noştri pur şi simplu le-a ajuns cuţitul la os. Guvernanţii trebuie să înţeleagă faptul că un venit de 1.700 – 2.200 de lei, lunar, cât au colegii noştri, personal nedidactic, este o sumă din care nimeni nu poate nici măcar să supravieţuiască în aceste vremuri în care utilităţile şi preţurile la produsele de larg consum au preţuri scandalos de mari. Aceşti oameni au dreptul la o viaţă mult mai bună, alături de familiile lor, iar noi vom face tot posibilul pentru a le obţine acest drept”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Atunci de ce ați votat PSD 30%, PNL 25%? Așa-i că sunteți slugi politice?

    • Nu generaliza insa nu e de yotat ca rectorii au votat in fruntea lor pe Campianu, un plagiator de prima mana, iar multe universitati la varf sustin plagiatorii in goana lor dupa sporuri speciale

  2. Au fost (în marea lor majoritate) pupincuriștii principali ai politrucilor și, sub protecția sistemului politic mafiot, au băgat (și încă mai bagă) mâinile în buzunarele părinților – pe care nimeni nu-i întreabă dacă le ajung banii. Pe de altă parte, rezultatele dezastruoase din educație nu justifică creșterea, de-a valma, a veniturilor. Oricum, prea muți și-au cumpărat diplome de la fabricile post-decembriste și nu merită nici măcar să șteargă praful din școli. Evident, cu mici excepții, care confirmă regula neputinței. Dar, cum să nu, ca și tâmpeanu, vor respect și bani; cât mai mulți bani…

  3. Eu nu înțeleg ce mai vor ăștia din învățământ?!? Vacante de Paști de Crăciun toată vara libere legale sâmbătă duminica liber , tot felul de libere legale iar pe zi au câteva ore. Au salarii foarte mari plus meditații neimpozotate, nu își dau interesul la școală ca să aibă clienți la meditații. Da până când atâta nesimțire?!

  4. E ingrozitor cand vad toate aceste comentarii impotriva profesorilor, ca au salarii mari, ca au vacante multe si asa mai departe. Un profesor nu presteaza doar munca de la clasa, are si ore multe pierdute acasa sa isi pregateasca lectiile si sa corecteze teste.
    Salariul unui profesor debutant e de 2300 de lei, lipsa intereseului pentru unii profesori, nu e ca sa aiba meditatii, dar cu un asemenea salariu, iti e imposibil sa traiesti decent.
    In loc sa se militeze ca profesorii sa nu primeasca nimic ca nu sunt buni, ar trebui fix invers, astfel sa atraga studenti cat mai buni, calitatea invatamantului sa creasca si in acelasi timp si educatia profesorilor.

    • Bai ma lasi cu „pregatirea orelor”. Toate orele le tineti la fel, indiferent ca e clasa IXA sau IXB. Ori 2022, 2012, 1992.

  5. Bai, ai si tu dreptatea ta. Dar sa nu uitam cate mizerii se intampla cu acordul tacit al profesorilor si invatatorilor.