Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, despre criza politică din Moldova: Retragerea Marianei Durleșteanu a fost o lovitură de imagine pentru Igor Dodon
Retragerea candidaturii Marianei Durleșteanu din cursa pentru funcția de premier a R.Moldova este o lovitură de imagine pentru Igor Dodon (președintele PSRM) întrucât nu a luat în calcul presiunea opiniei publice, a declarat, într-un interviu acordat PressHUB, Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs (ESGA). De asemenea, aceasta a mai subliniat faptul că PAS (partidul din care provine președintele R.Moldova, Maia Sandu) este încă pe val în opțiunile electoratului moldovean, deși nu există garanții certe că ar putea forma o majoritate cu care să guverneze, iar Maia Sandu joacă cartea alegerilor anticipate și nu dorește să negocieze constituirea unei coaliții parlamentare.
PressHUB:Republica Moldova se află în plină pandemie și-n criză politică. Ce soluții ar avea Maia Sandu la îndemână pentru a evita un dezastru care pare iminent?
Angela Grămadă: Soluțiile sunt foarte puține. Probabil că aici trebuie să reamintim încă o dată publicului că Republica Moldova are un regim de guvernare parlamentară, iar atribuțiile președintelui țării sunt limitate la câteva domenii foarte precise. Președinta Maia Sandu poate să ceară informații de la instituțiile guvernamentale, care au atribuții în domeniul sănătății publice, dar există niște limite legale care nu îi vor permite să ceară și o eficiență mai mare de la acestea. Reziliența instituțională necesită mult timp pentru a putea fi apreciată corect.
Revenind la soluții, cred că aici trebuie să evidențiem dialogul purtat de Maia Sandu cu partenerii externi pentru a putea facilita accesul cetățenilor moldoveni la vaccin, dar și ajutorul nerambursabil extern. Nu putem vorbi încă de asistența financiară externă. Intervenția guvernamentală nu este posibilă, pentru că avem un cabinet de miniștri care asigură interimatul și mandatul acestuia nu permite semnarea unor tratate internațioale sau accesarea asistenței financiare.
Medierea între actorii politici, care și aceasta intră în atribuțiile șefului statului într-o formă de guvernare parlamentară, ar putea fi un element care să contribuie într-un final la un consens politic în ceea ce privește deciziile pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei și apropierea acelor alegeri parlamentare anticipate despre care toată lumea vorbește, dar prea puțini și le doresc. Pentru asta, însă, este nevoie de foarte multă determinare, expertiză, comunicare din partea instituției prezidențiale și foarte multă voință din partea celorlalți actori politici, care pierd electoratul (numărul mare de decese cauzate de COVID-19) la propriu.
Coaliția PSRM-Șor din plenul de la Chișinău este în momentul de față un ghimpe în fața planurilor președintelui R. Moldova de a continua reformele și apropierea de UE. Cum vă explicați totuși retragerea intempestivă a candidaturii pentru funcția de premier a Marianei Durleșteanu? Este o lovitură de imagine pentru Igor Dodon?
Doamna Mariana Durleșteanu a transmis pe rețelele de socializare mai multe mesaje. Unele dintre ele contrazic declarațiile publice a celor care au propus-o pentru funcția de premier. Există două momente care trebuie să fie analizate în acest context. Primul se referă la nemulțumirile doamnei Durleșteanu față de semnăturile celor care și-au confirmat susținerea publică pentru candidatura ei. Aceasta s-a arătat foarte nemulțumită, nu doar surprinsă, de semnăturile celor de la Partidul Șor și Pentru Moldova. Cel de-al doilea moment se referă la presupusele presiuni la care ar fi fost supusă și pe care le-au invocat socialiștii.
Dacă în primul caz este o problemă de comunicare internă – între candidată și cei care au declarat că o susțin și chiar au semnat pentru aceasta, lucru confirmat ulterior și de alte declarații din care deducem că nici Igor Dodon, nici doamna Durleșteanu nu pot sau nu doresc să confirme de cât timp discută, în al doilea caz ne confruntăm cu o percepție eronată despre ce înseamnă statut de persoană publică și atenția cu care este aceasta tratată de presă și cetățeni.
În contextul în care devii candidat la o funcție atât de importantă în stat, și aici reamintesc că Republica Moldova este republică parlamentară, atunci este normal ca presa și publicul să ceară informații și să răscolească experiența profesională și integritatea persoanei care aspiră la funcția de premier sau acceptă acest rol. Cred că jurnaliștii nu au făcut altceva decât să își facă meseria. Dacă au existat presiuni publice, atunci cel care a fost supus unor asemenea presiuni trebuie încurajat să vorbească public despre aceste lucruri. Astăzi doamna Durleșteanu a precizat din nou într-o postare pe o rețea de socializare că nu a existat presiune ca ea să-și retragă candidatura. Deci, decizia i-a aparținut în întregime. A existat, însă, nemulțumirea ei față de un aranjament între mai multe forțe politice, care includea și formațiunea Șor și a existat presiune publică, din partea electoratului, de a afla care sunt dedesubturile acestei coaliții declarate sau nedeclarate din parlament, dar și de a face cunoștință cu cea care putea să devină managerul principal al Republicii Moldova.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank