G4Media.ro

Angajaţii Vaticanului se plâng de reguli prea restrictive, promovări arbitrare și militează…

sursa foto: Pixabay

Angajaţii Vaticanului se plâng de reguli prea restrictive, promovări arbitrare și militează pentru condiţii mai bune de muncă

Aproape 50 de angajaţi – dintre care 47 de paznici – au trimis o notificare oficială cardinalului Fernando Vérgez Alzaga, şeful administraţiei Cetăţii Vaticanului, care exercită puterea executivă a Sfântului Scaun aflat sub autoritatea Papei, pentru a cere condiţii mai bune de muncă, relatează AFP, citată de News.ro.

„Condiţiile de muncă subminează demnitatea şi sănătatea fiecărui angajat. Managementul defectuos este evident şi ar fi şi mai grav dacă s-ar datora exclusiv scopului de a genera mai mult profit”, au scris ei, potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul italian Il Corriere della Sera şi confirmate pentru AFP de avocata lor, Laura Sgro.

Procedura este prezentată ca fiind prima acţiune colectivă intentată de angajaţi ai Vaticanului, un oraş-stat care nu recunoaşte sindicatele. Dacă aceasta eşuează sau dacă Vaticanul nu răspunde, angajaţii riscă să fie trimişi în judecată.

Pe fond, reclamanţii pretind că sunt victimele unor reguli prea restrictive sau, dimpotrivă, ale unor încălcări ale legislaţiei muncii şi securităţii sociale. Aceştia subliniază, de exemplu, că atunci când sunt în concediu medical, indiferent de motiv, nu au voie să îşi părăsească domiciliul, deoarece inspectorii de la afaceri sociale îi pot vizita în orice moment. Unii, susţin ei, au fost sancţionaţi disciplinar în timp ce se aflau la medic.

Potrivit acestora, orele suplimentare sunt plătite mai puţin decât orele normale de lucru, detaşările şi promovările sunt arbitrare, iar în cazul în care încetează să mai lucreze, nu există nicio acoperire socială. „La Vatican, nu există nicio asigurare de şomaj, nicio măsură de sprijin financiar în caz de criză sau de pierdere totală a activităţii”, spun angajaţii nemulţumiţi.

Angajaţii forţaţi să rămână acasă în timpul pandemiei Covid-19 din cauza închiderii muzeelor au trebuit să ramburseze, din salariu, orele pe care nu le-au lucrat, mai susţin ei.

În fine, ei critică Vaticanul pentru că acceptă un număr mai mare de vizitatori decât prevăd normele de securitate.

Muzeele Vaticanului, printre care se numără şi Capela Sixtină, au 700 de angajaţi, dintre care 300 de paznici, precum şi restauratori de artă şi cercetători de înaltă calificare care se ocupă de bogatele sale colecţii. Acestea primesc milioane de vizitatori în fiecare an şi reprezintă o sursă valoroasă de venituri pentru Sfântul Scaun.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...