G4Media.ro

Aniversarea Tratatului de la Trianon, pe cale să devină sărbătoare în România/…

Aniversarea Tratatului de la Trianon, pe cale să devină sărbătoare în România/ Attila Korodi: Proiectul este jignitor la adresa maghiarilor

Proiectul de lege recomandat de Comisia administrativă a Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, conform căruia ziua de 4 iunie va fi declarată în România drept Ziua Tratatului de la Trianon, a fost adoptat în urma voturilor obţinute din partea partidului de opoziţie PSD şi ale partidului de dreapta PMP care sprijină guvernul român, scrie Maghyar Hirlap, citată de Rador.

Despre acest lucru a informat pe pagina sa de socializare Attila Korodi, şeful grupului UDMR din Camera Deputaţilor. Conform aprecierii sale proiectul este jignitor la adresa maghiarilor din România şi contravine tuturor năzuinţelor care servesc coexistenţei paşnice dintre majoritate şi comunitatea maghiară, limitând şi proiectele privind un viitor comun. Korodi a precizat că UDMR se opune hotărât iniţiativei şi va întreprinde totul ca legislativul să respingă proiectul cât mai repede.

Korodi a apreciat drept inacceptabil ca un fost ministru de externe al României să aibă intenţia de a obţine capital politic în detrimentul coexistenţei paşnice româno-maghiare. Deputatul s-a referit la faptul că proiectul reglementării a fost înaintat Parlamentului de către Titus Corlăţean, cel care a condus diplomaţia română între anii 2012 – 2014.
În măsura în care proiectul de lege va fi adoptat şi de plenul Camerei Deputaţilor, România va sărbători în fiecare an Tratatul de la Trianon.

Guvernul şi autorităţile locale vor trebui să se asigure ca la 4 iunie, aniversarea tratatului de pace care a încheiat primul război mondial şi a marcat frontierele Ungariei, să se arboreze în pieţele publice drapelul naţional al României.

Reglementarea va împuternici autorităţile de stat şi locale să acorde un sprijin logistic sau bugetar pentru organizarea evenimentelor ştiinţifice, educative, culturale care să conştientizeze importanţa Tratatului de la Trianon, despre care va trebui să relateze şi media publică din România.

În urmă cu câteva săptămâni, înainte ca proiectul de lege referitor la declararea drept sărbătoare a Tratatului de la Trianon în România să intre în linie dreaptă, actualul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu, a exprimat temeri referitor la apropiatul centenar al Trianonului.

După cum a formulat Bogdan Aurescu cu prilejul audierii sale în calitate de ministru desemnat pentru conducerea diplomaţiei – fiind de atunci şi învestit în această funcţie: “La 4 iunie anul viitor va fi aniversarea a 100 de ani a Tratatului de pace de la Trianon: sperăm ca acest prilej nu va crea o confruntare diplomatică în relaţiile bilaterale”.

Sursa: Magyar Hirlap/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Ghearele din poza cu harta sunt orientate gresit.
    Ghearele trebuie sa fie desenate invers, pentru ca Ungaria a acaparat, in trecut, teritorii care nu ii apartineau. Ca sa nu mai vorbim de minciunile privind populatiile. Niciodata nu au fost 1.700.000 de maghiari in Transilvania.

    • Nu vad motiv pentru a fi declarata sarbatoare (de acord cu ungurul), dar nici nu vad motiv ca ungurii sa ia aceasta zi ca pe o zi de doliu. Nimeni nu a acaparat, nimeni nu a cedat. A fost pur si simplu o resetare post-WWI a granitelor artificiale mentinute de Austro-Ungaria. E doar revenirea la normal.

    • granitele acelea, @tiberiu, nu au fost artificiale: ele au aparut in urma unei evolutii istorice „organice” ce a durat aprope un mileniu. iar acele granite au fost rupte intr-o singura zi: vezi, aici e „artificiul”
      @mihai, tocmai invers: cateva tari au primit de la marile puteri teritorii pe care niciodata nu le-au detinut. vrei un exemplu concret?

    • Conform recensamantului din 1910 erau 1.662.180 maghiari in Transilvania reprezentand doar 31.6%, nefiind majoritari. Numarul romanilor era de 2.827.000 reprezentand 53.7%. Insa conform istoricilor o parte din cei care s-au declarat maghiari erau romani maghiarizati deoarece procentul celor de religie ortodoxa+greco catolica era de 58%.

    • Răspunsuri pentru black@white

      1. Văd ca total nepotrivită eventuala decizie de a se sărbători oficial un eveniment dureros pentru etnicii maghiari. Păstrarea discreţiei în faţa durerii altuia nu face nimănui niciun rău, în vreme ce exacerbarea naţionalismului face rău tuturor (cu excepţia Rusiei).

      2. Citez teza ta, potrivit căreia „granitele acelea nu au fost artificiale: ele au aparut in urma unei evolutii istorice „organice” ce a durat aprope un mileniu. iar acele granite au fost rupte intr-o singura zi”. Consider că aici te hazardezi, şi-ţi combat teza invocând dispariţia Imperiului Otoman (în 1920, după ce existase vreme de 600 de ani) dispariţie menită să facă posibile state naţionale ca Irak, Siria, Iordania, Egipt, Armenia, Libia, etc. Şi nimeni nu pune în discuţie dreptul la existenta al acelor state nou create. Ba, chiar dimpotriva, acum este tot mai clar ca ar fi fost mai bine sa se fi creat si un stat national al kurzilor. De altfel, si disparitia „imperiului sovietic”, serveste acelorasi idei.

      3. În fine, dualismul Austro-Ungar a fost o structură violent împotriva naturii. Cel mai bun argument al acestei teze l-au dat revoluţiile de la 1848, din Imperiul Austro-Ungar, revoluţii în care nu mai era clar dacă unii membri ai naţiunilor ocupate (e.g. croaţi, slovaci si chiar unguri!!!) luptau pentru sau împotriva coroanei de la Viena. În acest sens, îţi recomand să citeşti cartea Ungurii, scrisă de un reputat istoric maghiar (Paul Lendvai) şi publicată în română la Editura Humanitas.

      4. Închei, repetând cu sincer respect pentru maghiari: ar fi o mare greşeală, dacă s-ar instaura o săbătoare oficială, ocazionată de tratatul de la Trianon. Singurul câştigător real, în această eventualitate, ar fi Kremlin-ul.

    • Raspuns pentru Opinie:
      „Valea Uzului, pamant maghiar! 04/06/2020, totul inapoi” – banner afisat de fanii maghiari la meciul de handbal feminin Ungaria – Romania din Japonia!

    • @blackwhite Tiberiu are dreptate acele granițe erau artificiale, maghiarii făceau absolut ce voiau ei in Transilvania de și reprezentau aproximativ 30% din populație. La fel și in Slovacia, Voevodina și Transcarpatia. In plus acele frontiere nu datează de o mie de ani, Transilvania era sub administrație maghiara abia de la sfârșitul secolului 19 după crearea imperiului dualist. Înainte Transilvania fusese un principat autonom sub influenta Habsburgica.

  2. Numele si mutra ta de chelner pidosnic este o jignire pt tara asta. Pe deasupra mai esti si prost ca o capra mai Atilica. Sa negi Tratatul de la Trianon, este ca si cum ai nega tara in care te-ai nascut si ai trait. Si tu si ma-ta si tac-tu si tot neamul vostru fara cultura si fara istorie. Si tara in carei Parlament mai esti si membru. Imbecilule!

    • Parca e o forma de tradare ideea separatista si nerecunoasterea suveranitatii Romaniei, nu?

      Nu sunt sigur de afirmatia mea, deci nu ma luati prea tare :))

  3. Domnule Korodi eu nu inteleg de ce aniversarea Trianonului e o jignire pentru maghiari din partea romanilor dar boicotarea zilei de 1 Decembrie nu e jignire pentru romani din partea maghiarilor? Unde , in ce manual al bunei convetuiri, trebuie ca majoritatea sa incurajeze minoritatea sa promoveze atitudini impotriva majoritatii? Unde scrie ca , la nesfarsit , trebuie sa va mangaiem pe crestet cand suspinati amarnic dupa Ungaria mare si sa va linistim cu vorbe duioase: „lasa , nu mai plangeti, ca poate , odata si odata o sa fim din nou Ungaria mare…”
    Domnule Korodi, mai masurati-va cuvintele, va rog.
    PS Noi , romanii , de ce nu am fi jigniti de declararea lui 1920 ca an comemorativ in Ungaria? Cum isi permite Ungaria (sustinatorii dvs. din FIDESZ) sa finanteze si sa sustina mizerii de genul celor de aici: https://pestisracok.hu/uzenet-erdely-terrorista-elcsatoloinak-a-gyulafehervari-modszer-forditva-is-mukodni-fog/

  4. Cum să fie aniversarea unui centenar de la semnarea Tratatului de la Trianon motiv de supărare și tristețe???
    Nu am înțeles niciodată propensiunea spre dramatizarea asta excesivă a politicienilor maghiari,legat de Tratatul de la Trianon,în fond chiar el,tratatul,a fost…depășit,ca să zic așa,de cel rezultat ca urmarea Conferinței de Pace de la Paris din 1947!N-au decât să jelească și să se sinucidă și pentru tratatul semnat acolo de învingătorii și învinșii WW2!
    Eu una voi bea un pahar de vin bun pe 4 iunie 2020 fix în onoare și amintirea militarilor și a clasei politice românești care au făcut să fim parte a învingătorilor în WW1.
    Și maghiarii ar trebui să se scuture de tristețe,în fond atunci au ajuns ”ei de ei”,pe un teritoriu național,în majoritate locuit de maghiari.Stat național,adicătelea.

    • … parte a invingatorilor???
      Dupa capitulare si Tratatul de Pace de la Bucuresti ?
      Bei prea mult zaibar, gringo 🙂

    • „Valea Uzului, pamant maghiar! 04/06/2020, totul inapoi” – banner afisat de fanii maghiari la meciul de handbal feminin Ungaria – Romania din Japonia!
      Cum sa nu-i iubim pe unguri?!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • @ Rădulescu Marcel Acel banner arată nivelul, ura și prostia care infectează o parte din societatea maghiara.

  5. …iar memorialul Trianon care se construieste acum la Budapesta(precum si manifestarile recente inchinate lui Bandholtz sunt manifestari amicale ,nu ?

  6. Cu riscul sa-i supar pe infierbantatii de mai sus.
    Uitativa la harta votarii prezidentiale de la primul tur de scrutin si la harta absenteismului de la cel de al doilea.
    Asa veti putea intelege unde sunt multi maghiari in Romania.
    Si veti putea intelege de ce istoria trebuie citita si inteleasa „fara ura si partinire” (vorba unui celebru dicton latinesc).
    Ceea ce multi nu stiu , iar cei care stiu nu prea vor sa vorbeasca: la stabilirea granitei de vest a Transilvaniei in 1919 pe linga criteriul national au existat si criterii de siguranta militara.
    Astfel, dupa ce au fost stabilite care localitati sunt majoritar romanesti si care sunt majoritar maghiare (implicit care vor face parte din Romania si care din Ungaria) s-a decis ca traseul Caii Ferate Oradea – Satu Mare – Baia Mare sa fie acordat Romaniei pentru a putea sa aiba o linie de aparare intarita fata de eventuale amenintari maghiare. Luind aceasta decizie o multime de comune care erau majoritar maghiare (btw sunt majoritari si acum) au fost trecute sa faca parte din Romania. Ceea ce nu putea sa nu duca la resentimente.

  7. In ordinea inversa a importantei:
    1. Ungaria sa fie multumita ca n-a pierdut inca si mai mult. Dar daca insista, se poate rezolva (sa piarda inca si mai mult).
    2. Dar mai important este ca: rusii vor incerca sa manipuleze si pe Unguri si pe Romani (si Slovaci, etc) incant sa-i bage in conflict unii cu altii. Sa ne amintim ca mult mai multe lucruri ne leaga (Romani, Unguri, Slovaci, Austrieci, etc) decat (lucrurile care) ne separa.
    3. Si cel mai important este Romania este un proiect istoric major, la care au contribuit si contribuie Romanofoni, Maghiarofoni, Germanofoni, etc. Chiar daca limba comuna este logic sa fie Limba Romana, celelalte limbi si contributii culturale sunt beneficii deoarece imbogatesc mentalul si inteligenta culturii Romane comune pe care o avem in Romania ca parte a UE si a Occidentului.

  8. Poate n-ar trebui ca Parlamentul din statul vecin sa declare ca zi de sarbatoare ziua in care Basarabia a revenit in granitele ei normale, adica la Tara Mama, Rusia???
    Evident, mergand doar pe logica Parlamentului din Bucuresti…

    • Ce legătura? In Basarabia cel puțin 70% din populație este romană, deci Rusia nu are cum sa fie țara mama. In Transilvania maghiarii reprezintă 18% din populație iar romanii 75%.

  9. UDMR, ai văzut pe cine ai sprijinit în ultimii 3 ani ? Nu sunt de acord cu inițiativa, dar bine vă face, vreți să stați cu curul în două luntri, acuma rămâneți pe dinafară.

  10. Guvernantii de la Budapesta vin la Cluj si umar la umar cu UDMR-istii sustin conferinte care propun proiecte de spargere teritoriala a Romaniei, lucru care nu e numai jignitor, e mult mai mult de atat, este actiune subversiva la adresa suveranitatii si unitatii statului Roman, o insulta extrem de grava la adresa Romaniei.
    Si culmea tupeului si ipocriziei tot ei se vaicaresc si se smiorcaie.
    Iata inca un motiv in plus pentru consolidarea noastra in NATO si mentinerea unui buget de securitate sanatos.

  11. Ungurii au fost și sunt iredentiști. Vezi și acum manifestările lor din România în acest sens dar și politica oficială a Ungariei. Politica de la București a fost mai mult decât indolentă cu aceste manifestări. Dar noi sărbătorim 1 decembrie. Care este semnificația acestei zile? De aceea nu văd de ce era necesară această inițiativă. Mai ales din partea PSD care a avut o politică destul de discutabilă față de unele derapaje ultra naționaliste a maghiarilor.

  12. PMP stie cum sa castige puncte si sa devina relevant la viitoarele alegeri.

  13. Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.
    Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.
    Dispozițiile tratatului referitoare la minoritățile din Ungaria au fost aplicate parțial, astfel că procesul de asimilare a acestora a continuat, Ungaria fiind, în prezent, unul din statele cele mai omogene etnic din Europa.
    Ungurii au ce sarbatorii in 4 iunie doar sa doreasca acest lucru si lideri lor politici dse azi. In 4 iunie 1920 reprezentantii Ungariei au semnat tratatul de la Trianon prin care se stabileau granitele n o u l u i s t a t Ungaria.

  14. Nu vrea 6% sa stabileasca la ce are dreptul restul si la ce nu?!
    Eu, ca fost traitor (29 d ani!) in maghiarimea din Covasna, m-am saturat de ifosele, arogantele, ipocriziile si „sensibilitatile” UDMR. Ma intreb doar cand isi va da seama Statul Roman ca UDMR reprezinta problema si nu solutia pentru convietuirea interetnica normala in Har-Cov., ca UDMR este o boala in corpul statului! Poate nici mie nu-mi convenea atmosfera pe care trebuia sa o suport in fiecare an pe 15 martie! Pana cand Statul Roman nu va arata ca exista si nu va clarifica total statutul politic al acestei organizatii struto-camile santajiste si anacronice, nu vom avea liniste.

    • Absolut de acord, ca locuitor al unei zone mixte Româno-maghiare nu pot decât sa-ți dau dreptate.

  15. E Magyar Hírlap, dacă tot scrieți articole.
    22 Decembrie de ce nu e zi națională de sărbătoare? Dar nu de asta au nevoie romanii, sa se condamne odata pentru totdeauna comunismul, e mai eficient sa se bage raca intre romani si maghiari. Ca altfel nu e bine. Sa ne temem unii de altii și sa ne urâm unii pe alții. Ce ar fi dacă eu, ca sunt maghiar, as decide sa nu mai plătesc impozite si taxe la statul asta, care isi bate joc de mine pentru ca sunt maghiar?

  16. Da, este bine ca s-au gandit la acest important eveniment, cei la AUR ! Noi, Partidul Socialist Roman, salutam initiativa !