G4Media.ro

Angela Merkel îi va face vineri o vizită „de rămas bun” lui…

Sursa foto: Twitter/ President of Russia

Angela Merkel îi va face vineri o vizită „de rămas bun” lui Vladimir Putin la Kremlin, la un an de la otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalny

Cancelarul german Angela Merkel va efectua vineri o vizită „de rămas bun” la Kremlin, un va purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Vizita are loc într-un moment în care relația dintre cele două țări este destul de scăzută, care continuă să sufere din cauza tensiunilor legate de tratamentul Moscovei față de politicianul de opoziție Aleksei Navalny și conflictele militare ale Rusiei în peninsula Crimeea din Ucraina.

Alte probleme care vor apărea cu siguranță sunt criza actuală din Afganistan, conducta disputată Nord Stream 2 și reprimarea disidenței lui Alexander Lukașenko în Belarus, precum și eforturile guvernului său de a canaliza migranții în Letonia, Lituania și Polonia, cu scopul de a destabiliza Uniunea Europeană.

Vizita lui Merkel la Putin vine în contextul în care cancelarul se apropie de sfârșitul conducerii sale de aproape 16 ani din Germania.

În ciuda numeroaselor diferențe politice, cei doi lideri de lungă durată au reușit să mențină o linie de comunicare de-a lungul anilor.

Cu toate acestea, de la începutul conflictului din Ucraina, în 2014, și a comportamentului autoritar continuu al Rusiei, relația personală dintre Merkel și Putin s-a deteriorat.

Vizita lui Merkel în Rusia va fi una dintre ultimele sale călătorii în străinătate în calitate de cancelar, întrucât liderul german de 67 de ani nu mai candidează din nou la alegerile naționale de luna viitoare.

Putin, în vârstă de 68 de ani, care a fost la putere de mai bine de 20 de ani, este cel mai longeviv lider al Rusiei de la dictatorul sovietic Josef Stalin.

În anii 1980, sub comunism, a lucrat pentru serviciul de informații sovietic KGB din Germania de Est.

Putin și Merkel, care vorbește fluent limba rusă, au menținut întotdeauna o linie de comunicare fidelă valorilor lui Merkel conform cărora relațiile în general se pot îmbunătăți doar prin discuția dintre cele două state, în ciuda tuturor diferențelor politice.

„Cred că ceea ce a câștigat cu Putin și este reciproc, este respectul”, a declarat pentru Associated Press dr. Stefan Meister, un analist politic al Consiliului German pentru Relații Externe, citat de Euronews.

„Deci acest test cu câinii, relativ la începutul cancelariei sale, a fost un test, ca să spunem așa, pentru a observa cât de rezistentă este ea”, a adăugat Meister, referindu-se la o întâlnire din reședința lui Putin în stațiunea Sochi din Marea Neagră, în 2007, în care Merkel – despre care se spune că este cunoscută pentru frica ei de câini – a întâlnit-o pe labradorul lui Putin, Cony.

„Marea pauză a fost conflictul Rusia-Ucraina”, a explicat Meister, și că „a fost o dezamăgire profundă pentru Merkel, că această relație de încredere pe care o aveau, precum și limbile pe care le împărtășesc, au fost practic rupte de el”.

Conflictul respectiv a tensionat relațiile dintre Rusia și Germania sau, în general, Uniunea Europeană, în ultimii câțiva ani.

Luptele dintre separatiștii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale din estul Ucrainei au izbucnit după anexarea Crimeei în 2014 de către forțele ruse, lăsând peste 14.000 de morți.

Eforturile de negociere a unei soluții politice în temeiul acordurilor de la Minsk din 2015 intermediate de Franța și Germania s-au blocat, iar UE a impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru că nu și-a respectat angajamentele față de acordul de pace din Ucraina.

Călătoria lui Merkel în Rusia vine la aniversarea unui an de la otrăvirea lui Alexei Navalny, care s-a îmbolnăvit într-un avion deasupra Siberiei pe 20 august 2020 și a fost dus pentru tratament medical în Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după o otrăvire cu Noviciok, un agent nervos, Rusia fiind suspectată pentru otrăvire. Autoritățile ruse au respins acuzația.

La întoarcerea în Rusia, în ianuarie, Navalny, cel mai cunoscut adversar al lui Putin, a fost arestat și o lună mai târziu a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei pedepse cu suspendare dintr-o condamnare de delapidare din 2014 pe care a respins-o ca fiind motivată politic.

„Rusia a devenit un regim autoritar”, a spus Meister. „Nu mai este interesat să îmbunătățească relațiile cu Occidentul”.

Un alt subiect de conversație va fi probabil conducta Nord Stream II, aproape terminată, care va transporta gaze naturale din Rusia în Germania, sporind pârghia Rusiei ca furnizor vital de energie în Europa.

Proiectul a enervat Statele Unite și unele țări europene, dar SUA și Germania au anunțat luna trecută un acord pentru a permite finalizarea acestuia.

Criticii spun că conducta amenință securitatea energetică europeană, crește influența Rusiei și prezintă riscuri pentru Ucraina și Polonia prin ocolirea ambelor țări.

În ceea ce privește Belarusul, Merkel l-a acuzat la începutul acestei săptămâni pe președintele Alexander Lukashenko de un „atac hibrid” împotriva UE prin trimiterea unui flux de migranți în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia, în represalii împotriva sancțiunilor UE împotriva Belarusului.

Merkel a spus că va discuta problema și cu Putin. Belarusul depinde în mare măsură de aprovizionarea cu energie a Rusiei, iar Moscova a autorizat împrumuturi pentru a susține economia asediată a țării.

Sursa foto: Twitter/ President of Russia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Pai vor sărbători aniversarea otrăvirii!

  2. Cat adaos pot sa pun pentru a revinde gaze naturale romanilor?

  3. cred ca daca isi doreste asa mult un ceai cu noviciok o rezolvau fara sa se mai duca pana acolo
    chiar ma intreb daca are curaj sa manance sau sa bea ceva cat timp e acolo.

  4. Discuta ce post va ocupa dupa ce termina treaba la guvern.

  5. Angela vorbeste fluent limba rusa?

  6. O să ne lipsească Frau Merkel. Fără ea am fi fost probabil în plin WW3, a jucat rolul de scut în fața mediocrității, corupției, brutalitäții și cinismului scelerat ale majorității elitelor politice occidentale, în special americane.
    Desigur că se întâlnește cu Putin, dușmanul închipuit absolut, tocmai această disponibilitate pt dialog fiind marea ei moștenire politică.
    „Otrăvirea lui Navalnyi” e un titlu de propagandă, deocamdată nu a fost făcută publică nici un fel de dovadă a acesteia, în afara unor confirmări anonime, neasumate în persoană de nimeni pe care gogorița asta ar fi putut s-o coste pe plan profesional. „Ziariștii” sau politicienii pot minți fără nici o repercursiune.

    • Otrăvirea este confirmată prin teste de laborator. Cine a comis-o? Oare cine…

    • Sputnik, pasol na turbinca, vidma!

    • cine este pro-merkel/pro-germania este defapt pro-rusia, putinist in negare

  7. Ii ia locul lui G Schroeder? Sau are si ea un post in organigrama?

  8. Sa duce sa pupe poala și inelul stăpânului.

  9. Korwa de Merkel vrea un post gras platit la Gazprom.

  10. „…precum și limbile pe care le împărtășesc, au fost practic rupte de el…”
    !!! ???

  11. Hoata de Merkel vrea să-l doboare pe puțin dacă sar putea ar face un mare bine dasvidania tavarski putin

  12. Problema e ca baba asta comunista, impreuna cu prostul ala de micron, trage cam toate sforile in UE.