Anglia va interzice farfuriile și tacâmurile de plastic de unică folosință din motive de mediu
Guvernul britanic se pregătește să interzică anumite produse din plastic de unică folosință, un pas mult așteptat pentru reducerea poluării, care, speră ecologiștii, va fi doar una dintre numeroasele măsuri, scrie NPR.
Interdicția va viza farfuriile, tăvile, bolurile, tacâmurile, bețișoarele pentru baloane din plastic și anumite tipuri de pahare și recipiente pentru alimente din polistiren, a declarat Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) pentru The Mail on Sunday.
Un purtător de cuvânt al departamentului a confirmat pentru NPR că anunțul complet va fi făcut sâmbătă.
„O furculiță din plastic poate dura 200 de ani pentru a se descompune – asta înseamnă două secole la groapa de gunoi sau poluarea oceanelor noastre”, a declarat secretarul pentru mediu Therese Coffey pentru The Mail. „Această nouă interdicție va avea un impact uriaș pentru a opri poluarea a miliarde de bucăți de plastic și va ajuta la protejarea mediului natural pentru generațiile viitoare”.
Scopul acesteia este de a reduce poluarea cu plastic
Anglia a interzis în 2020 paiele de plastic de unică folosință, agitatoarele și bețișoarele de bumbac cu tulpini de plastic.
Această nouă interdicție se aplică în mod specific ambalajelor din plastic ale alimentelor și băuturilor din restaurante și cafenele, nu în supermarketuri și magazine. Guvernul intenționează să le abordeze pe acestea din urmă într-un sistem separat care ar urma să îi determine pe producători să acopere costurile de eliminare începând cu 2024.
Apărătorii mediului aplaudă interdicția din Anglia ca fiind un pas important în abordarea problemei omniprezente a poluării cu plastic, chiar dacă nu este suficientă de una singură.
Fiecare persoană din Anglia folosește în medie 18 farfurii de plastic de unică folosință și 37 de tacâmuri de plastic în fiecare an – totuși, doar 10% din aceste deșeuri sunt reciclate în lucruri noi, potrivit statisticilor Defra raportate de BBC. În total, spune departamentul, Anglia folosește anual 1,1 miliarde de farfurii de unică folosință și 4,3 miliarde de tacâmuri de unică folosință.
Acest lucru este atât periculos pentru mediu, cât și „complet inutil”, spune Steve Hyndside, manager de politici la organizația non-profit britanică City to Sea.
El a subliniat într-un interviu acordat luni postului de radio LBC că toate articolele vizate de această interdicție au deja înlocuitori potențiali pe piață, fie că este vorba de cutii de carton, ustensile din lemn sau chiar de propriile degete.
Planul de mediu pe 25 de ani al Angliei – stabilit în 2018 – solicită eliminarea deșeurilor de plastic evitabile până în 2042.
Mulți ar dori să vadă schimbări mai multe și mai sistemice.
În cadrul campaniei „Cut the Cutlery”, Greenpeace, City to Sea și 38 Degrees au cerut guvernului să lucreze mai repede pentru a respecta restricțiile Uniunii Europene privind plasticul de unică folosință, pe care le-a acceptat înainte de Brexit. De asemenea, ei doresc ca acesta să își stabilească propriile obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru 2025, în special pentru a reduce cu 50% plasticul de unică folosință și pentru ca 25% din plastic să fie reutilizabil.
Susținătorii solicită, de asemenea, o „schemă de returnare a garanției”, care ar stimula reciclarea prin perceperea de către clienți a unei garanții pentru recipientele de băuturi și rambursarea acesteia atunci când aceștia returnează recipientul gol la un punct de colectare.
Oficialii britanici au declarat că un astfel de program nu va intra în vigoare în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord cel puțin până la sfârșitul anului 2024, la șase ani după ce a fost anunțat pentru prima dată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank