G4Media.ro

Angela Merkel: Acordul UE-China este important, în pofida tensiunilor actuale

Cancelarul german Angela Merkel / Sursa: Facebook – Bundesregierung

Angela Merkel: Acordul UE-China este important, în pofida tensiunilor actuale

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, şi-a exprimat miercuri susţinerea pentru acordul asupra investiţiilor încheiat la sfârşitul lui 2020 între Uniunea Europeană şi China, în pofida puternicelor tensiuni actuale ce complică ratificarea lui de către cei 27 de membri ai UE, informează AFP, citată de Agerpres.

„În pofida tuturor dificultăţilor care fără îndoială vor apărea în ceea ce priveşte ratificarea” acestui acord, este vorba „de o iniţiativă foarte importantă ce deschide o mai mare reciprocitate în accesul la pieţele noastre”, a estimat cancelarul federal în timpul unui colocviu organizat de blocul conservator CDU/CSU.

Comisia Europeană, care gestionează politica comercială a celor 27 de ţări membre ale UE, a încheiat la sfârşitul lui 2020 un acord-surpriză cu Beijingul asupra investiţiilor, după ani de blocaj.

Germania, ale cărei sectoare industriale doresc să pătrundă pe piaţa chineză, este unul dintre cei mai fervenţi promotori ai acestui text.

Însă între timp UE a impus sancţiuni împotriva Chinei, acuzată de încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang. Beijingul a replicat impunând sancţiuni împotriva mai multor parlamentari europeni, universitari şi a unui centru de reflecţie german, MERICS.

Marţi, vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că eforturile ce vizează ratificarea acestui acord de către Parlamentul European şi cele 27 de state membre ale UE se află în prezent de facto într-un punct mort.

„Pentru moment, noi am suspendat unele eforturi de sensibilizare politică din partea Comisiei, pentru că este clar că în situaţia actuală, cu sancţiunile UE împotriva Chinei şi contra-sancţiunile chineze, inclusiv împotriva unor membri ai Parlamentului European, conjunctura nu este una propice ratificării acordului”, a declarat Valdis Dombrovskis.

Sursa: Facebook – Bundesregierung

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pactul Merkel-Putin este urmarea lui Ribbentrop -Molotov. Mai nou Merkel a vândut UE și chinezilor, lăsând o moștenire toxică doar pentru a face pe plac producătorilor auto germani care vând cel mai mult in China. Dar chinezii îi cumpără pe nemți cu totul, companiile germane sunt țintele acțiunilor agresive ale chinezilor care iau cu japca tot ce prind, mai ales companii din domenii de tehnologie înaltă.

  2. E tare China, poate ar trebui sa ne unim sa facem o uniune să ii zicem UE care să poată fi un adversar redutabil pentru China, a de fapt există, doar că postacii în loc să atace China ataca UE, postacii cretini ce sa faci.

    • Nu postacii slabesc UE, ci fix statele membre care 1. nu au o politica externa coerenta
      2. submineaza constant credibilitatea UE trimitand baietasi de mingii la Moscova si doar urmarind cu ingrijorare pe uiguri si situatia din Hong Kong.
      3. negociaza in nume propriu tot felul de contracte dubioase, in detrimentul tarilor din flancul estic al Europei.

    • @Raspuns
      Hai mă lași mă, cu ce vrajeli vine asta. Rusia este o tara bananiera, nu reprezintă nimic. Îți iei tu salarul in ruble, lasă vrăjeala și căutați un job.

  3. Și North stream este important. În pofida tensiunilor actuale.

  4. FMM de korwa!

  5. germania ar trebuis a intre in uniune cu rusia si china si sa ne lase pe noi retul in pace

    • Ne.vor lasa.in pace doar cand vor avea toate resursele care inca mai sunt ale.ROMANIEI.

      Dupa ce listeaza la bursa companiile care sunt profitabile ADIO si un praz verde.

      Ne mai auzim peste 3 ani si discutam despre efectele „pozitive”.

  6. Ne.vor lasa.in pace doar cand vor avea toate resursele care inca mai sunt ale.ROMANIEI.

    Dupa ce listeaza la bursa companiile care sunt profitabile ADIO si un praz verde.

    Ne mai auzim peste 3 ani si discutam despre efectele „pozitive”.

  7. Germania e in conflict de interese. Pentru accesul pe piata din China, Germania si Franta ofera la schimb influenta in UE si lasa garda jos cand vine vorba de protejarea spatiului economic si a suveranitatii UE.
    Prin acest acord economic numit CAI, printre altele, Germania va putea cumpara actiuni la porturile chineze. Asta inseamna ca vor avea de castigat daca exporturile Chinei, inclusiv catre UE, raman la un nivel ridicat. Nu se va mai pune problema ca UE sa ia masuri de protectie pentru producatorii locali, cum ar fi politici anti-dumping sau taxe vamale.
    CAI+Green Deal bazat pe importuri+Directiva 1972+deindustrializare+planificarea economiei UE pe „industria digitala” (in care UE a fost codasa pana acum) = falimentul UE.
    Vor iesi masiv din Uniune prin 2040 tarile care se vor trezi ca s-au ingropat in datorii din cauza ca si-au amputat industria si vor mai trebui sa plateasca si amenzi ca infringement pentru neatingerea obiectivului climatic extrem de ambitios.