G4Media.ro

Angela Merkel vorbește despre ”investițiile inteligente” ale Guvernului Viktor Orban și explică…

Angela Merkel vorbește despre ”investițiile inteligente” ale Guvernului Viktor Orban și explică dezvoltarea economică a Ungariei prin prisma ajutorului dat de Uniunea Europene

Cancelarul german Angela Merkel a lăudat, luni, dezvoltarea economică a Ungariei şi a subliniat importanţa cooperării bilaterale, cu prilejul vizitei la Berlin a premierului ungar Viktor Orban, transmit dpa şi MTI, citate de Agerpres.ro.

„Dezvoltarea economică a Ungariei a fost până acum foarte, foarte pozitivă, şi cred că acest lucru s-a datorat şi Uniunii Europene”, a afirmat Angela Merkel.

„Ungaria este o ţară care a reuşit să iasă dintr-o situaţie dificilă prin investiţii inteligente, prin dezvoltarea economiei”, aşa încât astăzi este în căutare de mână de lucru calificată şi nu-şi face griji în legătură cu şomajul, a spus cancelarul german, adăugând: „Economiile noastre au legături foarte strânse”.

Premierul ungar a declarat la rândul său că balanţa comercială bilaterală germano-ungară doboară an după an noi recorduri, iar în 2019 volumul schimburilor a depăşit 55 miliarde de euro.

Cei doi lideri au indicat în declaraţiile făcute înaintea discuţiilor oficiale că pe agenda convorbirilor se află şi extinderea Uniunii Europene, Angela Merkel numind Albania şi Macedonia de Nord drept potenţiali noi membri ai Uniunii.

La rândul său, Viktor Orban a afirmat că Ungaria este favorabilă extinderii UE şi a apreciat că trebuie să progreseze discuţiile în acest sens cu Serbia, drept precondiţie pentru stabilitatea Balcanilor, a mai consemnat dpa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Pai e fapt Mekel a laudat Uniunea Europeana.
    Adica Ungaria a facut investitii inteligente si s-a dezvoltat (cat s-a dezvoltat*) datorita UE.
    *De fapt, Merkel are dreptate, dar la scara deceniilor, Ungaria de fapt a cam stagnat, si asta datorita politicilor nu prea inteligente a Ungurilor. Ce s-a facut bun in Ungaria s-a facut in anii 90, atunci cand a fost copilul alintat al Europei, si a beneficiat de fonduri de care altii nu au beneficiat – faimosul program PHARE stabilit de UE in 1989 pentru Ungaria si Polonia, https://en.wikipedia.org/wiki/Phare

    Romania a cam ajuns din urma Ungaria si in cativa ani o va depasi. Deja regiunile Ungariei (in afara Budapestei) incept sa fie in urma regiunilor Romaniei. In multe aspecte, Romania este in fata Ungariei — iar daca n-am fi avut episodul Dragnea 2016-2019 care a stricat dinamica Romaniei, acum am fi zburdat deja in fata Ungariei.

    Dar profit de ocazie sa pun punctul pe i:
    Tot „secretul” este in Cercetare-Dezvoltare-Innovare (si Educatie). Deci Cercetare Stiintifica si Tehnologica, dublata de Entreprenoriat (ceea ce poate incepe imediat, daca se trezeste cine trebuie) si de Educatie (ceea ce poate incepe tot imediat dar cu o dinamica cumulativa mai pe termen lung). Asta este adevaratul ingredient al dezvoltarii, nu micile misch-masch-uri politice intre diversi lideri politici dintre diverse tari (conteaza si alea, dar nu pot duce greul — nici pe foarte departe).

    • Out of sight.

    • Popor foarte muncitor si ingrijit, credincios(rugaciune si munca), care tine la identiatea sa, ierarhii bazate pe merit nu pe discriminari pozitive si alte indicatii.
      Mass media in mainile lor astfel mintea si sufletul ramase ok in mare.
      Sistem bancar cu capital peste 50% maghiar – deci banii chiar finanteaza nu stau.
      Agricultura sprijinita la greu cu ajutorul capitalului maghiar.
      Oamenii ajuta statul si il finanteaza.
      Resursele declarate de importanta strategica si in mainile statului, achizitionarea de resurse care lipsesc de asemenea de importanta strategica si sub regim special pentru a sustine economia.

    • Ioane, nu știi ce vorbești cred. România mai are mult de lucru până să ajungă Ungaria. Din toate punctele de vedere.
      Să nu mai vorbim de orașele capitală, Budapesta vs București – diferența de la cer la pământ.
      Mai studiază.

    • Ai fost recent prin Ungaria?… suntem mult sub ei ca infrastructura, dezvoltare economica, sau grad de civilizatie

    • Manivela, scuteste-ma cu smecheriile de doi lei.
      Singura diferenta importanta in favoarea Ungariei este la nivelul Budapesta – Bucuresti. Dar Bucurestiul nu este adevarata capitala a Romaniei. Iar in in Ungaria, in afara de Budapesta, nu mai este nimic semnificativ.

    • Vlad, lasa ca stiu nivelul de „civilizatie” al Ungurilor din Ungaria. Cei mai multi sunt niste complexati inapoiati, incuiati si cu mentalitate de „sindicat al sclavilor” multumiti cand li se mai da ceva de bagat la stomac si o gadileala sub ureche.
      Nu-mi da tu mie lectii.

    • Ioane, compară și tu PIB-ul per capita. Și după aceea mai vorbim. Deocamdată suntem pe la jumătate…
      Și mai gândește-te la ceva: dacă cu un lider autocrat și hoț, cum e V. Orban, Ungaria atrage ca investitori firme ca Mercedes și BMW, ce se va întâmpla după ce Viktorka se va muta în Costa Rica sau după gratii.
      Merkel nu l-a lăudat pe Orban, ci Ungaria. Strict din punct de vedere economic.

    • Robert, adica tu crezi ca eu vorbesc asa ca un bou fara sa ma fi uitat la PIB.
      Lasa „la jumatate”. Vorbim de calitatea vietii in general, deci ne uitam ma PIB per capita ajustat la puterea de cumparare. Uite aici cum a avaluat acest PIB (PPS) in procente fata de media UE pana acuma (asta pentru a vedea convergenta cu tarile bogate din UE):
      https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tec00114/default/table?lang=en

      Vei vedea ca din 2010 si pana in 2018, deci in 8 ani,
      Ungaria a crescut de la 65 % la 71%, deci 6 procente (dar din astea 6, 3 sunt in ultimul an);
      Romania a crescut de la 52% la 65%, deci 13 procente.

      Iar daca te uiti inca si mai in urma (trebuie sa mai sapi pe acelasi sait – Eurostat), vei vedea acelasi pattern: Ungaria era pe la 60+% si in anul 2000, etc.
      La media PIB per capita, Romania este pe la 20 000 iar Ungaria pe la 22 000, deci sunt mai sus cu 10%. Iar daca tii cont de faptul ca aproape tot ce se intampla in Ungaria este in Budapesta (Budapesta avand in Ungaria o pondere chiar mult mai mare in economia nationala decat Bucurestiul in Romania), atunci iti dai seama ca acel spor de 10% (cel putin) vine de la Budapesta. Deci de aia am spus ce am spus despre regiuni.
      Vezi aici detalii: https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
      (Trebuie sa cauti optiunile relevante in bara de optiuni de display).
      Cu alte cuvinte, in Ungaria, nu Ungaria se dezvolta ci Budapesta. In Romania este partial adevarat cu Bucurestiul, dar totusi mai exista si alti poli de dezvoltare in afara Bucurestiului, plus ca Romania este o tara adevarata, nu un petec de campie precum Ungaria.

      Imi vesi spune ca „market prices”. Iti voi raspunde ca astea depind de cursul de schimb al monedei nationale, iar aici leul este subminat de mai multi factori, inclusiv de actiunile iresponsabile ale PSD-ului, si nu numai din 2016 ci din totdeauna. Odata ce Leul se elibereaza de PSD si alte efecte internationale (inclusiv prestigiul scazut), valoare sa de curs se va dubla rapid (in cativa ani), si atunci toate valorile „at market prices” se vor dubla si ele – adica se vor apropia de puterea de cumparare a Europei de Vest, in cadrul procesului de convergenta.

    • Iaone, nu mai fii complexat. Lasa dracu’ Romania, ca romanii’s fiii nimanui.
      Politicienii care si i-au ales romanii in ultimii 30 spune totul despre inteligenta lor. Daca tot doreai sa te dai mare zmeu roman (si dac) trebuia sa faci o comparatie si cu Polonia, sa vezi unde sunt ei dupa 30 de ani. Dar ca sa revenim la articol, romanii sunt cel putin 20 de ani (daca nu mai mult) in urma ungurilor, si nu o sa ii depasim, te asigur.
      Faptul ca ai un Cluj, Timisoara, Iasi sau Oradea, nu schimba situatia per ansamblu. Iar daca Bucuresti nu e capitala Romaniei atunci care e? Cluj – care nici n-ai ce sa-l compari cu Budapesta? Mai iesi omule din bula ta, nu te mai da asa de mandru ca esti roman, ca nu te ajuta la nimic. Te face doar sa arati cat de penibil esti.

    • Bai Manivela, ti-am citit numai primele doua randuri din ultimul comentariu si m-am oprint: mi-am data seama ca esti un analfabet care vrea doar sa-mi piarda vremea. Hai valea.

    • Ioan, esti frustrat. Daca ai fost la partea de Nord-Vest al Ungariei, sau numai daca te duci la Szeged sau Debrecen (a atras afara de fabrica BMW mai mult de 10 investitii mari + birourile), vezi diferenta. Si in dezvoltare, nu numai ce a ramas din ani 90. Si Romania a dezvoltat foarte mult (in hartie), dar e foarte departe de Ungaria, special in infrastructura, educatie, economie si in principiu ca cum e organizat lucrurile. Asta e…nici pentru mine nu mie place politica, dar e mult mai bine aici decat in Transilvania…

    • Ce zice Ioan este corect si se poate confirma atat prin experienta comparativa, cat si prin date statistice. La PIB/capita la paritatea puterii de cumparare se vede Romania recuperand mult in ultima vreme fata de Ungaria – https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?locations=HU-RO (prin anul 2000 Ungaria era la dublul nivelului Romaniei, acum diferenta relativa e cam 10%). La un alt indicator al nivelului de viata – „actual individual consumption” – Romania este semnificativ peste Ungaria (70% fata de 64% comparat cu media UE) – https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9832322/2-19062019-BP-EN.pdf/f8d57e94-1848-4d57-aca2-55cd4b918de8. Ar mai fi de spus ca regiunile romanesti de la granita cu Ungaria sunt mai prospere acum decat regiunile maghiare vecine – vezi aici: https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tgs00005&toolbox=types.
      Raman insa destule probleme, si in Romania, si in Ungaria, in primul rand legate de guvernare si coruptie. Romania este si tara cu cele mai mari inegalitati sociale din UE.

  2. Tot nu investeste statul in invatamant.

    Vai de capul nostru, cei care chiar voteaza corect, nu cu hoti.

  3. În plus, nici nu și-au umplut țara cu imigranți musulmani. Bravo lor!

  4. @Oroles, @BPS
    Voi va dati seama ce spuneti ? Ungaria este pe o panta descendenta de multi ani datorita acestui Orban si clicii lui care siluiesc ideea de democratie de justitie, de umanism. Totul e pura propaganda nationalista, sovina. Nu va lasati amagiti de o crestere economica bazata in totalitate pe banii europenilor (germanilor). In fapt cred ca asta a si vrut Merkel sa transmita :Aveti grija cum va comportati pentru ca banii, asa cum au venit se pot si opri.

  5. Ce faci G4, si tu incepi sa ma cenzurezi aiurea-obtuz?