Angajatii medicali din SUA care refuză vaccinarea anti-COVID vor sa ajungă cu cazul lor la Curtea Supremă
Vaccin obligatoriu
Săptămâna trecută, 153 de membri ai personalului medical au fost concediați sau și-au dat demisia de la spitalul din Houston, după ce au refuzat să respecte solicitarea de a se vaccina impusă de către conducerea Methodist Hospital.
Methodist Hospital – care cuprinde un centru medical academic de elită în Texas Medical Center și șase spitale comunitare care deservesc zona Greater Houston, având aproape 25.000 de angajați – a fost unul dintre primii angajatori din Statele Unite care au solicitat ca angajații săi să fie vaccinați. Conducerea Methodist Hospital și-a lansat politica de vaccinare obligatorie pe 31 martie, iar până pe 15 aprilie managerii spitalului au avut un termen limită să primească cel puțin o doză de vaccin sau să prezinte o scutire. Peste 99% din echipa de conducere se conformase până la termenul impus de conduucere. Până pe 7 iunie, toți cei aproximativ 25.000 de angajați trebuiau să fie vaccinați.
Din momentul în care a instituit politica care impune vaccinarea angajaților săi împotriva COVID-19, conducerea Houston Methodist Hospital a fost neclintită în poziția sa. „Decizia de a impune vaccinul anti-COVID pentru toți angajații noștri nu a fost luată ușor și se bazează pe știința dovedită că vaccinurile sunt nu numai sigure, ci si extrem de eficiente,” a declarat Amy Rose, un purtător de cuvânt al spitalului Methodist, într-un interviu pentru Becker’s Healthcare. „În calitate de lucrători în domeniul sănătății, am depus un jurământ sacru de a face tot posibilul pentru a menține pacienții noștri în siguranță și sănătoși.”
Politica spitalului din Houston nu este neobișnuită în Statele Unite. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), spitale și instituții de îngrijire a sănătății din întreaga Americă cer angajaților lor în mod obișnuit să fie vaccinați pentru o serie de viruși, inclusiv împotriva coronavirusului.
Un număr tot mai mare de instituții medicale au ales să impună vaccinarea obligatorie a angajaților, inclusiv majoritatea spitalelor din D.C. și Maryland. De asemenea, University of Pennsylvania Health System a anunțat luna trecută că va cere celor aproximativ 44.000 de angajați și angajați clinici să fie vaccinați până în septembrie, dând ca exemplu spitalul din Houston.
„Este responsabilitatea noastră să împiedicăm să ne îmbolnăvim și să răspândim boala la alții,” a declarat doctorița Leana Wen, profesor de sănătate publică la George Washington University, citată de Yahoo News. „Aceasta nu ar trebui să fie o alegere pe care furnizorii individuali o pot face atunci când este vorba de fapt despre slujba noastră, jurământul nostru, despre responsabilitatea pe care am ne-am asumat-o de a avea grijă de pacienții noștri cei mai vulnerabili.”
„Vaccinurile COVID-19 sunt eficiente și reprezintă un instrument critic pentru a controla pandemia. Cu toate acestea, niciun vaccin nu este 100% eficient în prevenirea bolilor la persoanele vaccinate. Va exista un procent mic de persoane complet vaccinate care încă se vor mai îmbolnăvi, sunt spitalizate sau mor din cauza COVID-19”, se afirmă pe site-ul CDC. „Ca și în cazul altor vaccinuri, vor apărea probleme cu vaccinurile, chiar dacă ele funcționează conform așteptărilor.” În prezent, cele trei vaccinuri împotriva virusului autorizate pentru utilizare de urgență în Statele Unite sunt produse de Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson.
Decizie contestată
În ciuda studiilor riguroase care au implicat zeci de mii de oameni și a cercetărilor care demonstrează că cele trei vaccinuri COVID-19 aprobate de urgență de Food and Drug Administration – FDA – sunt sigure și eficiente în prevenirea răspândirii bolii, precum și a morților cauzate de aceasta, unii angajați medicali din Statele Unite rămân însă sceptici.
Acesta a fost și cazul unora dintre membrii personalului medical din Texas. Decizia conducerii spitalului din Houston de a impune vaccinarea obligatorie a angajaților a dus la un val de proteste a unora dintre aceștia.
Jennifer Bridges, o asistentă medicală, a fost principalul reclamant în procesul intentat de 117 foști angajați ai spitalului din Houston. Aceștia au dat în judecată conducerea Methodist Hospital pentru că i-a obligat să se vaccineze.
„Nu sunt anti-vaccin. Am avut toate celelalte vaccinuri, dar acesta a fost făcut în grabă și nu a avut cercetarea adecvată,” a afirmat Bridges, adăugând: „Aș prefera mai degrabă să risc decât să mă vaccinez.”
Luna trecută, un judecător federal a respins procesul inițial al lui Bridges împotriva spitalului, în care reclamanții au afirmat că Methodist i-a obligat pe angajați să fie „cobai” pentru vaccinuri. În motivarea deciziei sale, judecătorul districtual Lynn Hughes a scris: „Aceasta nu este constrângere. Houston Methodist încearcă să-și facă treaba de a salva vieți fără a le da virusul COVID-19. Este o alegere făcută pentru a menține personalul, pacienții și familiile lor în siguranță”.
De asemenea, magistrata a descris drept „condamnabil” faptul că procesul reclamanților a echivalat solicitarea spitalului de a se vaccina cu experimentele medicale din lagărele de concentrare din Germania nazistă.
Marc Boom, directorul executiv al instituției medicale, a aplaudat decizia judecătoarei Hughes: „Putem acum să lăsăm acest caz în spatele nostru și să ne concentrăm în continuare pe siguranță, calitate, servicii și inovație de neegalat”.
Ulterior, într-un memoriu intern trimis angajaților pe 8 iunie, Boom a mulțumit acestora pentru că au ajutat spitalul să treacă printr-un moment dificil. „De când am anunțat această obligație în aprilie, Houston Methodist a fost contestat de mass-media, unii angajați vocali și chiar dat în judecată,” a scris el în memoriu. „Fiind primul sistem spitalicesc (din SUA) care a impus vaccinurile COVID-19, am fost pregătiți pentru acest lucru. Critica este uneori prețul pe care îl plătim pentru medicina de frunte.”
De partea lor însă, foștii angajați își continuă lupta în justiție. Jennifer Bridges a anunțat că va merge cu cazul său până la Curtea Supremă de la Washington. Experții afirmă că, dacă forul de justiție suprem va decide să ia în considerare acest caz, el va reprezenta un moment de referință în actuala campanie de vaccinare din Statele Unite. Cu repercursiuni majore nu doar in ceea ce priveste vaccinarea anti-COVID, dar si in cazul altor vaccinuri.
Controverse
Potrivit datelor CDC, peste 157.3 milioane de americani au fost complet vaccinați împotriva COVID-19 până luni la prânz, în timp ce 184 de milioane au primit cel puțin o doză. Agenția a afirmat că doar o mică parte din persoanele care au fost vaccinate experimentează simptome secundare serioase.
Până luni, peste 33.5 de milioane de americani au fost testați pozitiv pentru COVID-19 de la începutul pandemiei și peste 602.000 au murit din cauza bolii. În Texas, peste 2.9 milioane de persoane au fost infectate, iar 52.000 au murit din cauza coronavirusului.
Aceste statistici nu i-au motivat însă pe unii angajați din domeniul medical să se vaccineze împotriva COVID-19. Yahoo News a citat-o pe Freenea Stewart, o altă fostă angajata de la Houston Methodist care a fost concediată pentru că a sfidat politica de vaccinare obligatorie impusă de spital.
„Nu este vorba despre slujba mea,” a declarat Stewart, o fostă asistent-șefă. „Este vorba despre faptul că spui că trebuie să primim acest vaccin. (În spital) poți să tai cu un cuțit tensiunea care există între cei care au fost vaccinați și cei care nu au fost.”
Stewart a fost concediată pe 21 iunie, chiar dacă ea crede că, deoarece a contractat COVID-19 la începutul acestui an, anticorpii produși ar fi trebuit să fie suficienți pentru a o scuti de vaccinare. Ea se întreabă de ce spitalul nu i-a permis să-și păstreze slujba.
„Vreau ca corpul meu să își folosească sistemul imunitar pentru a funcționa. Acesta este cel mai bun anticorp pe care îl poți da,” a afirmat Stewart, înainte de a reaminti o opinie frecventă a celor sceptici cu privire la vaccinuri. „Nu există încă suficiente informații despre vaccin… Corpul meu habar nu are ce este în acel vaccin.”
Stewart consideră că dreptul unei persoane de a decide dacă să se vaccineze prevalează în fața aspectelor de sănătate publică. „Fiecare trebuie să facă ceea ce crede că este cel mai bun pentru ei și dreptul lor de a alege,” a afirmat ea. „În Statele Unite avem libertatea de a alege. Acest lucru face ca Statele Unite să fie atât de extraordinare.”
Yahoo News a precizat însă că pentru alți profesioniști din domeniul medical, libertatea de alegere își are limitele ei, mai ales în timpul unei pandemii. Corespondentul medical al site-ului, doctorița Kavita Patel – medic primar în Washington D.C. și bursieră pe politici de sănătate la Brookings Institution – a afirmat că nu este surprinsă de reticența unor lucrători din domeniul sănătății de a se vaccina. „Profesioniștii din domeniul sănătății sunt și ei oameni. Aceasta este o reflectare a ceea ce cred oamenii din America – că studiile nu au fost suficiente și că ei nu vor să fie experimente,” a spus Patel. „Acestea fiind spuse, cred că profesioniștii din domeniul sănătății au o responsabilitate incredibilă față de pacienții lor, iar ignorarea ansamblului de date al studiilor clinice, precum și a dovezilor din lumea reală, reprezintă apogeul iresponsabilității egoiste.”
Țintă ratată
Lupta în justiție a foștilor angajați de la spitalul din Houston a venit în contextul în care Administrația Biden a ratat ținta propusă de a vaccina 70% dintre adulți până în 4 iulie.
Astfel, până luni, 173.194.895 de americani peste 18 ani (67.1%) au primit cel puțin o doză de vaccin, în timp ce peste 150 de milioane dintre aceștia (58.2%) au fost complet vaccinați.
Reticiența americanilor de a se vaccina este pusă de experți pe seama mai multor factori, între care lipsa de acces la vaccinuri, neîncrederea în vaccinuri și în instituții (deopotrivă agenții guvernamentale din domeniul medical și companii producătoare), teoriile conspirației, precum și efectele secundare ale vaccinurilor.
Numărul total al dozelor de vaccin administrate în SUA a fost de 330.604.253 – dintr-un total de peste 383 de milioane de doze livrate de autorități. Media zilnică de vaccinuri administrate a ajuns sub 400.000 Este un număr foarte mic față de vârful din 1 aprilie, când au fost inoculați 4.322.725 de americani, iar media ultimelor șapte zile era în acel moment de 3.1 de milioane de doze administrate.
Numărul dozelor de vaccin administrate în Statele Unite este așadar într-o scădere dramatică, iar campania de vaccinare pare să fi intrat pe o linie moartă. Specialiștii susțin că, dacă campania de vaccinare continuă să stagneze, aceasta va lăsa Statele Unite vulnerabile în fața unor riscuri, între care focare de infecții ce vor apărea peste vară în statele din sud până la continuarea reapariției coronavirusului în această toamnă și posibilitatea apariției unor variante noi și periculoase. Experții afirmă că virusul se răspândește în continuare printre cei nevaccinați la fel de repede ca în timpul focarelor masive din toamna și iarna trecute, iar acest lucru este deosebit de periculos pentru cei care nu pot fi vaccinați sau nu primesc suficientă protecție împotriva vaccinurilor (dacă sunt imunocompromiși).
Președintele Biden și diverși oficiali din administrația sa au cerut în repetate rânduri americanilor – în special celor sub 40 de ani – să renunțe la rezistența lor la vaccinarea împotriva virusului și să se inoculeze. Pana acum insa, solicitarile lor nu au avut efectul scontat.
Surse: Yahoo News, NPR, Khou, Washington Post, CDC, FDA
Foto: Asistenta medicală Sandra Lindsay, prima persoană din SUA vaccinată anti-Covid. Sursa: Agerpres /EPA/MARK LENNIHAN
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii