G4Media.ro

Personalul medical din subordinea Primăriei Capitalei nu mai poate furniza informații presei,…

Sursa Foto: Pexels.com

Personalul medical din subordinea Primăriei Capitalei nu mai poate furniza informații presei, dacă nu este abilitat în acest sens. Loialitatea, criteriu de evaluare a salariaților / Preşedintele Autorităţii de Management al Calităţii în Sănătate: Nu poţi să interzici unei persoane să vorbească cu presa / Reacția ASSMB

Personalul medical din subordinea Primăriei Capitalei nu mai poate furniza informații presei, dacă nu este abilitat în acest sens, în caz contrar riscând sancțiuni, potrivit noului Regulament intern al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Acesta include loialitatea față de ASSMB între criteriile de evaluare a angajaților. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, a declarat miercuri că nu i se poate interzice unei persoane să vorbească cu presa.

„Depinde la ce fel de informaţie se referă. Nu poţi să interzici unei persoane să vorbească cu presa. Nu ştiu la ce se referă. Cred că nu este corect făcută această reglementare acolo. Dacă se referă la un eveniment care nu a fost încă analizat şi persoanele care dau informaţii dau din auzite şi nu din lucruri cunoscute, fapt care ar crea o percepţie greşită asupra a ceea ce se întâmplă, cred că reglementarea are sens. Dacă este vorba despre orice fel de informaţii, deja lucrurile sunt exagerate şi cred că nici nu se poate lua o astfel de decizie după părerea mea. Una este să interzici să dai informaţii eronate despre instituţie şi mi se pare corect să nu dai informaţii eronate despre instituţie, pentru că afectezi imaginea instituţiei, şi alta este să îţi fie interzis să iei legătură cu presa”, a explicat Cepoi, la Digi 24, potrivit Agerpres.

  • UPDATE: Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti vine cu precizări legate de Regulamentul intern pe 2020, menţionând că acesta s-a reactualizat, a fost întocmit după consultarea cu sindicatul Hipocrat şi a fost aprobat de directorul general al ASSMB.

    „Regulamentul intern al ASSMB (…) nu reglementează sub nicio formă activitatea personalului medical din cele 19 unităţi sanitare. Precizăm că fiecare unitate sanitară are propriul Regulament intern care este elaborat de Comitetul director şi aprobat de manager. (…) Primarul general Gabriela Firea nu are nicio atribuţie în elaborarea regulamentelor interne ale instituţiilor din subordine, deci nici în realizarea regulamentului intern al ASSMB”, precizează ASSMB într-un comunicat remis Agerpres.

    Potrivit ASSMB, „Regulamentul intern precedent din 2019, prevedea la art. 60: «În situaţia în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ ziarişti, acesta îi va îndruma către Biroul de presă al instituţiei ori către conducerea ASSMB. Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens»”.

    ASSMB vine cu explicaţii legate şi de art. 61 din actualul regulament intern al instituţiei care prevede: „În situaţia în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ziarişti, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informaţiile solicitate. Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară şi se va sancţiona conform prevederilor prezentului Regulament intern”.

    „Acesta a fost introdus potrivit procedurilor interne ale ASSMB şi potrivit Legii 544, art 3 şi art. 16. (Art. 3: Asigurarea de către autorităţile şi instituţiile publice a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relaţii publice sau al persoanei desemnate în acest scop. Art.16: Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice). Mai mult decât atât, în procedura internă a ASSMB, avertizorul public este protejat potrivit legislaţiei în vigoare, iar în Regulamentul intern al ASSMB, care este public: http://assmb.ro/storage/diverse/regulament-intern-decembrie-2019.pdf la art.71, art.72 şi art.73 se prevăd obligaţiile salariaţilor de a respecta confidenţialitatea anumitor informaţii care nu sunt de interes public”, precizează ASSMB.

    ASSMB are 1.144 de angajaţi din care aproximativ 900 sunt medici şi asistenţi din Reţeaua de medicină şcolară, se mai arată în comunicat.

Articolul 61 din Regulamentul intern al ASSMB, aprobat în decembrie, prevede că, în cazul în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat care va informa conducerea ASSMB cu privire la informaţiile solicitate.

În situația în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informaţiile solicitate. Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB sau numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituite abatere disciplinară şi se va sancţiona conform prevederilor prezentului regulament intern”, se arată în document.

Potrivit regulamentului ASSMB, sancţiunile merg de la avertisment scris până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Totodată, salariații au obligația, prin acest regulament, să respecte caracterul confidențial al acelor informații tehnice, financiare, comerciale, contractuale, de achiziții, de resurse umane care nu fac parte din categoria informațiilor de interes public și care nu au fost făcute publice de reprezentanții autorizați ai ASSMB.

Angajații pot dezvălui aceste informații doar organelor de cercetare penală și autorităților publice cu atribuții de control sau doar cu aprobarea scrisă a directorului general al ASSMB.

De asemenea, într-un capitol referitor la „loialitatea față de angajator” se precizează că „alături de performanțele profesionale individuale, la aprecierea activității fiecărui salariat se ține seama atât de loialitatea, onestitatea cât și de susținerea obiectivelor ASSMB, pe care acesta le-a manifestat în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”.

Regulamentul ASSMB poate fi consultat aici.

ASSMB are în subordine 19 spitale: Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Urologie „Prof. Dr. Theodor Burghele”, Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sf. Stelian”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic de ortopedie-traumatologie şi TBC osteoarticular „Foişor”, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”, Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan”, Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”.

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Io-te P andele!
    Oricum suntem niște lași, prefacuti, profitori, pupatori de moaste si de politicieni.
    Nici nu e greu de respectat conditia impusa.

  2. Știrea ca Ceaușeasca.
    Nu vorbiți cu agenturili străine!

  3. La stat lucreaza numai gunoaie slugarnice. Iata inca o dovada, de parca mai aveam nevoie.

  4. G4 media, citesc articolele dvs. pentru considerentul obiectivitatii, dar de ce si pe aceasta platforma trebuie sa apara articole in care se repeta o informatie de 2-3 ori numai ca articolul sa para mai lung? Credeti ca populatia nu gandeste si nu retine daca o scrieti o singura data o informatie? Pe aproape toate ziarele online apare acelasi tipar de informatii ieftine de 2-3 propozitii esentiale, celelalte fiind umpluturi si repetari.

  5. Trebuie facuta plangere penala impotriva jigodiilor care au intocmit, avizat si aprobat aceasta porcarie administrativa!

  6. Stimati bucuresteni, primaria generala, chiar ea, vrea sa se asigure ca, daca sunteti flambati in spitale, sa nu afle nimeni.

  7. Ciocul mic – propunere de brand de țară.

    Într-o țară normală aș fi înțeles o astfel de prevedere pe principiul că fiecare se ocupă cu ce se pricepe mai bine : unii cu actul medical iar alții cu comunicarea, în ideea de a evita răspândirea de informații incomplete.

    ÎNSĂ, în țara musamalizarilor, a mizeriei băgate sub preș cred că e foarte bine, chiar indicat ca doctorii să vorbească liberi, așa mai aflăm și noi ce se întâmplă.

    Chestia aia cu loialitatea față de angajator mi se pare cea mai mare aberație posibilă. Spitalul nu e societate comercială, nu vinde nimic, nu are un brand de protejat. Singura loialitate a doctorilor ar trebui să fie față de interesul pacientului, așa cum au jurat. Din păcate se pare că primează loialitatea față de clan.

  8. Nu are nici o importanță, oricine poate da orice informație liniștit, „pe surse”.
    În plus, regulamentul funcționează când esti în timpul serviciului, în timpul liber regulamentul nu are nici o valoare

  9. Firea taie drepturi si pune taxe. Bravo, e un progres. 4 ani n-a facut nici asta.

  10. „Pentru ca putem”!!
    Oare ce spune despre apucaturi d-astea comuniste fosta jurnalista Gabriela Firea?!!!
    Probabil, ca ea nu stie despre ce e vorba….